fonradar

Diş Hekimleri Kendi Amaç Konusu İçin Şirket Kurabiliyor mu ?

Üyelik
30 Mar 2017
Mesajlar
20
Konum
ZONGULDAK
merhaba.Diş hekimleri kendi amaç konusu için şirket kurabilir mi?
diş hekimi defteri tutan varmı?
teşekkürler
 
Sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın, şahsi sorumluluk altında, kendi nam ve hesabına yapılması, serbest meslek faaliyetidir. Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler ise serbest meslek erbabı olarak tanımlanır. Serbest meslek kazancı, bir takvim yılı içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ile diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyetler dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktan oluşur. Serbest meslek kazancı gelir vergisine tabidir.
Serbest meslek faaliyetinin şahıs şirketi veya sermaye şirketi bünyesinde icara edilmesi halinde vergilendirmede farklılıklar olmaktadır.

Şahıs şirketlerinden kollektif şirket ortakları ile adi komandit şirketlerin komandite ortakları gerçekleştirdikleri serbest meslek işleri dolayısıyla serbest meslek erbabı sayıldıklarından ve şirket kazancından hisselerine düşen pay serbest meslek kazancı kabul edildiğinden, kollektif ve adi komandit şirketlerce yapılan serbest meslek işleri karşılığı düzenlenecek belgelerde GVK’nın 94’üncü maddesine göre %20 oranında tevkifat hesaplanması ve ödemeyi yapanlarca söz konusu miktarın muhtasar beyanname ile beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. Tevkif edilen vergi ise, kollektif şirket ortakları ile adi komandit şirketlerin komandite ortaklarının geçici vergi ve gelir vergisi beyanları üzerinden hesaplayacakları vergiden mahsup edilebilecektir.

Serbest meslek faaliyeti niteliğinde bir hizmette bulunan bir sermaye şirketinin serbest meslek makbuzu yerine, fatura düzenlemesi gerekmektedir. Ancak, düzenlenecek faturada tevkifat hesaplaması ve ödemeyi yapan kişi veya kurumun söz konusu tevkifatı beyan edip ödemesi gibi bir uygulama söz konusu olmayacaktır.

[h=1]ÖZETLE; Diş Hekimleri Kendi Amaç Konusu İçin Şirket Kurabilirler. [/h]
 

Benzer konular

Üst