Ticari kazanç ve Serbest meslek faaliyeti ayrımı yapmak gerekir.
Dişçilerin dışarıya protez, altın diş...vs gibi ürünler yaptırıp işletmelerinde satarlarsa bu ticari faaliyet sınırları içerisine girer.
kanun maddesi
Ticari Kazancın Tarifi
Madde No 37
Kapsam
Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.
Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı kazançlar ticari kazanç sayılır:
1. Maden, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri ile tuğla ve kiremit harmanlarının işletilmesinden;
2. Coberlik işlerinden;
3. Özel okul ve hastanelerle benzeri yerlerin işletilmesinden;
4. Gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden;
5. (202 sayılı Kanunun 17'nci maddesiyle değişen bent) Kendi nam ve hesaplarına menkul kıymet alım-satımı ile devamlı olarak uğraşanların bu faaliyetlerinden;
6. (202 sayılı Kanunun 17'nci maddesiyle değişen bent) Satın alınan veya trampa suretiyle iktisap olunan arazinin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde parsellenerek bu müddet içinde veya daha sonraki yıllarda kısmen veya tamamen satılmasından; elde edilen kazançlar.
7.(4842 sayılı Kanunun 4'üncü maddesiyle eklenen bent Yürürlük; 01.01.2004) Diş protezciliğinden elde edilen kazançlar.
Kollektif ortaklıklarda ortakların, adi veya eshamlı komandit ortaklıklarda komandite ortakların ortaklık karından aldıkları paylar şahsi ticari kazanç hükmündedir. (66'ncı madde hükmü mahfuzdur.)
Ticari kazanç, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve bu kanunda yazılı gerçek (Bilanço veya işletme hesabı esası) veya (4369 sayılı Kanunun 81/C-2 maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 1.1.1999) basit(*) usullere göre tespit edilir.
Özel okul ve hastanelerle benzeri yerleri işleten serbest meslek erbabı, serbest meslek kazançlarını da işletmenin kayıtlarına ithal edebilirler.
YANİ
7.(4842 sayılı Kanunun 4'üncü maddesiyle eklenen bent Yürürlük; 01.01.2004) Diş protezciliğinden elde edilen kazançlar.
VE
bu tip mamulleri alıp satan dişçilerin işi artık serbest meslek değildir. Kanaatindeyim.
Serbest Meslek Kazancının Tarifi
Madde No 65
Kapsam
(202 sayılı Kanunun 31'inci maddesiyle değişen madde) Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.
Tahkim işleri dolayısiyle hakemlerin aldıkları ücretler ile kollektif, adi komandit ve adi şirketler tarafından yapılan serbest meslek faaliyeti neticesinde doğan kazançlar da, serbest meslek kazancıdır.
YANİ
şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve "ticari mahiyette olmıyan işler" demiş kanun, yani dışarıdan alınan ve satılan protezler ile dışarıdan hammadde alınıp içeride yapılan protezler ticari faaliyettir.
TİCARİ FAALİYET EN AZ işletme defteri tutmayı gerektirir ve işletme defterinde de dönembaşı ve sonu stok ayrımı ile maliyet hesaplanır.
SONUÇ:
Bahsi geçen dişçi sadece diş tedavisi yapıyorsa serbest meslek kazanç defteri tutar stok yoktur.
Fakat Protez satıyorsa ticari kazanca girer işletme defteri tutar ve stok vardır.
Protez satmayan dişçi de tanımıyorum.