Doğum Borçlanması SSK'lı Çalışma Statüsünde Sayılır

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ferhat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Doğum borçlanması SSK'lı çalışma statüsünde sayılır

5510 sayılı yasa ile kadın sigortalılar lehine yapılan pozitif ayrımcılık uygulamalarından birisi de doğum borçlanması. Okurlardan gelen çok sayıda soruda, doğum borçlanması yapılması durumunda borçlanılan sürelerin hangi statüde sayılacağı sorulmaktadır.
Gülcan Uygun isimli okurumuzun sorusu şöyle: Doğum borçlanması da yaparak SSK çalışmalarıyla Aralık 2009 itibarıyla yaşlılık aylığına hak kazanıyorum. Ancak daha sonradan 1 Ekim 2008 tarihi sonrası ödemelerim Bağ-Kur?a aktarıldığından doğum borçlanması sürelerim de Bağ-Kur?lu olarak mı değerlendirilebilecek? Doğum borçlanması yaptığım tarihte isteğe bağlı SSK ödemekteydim. Doğum borçlanmalarım hangi statüde değerlendirilir?

SSK?lı (4/a?lı) bayan sigortalılar
Doğum borçlanması uygulamasından SSK?lı (4/a?lı) olarak çalışırken işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapan bayan sigortalılar yararlanabileceklerdir. Bu kişiler doğumdan sonra çalışmadığı ve çocuğun yaşadığı iki yıla kadar olan süreyi borçlanabileceklerdir.
Bağ-Kur sigortalısı ve isteğe bağlı sigortalılar doğum borçlanması uygulamasının kapsamı dışındadır.

SSK?lı olma şartı yok
SSK?lı (4/a?lı) olarak çalışırken işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapan bayanların borçlanma başvurusu yaptıkları tarihte sigortalı olup olmamaları önemli değil.
Borçlanma SSK?lı olarak değerlendirilir

SSK isteğe bağlılar
1 Ekim 2008 tarihinden sonra Bağ-Kur?lu (4/b?li) sayılmaktadır. Ekim 2009 itibarıyla, 1 Ekim 2008?den buyana isteğe bağlı SSK primi ödeyenlerin primleri Bağ-Kur numaralarına aktarıldı.
SSK?lı olarak çalışırken doğum yapan daha sonra Bağ-Kur?lu olan bir bayanın doğum borçlanması konusu Sosyal Güvenlik Kurumunun 2008/111 sayılı Genelgesinde şu şekilde örneklendirilmiş.
İlk defa 15/03/1992 tarihinde SSK?lı olarak çalışmaya başlayıp 01/01/1999-01/01//2001 tarihleri arasında 2 yıllık doğumda geçen süresi bulunan sigortalı bayan, 15/08/2007 tarihinde Bağ-Kur?lu olmuş ve 11/03/2009 tarihinde de doğum sonrası geçen süresini borçlanmak için Kuruma müracaat etmiştir. Bu sigortalının borçlanma işlemi sonuçlandırılacak, borçlandığı süreler de hizmet ve kazanç olarak SSK sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
Bu durumda doğum borçlanmasının talep edildiği, borcun ödendiği tarihte sigortalı olup olmama veya hangi statüde sigortalı olunduğunun önemi yoktur. Borçlanmak üzere yapılan başvuru sonrasında seçilen kazanca göre tahakkuk ettirilen borçlanma tutarı tebliğ edildikten sonra bir ay içerisinde ödenecektir. Doğum borçlanması yapılarak kazanılan süre SSK sigortalısı olarak geçen süre gibi değerlendirilecektir.

BİT?lere 5 puan indirim yok
Belediyeler tarafından kurulmuş şirketlerin, özel sektör işverenlerine tanınan işveren hissesinin 5 puanlık indirimle ödenmesi uygulamasından yararlanamayacağı kesinleşti. Bu güne kadar çok tartışılan bu konu SGK?nın 2009/130 sayılı genelgesi ile açıklığa kavuşturuldu ve doğru bir yorumla belediye şirketlerinin 5 puanlık indirimden yararlanamayacağı belirtildi.

Ahmet ŞERİF

Ynt: Doğum Borçlanması SSK'lı Çalışma Statüsünde Sayılır

iyi günler..
ben 04.10.1954 doğumluyum. 03.05.1978 de sigortalı olarak işe başladım ve 1980 yılında ayrıldım.
toplam prim ödeme sayım 1170 iş günüdür.
01.01.1982 ve 20.05.1986 doğumlu iki çocuğum vardır.
bu durumda doğum borçlanmasından yararlanabilir miyim???
ilginize şimdiden teşekkür ederim...

Ynt: Doğum Borçlanması SSK'lı Çalışma Statüsünde Sayılır

1 - Sigortalı kadının doğumdan önce çalışmaya başlayarak sigortalı olması,
2 - Doğumun, çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde gerçekleşmesi,
3 - Doğum borçlanması yapılacak sürede adına prim ödenmemiş olması,
4- Borçlanacağı çocuğunun yaşamış olması gerekmektedir.

diğer maddeler durumunuza uymakla birlikte, 2. madde size uymadığı için yararlanamazsınız diye düşünüyorum.
diğer arkadaşların yorumlarınıda görmek lazım.