fonradar

Doblo Satışında Kdv Oranı

Üyelik
29 May 2006
Mesajlar
32
işletme defterine tabi şahıs işletmesinin envanterinde kayıtlı doblo marka araç satıldı. kdv oranı %18 mi %1 mi olmalı.bilgiler için teşekkürler .
 
Ynt: doblo satışında kdv oranı

aynı konu daha önce cevaplandı. "ara" kullanın.
 
Ynt: doblo satışında kdv oranı

evet daha önce yazılanları okudum ama net bir cevaba ulaşamadığım tekrar yazdım . doblo satışında araç 2. el olduğu içinkdv oranı % 1 den mi fatura keseceğiz. araç alımında kesilen faturada kdv oranı %18 idi.biz bunu indidirm konusu yapmadık.
 
Ynt: doblo satışında kdv oranı

aracı aktife alırken özel oto gibil kayıt altına alınmış olduğundan %1 den kesebilirsiniz
 
Ynt: doblo satışında kdv oranı

Merhaba,
Nasıl kayda alındığı değil, ruhsatında ne yazılı olduğu önemlidir. Eğer ruhsatında binek otomobil olarak görünüyorsa satışta keseceğiniz faturayı % 1 olarak düzenleyeceksiniz, aksi takdirde %18 oranını uygulayacaksınız.
 
Ynt: Doblo Satışında Kdv Oranı

ne nasıl kayda alındığı ne de ruhsatında ne yazılı olduğu önemli değildir.
Önemli olan kriter Gümrük Tarife Cetvelidir.(87)
 
Ynt: Doblo Satışında Kdv Oranı

Merhaba,
Sayın alihsan ithalatçı (veya üretici tarafından) gümrük tarife cetvelinde binek olarak tarif edilmiş bir aracın ticari olarak fatura edilebileğini düşünmedim. Siz hiç rastladınızmı? Ben rastlamadım.
 
Ynt: Doblo Satışında Kdv Oranı

Şükrü KIZILOT [email protected]

9 kişilik minibüsü olanlar yandı

RUHSATINDA, istiap haddi 8+1 yazılı olan minübüs sahipleri, bu yazıyı dikkatle okusunlar. Farkında olmadıkları ciddi bir sorunla karşı karşıyalar... Diğer minübüs sahipleri de benzer sorunu yakında yaşayabilirler.

Bilindiği gibi son zamanlarda, minübüslerin binek aracı olarak kullanılması yaygınlaştı.

Özellikle iş adamları, lüks otomobiller yerine, makam aracı olarak minübüsü tercih etmeye başladılar. Duruma göre, çalışma masası ve bilgisayarın da kullanılmasına uygun olabilen, çok kişinin seyahat edebildiği minübüsler, şehir içi ya da şehirlerarası yolculuklarda, son derece kullanışlı ve pratik oluyor. Ayrıca "Düşük oranlı ÖTV ödenmesi", "KDV'nin indirilebilmesi" ve "tam amortisman ayırma" gibi avantajları da var.

SORUN NEREDE?

Sorun, "Minübüs" olarak nitelendirilen taşıtların, daha sonra vergi dairesince "otomobil" kabul edilip, minübüsün vergili fiyatından çok vergi, ceza ve faiz istenmesiyle ilgili...

Kafanız karıştı galiba... Haklısınız, karışacağı kadar var.

Olayı, baştan alıp anlatalım.

Bir şahıs ya da şirket, bir minübüsü beğenip alıyor.

Minübüsün ruhsatında, "İstiap haddi 8+1 kişi" yazıyor çünkü minübüsün tanımı bu...

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nunda da "minübüs; sürücüsü dahil dokuz ile onbeş oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan, motorlu araçtır" diye tanımlanıyor yani 8+1 minibüs kabul ediliyor.

Karayolları Trafik Kanunu'na göre hazırlanan yönetmelikte bu yönde...

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca verilen "Araç Tip Onay Belgesi" için aranılan koşullar da aynı yönde yani 8+1 oturma yeri olan taşıt, "minübüs" kabul ediliyor.

O da ne?

Maliye, bunları kabul etmiyor. Gümrük tarife cetvelini esas alıyor ve "Şoför dahil en az 10 ve daha fazla kişi taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, minübüs sayılır" diyor. Ardından, "5 yıl içinde aracınızı 8+1 otomobil olarak tadilat yaptırdığınızdan" denilmek suretiyle, yüzde 75 ya da 84 oranına göre ÖTV, vergi kadar ceza ve ayrıca gecikme faizi istiyor.

NE OLACAK ŞİMDİ?

Bundan sonrası çok karışık.

Öncelikle, 1 Ağustos 2003'ten 31 Aralık 2005 tarihine kadar satılan minübüsler tespit ediliyor. Ardından bunlarla ilgili işlemler başlatılıyor.

ÖTV Yasası'nın 15/2-b maddesine göre, konuyu zorlayıcı ilginç bir yorum yapılıyor.

Yüzde 9 yerine, yüzde 75 ya da 84 ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi isteniyor.

2006'dan itibaren minübüsler 9+1 oturma yeri esas alınarak ruhsat aldıkları için, şimdilik bunlara ek vergi ve ceza yok. Ancak, bir süre sonra minübüslerin yolda çevrilip, koltuk sayısı 10'dan aşağı diye tespit yapılması durumunda, bunlara da ek vergi ve cezalar kesilebilir.

Ticari işletmelere, KDV indirimi ve amortisman yönüyle de işlem yapılabilir.

ÇÖZÜM NE OLABİLİR?

1- Maliye Bakanlığı, olaya müdahale edip, 8+1 oturma yeri olan minübüslerin, otomobil kabul edilmesi uygulamasına, son verebilir.

2- Maliye, çözüme yanaşmazsa, olay yargı kararı doğrultusunda çözümlenir.

Elimizde, bir vergi mahkemesinin; ÖTV Kanunu'na ekli listede, koltuk sayısına bağlı olarak bir ayırıma gidilmemişken, iç genelge ile koltuk sayısının esas alınarak, aracın tarife pozisyonunun değiştirilmesini yerinde bulmayarak, vergi ve cezayı kaldıran, yakın tarihli bir kararı var.

3- Konu Anayasa Mahkemesi'ne de intikal etmiş. Mahkeme, olayı çözümleyebilir.

Kaynak:Hürriyet Gazetesi
 
Ynt: Doblo Satışında Kdv Oranı

bu konuda daha önce çok araştırmalar yapmıştım. önemli olan ilk önce bu racın ticari mi binek otomobili teşhisi konulmalı dublo taşıtın ruhsatında kamyonet ibaresi geçtiğinden ticari sayılır ve bu ve bu tip araçlar %18 kdv ile satılmalıdır. Aktife de kayıt ederken %18 kdv de indirim konusu yapılmalıdır. iyi çalışmalar
 

Benzer konular

Üst