Dış Ülkeden Alınan Eğitim Faturası hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Dilek Dursun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
D

Dilek Dursun

Ziyaretçi
Merhaba,

Şirketimiz bünyesinde çalışan personelimizi yurtdışına yabancı dil eğitimine gönderdik..personelimiz gerekli donanımı ile tekrar şirketimiz bünyesinde hizmet vermektedir. Dışarıdan alınan bu Eğitim faturasının Kdv sini ne şekilde değerlendirebiliriz. 2 Nolu KDV ile sorumlu sıfatıyla beyan etmelimiyiz.

Birde bu eğitim faturasının KDVsinin indirim mi?, istisna mı? yada direkt matraha ilave edip gidere mi kaydedilmeli?

Teşekkürler

Ynt: Dış Ülkeden Alınan Eğitim Faturası hk.

eğitim yurtdışında olmuş ve bitmiş. kdv 2 olmasına gerek yok.
yurtdışındaki faturada gösterilen kdv'yi türkiyede indiremezsiniz. bu gider olacaktır.

Yurt dışında personelize almış olduğunuz hizmetin değerlendirilmesi yurt içinde yapılacaktır. Yani sizin firmanızın banka hesaplarından ödenmişi personeliz de sizin firmanızda ticari karın elde edilmesi için çalışmaya devam etmiştir.
Bu durumda hizmet ithali söz konusudur.

Yabancı bir gerçek kişi veya kurumun Türkiye?de işyeri veya daimi temsilcisi yoksa, ticari kazancın Türkiye?de elde edildiğinden bahsedilemez. Ayrıca, vergi mevzuatımızda dar mükellefiyet esasına göre vergilendirme ticari ve zirai kazanç ile menkul sermaye iradı dışındaki diğer kazanç ve iratlarda, değerlendirme Türkiye?de yapılmış ise söz konusu kazanç ve irat Türkiye?de elde edildiği kabul edilerek vergiye tabi tutulacaktır. Aynı hüküm dar mükellef kurumlar için de geçerlidir

Kdv açısından ise:

KDV Kanunu?nun 9 uncu maddesine göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları veya diğer ilgili bir şahsı verginin ödenmesinden sorumlu tutabilecektir

Yani sonuç olarak 2, nolu beyanname düzenleyeceksiniz.
Burda dikkat edilecek husus çifte vergilemeyi önleme anlaşmasıdır.

nguroy ' Alıntı:
Yurt dışında personelize almış olduğunuz hizmetin değerlendirilmesi yurt içinde yapılacaktır. Yani sizin firmanızın banka hesaplarından ödenmişi personeliz de sizin firmanızda ticari karın elde edilmesi için çalışmaya devam etmiştir.
Bu durumda hizmet ithali söz konusudur.

Yabancı bir gerçek kişi veya kurumun Türkiye?de işyeri veya daimi temsilcisi yoksa, ticari kazancın Türkiye?de elde edildiğinden bahsedilemez. Ayrıca, vergi mevzuatımızda dar mükellefiyet esasına göre vergilendirme ticari ve zirai kazanç ile menkul sermaye iradı dışındaki diğer kazanç ve iratlarda, değerlendirme Türkiye?de yapılmış ise söz konusu kazanç ve irat Türkiye?de elde edildiği kabul edilerek vergiye tabi tutulacaktır. Aynı hüküm dar mükellef kurumlar için de geçerlidir

Kdv açısından ise:

KDV Kanunu?nun 9 uncu maddesine göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları veya diğer ilgili bir şahsı verginin ödenmesinden sorumlu tutabilecektir

Yani sonuç olarak 2, nolu beyanname düzenleyeceksiniz.
Burda dikkat edilecek husus çifte vergilemeyi önleme anlaşmasıdır.

sayın nguroy ilk paragrafında hizmetten Türkiye'de faydalanılması durumuna istinaden açıklama yapmış. doğrudur. hizmetten faydalanma kavramı oldukça geniş ve her yöne çekilebilecek bir durumdur. o şekilde düşünürsek elbetteki kdv hesaplanıp 2 nolu beyanname ile verilecek. ancak denetimine gittiğim firmalarda yeminli mali müşavirlik olarak yurtdışı eğitimlere kdv hesaplatmıyoruz. sonuçta bir insan eğitimde öğrendiklerinin yüzde kaçını aklında tutar yüzde kaçını işyerinde birebir uygular yüzde kaçını kullanarak da iş yerinde katma değer yaratır. bunlar hesaplanamayacak göreceli kavramlardır.

gelir vergisi açısından da ülkeye bakılarak çifte vergilendirme konusuna girip girmediği kontrol edilmelidir. çünkü buradaki sonuç kdv hesapladığınızda matrahı değiştirecektir.

yurtdışı faturada gösterilen kdv'yi indiremeyeciğiniz tekrar hatırlatırım.

Ben teorik olarak doğru olanı yazıyorum. gerisi size kalmış. 2. Nolu kdv yi indirebilirsiniz.