Doğum Borçlanmasından yararlanma şekli.

esperado

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Ağu 2008
Mesajlar
133
Konum
İZMİR
arkadaşlar 1981 ve 1982 yıllarında doğum yapan birisi ilk olarak 1987 yılında bağkurlu olarak kaydı yapılmış. toplam prim günü 10 yıl 8 ay 15 gün ve son 7 yılda ödenmiş bağkur primi 2 yıl 11 ay dır ve hiç ssk da girişi yoktur. benim merak ettiğim şudur; doğum borçlanması yapmak istediği halde son 7 yılda prim ödemediği günlerin primini ödeyip sigortadan emekli olma imkanı varmıdır. bu konuda hiç bi yerde bilgi okuyamadım doğum borçlanmasından ne şekilde yararlanılacağından yani borçlanmak isteyen kişi istediği tarihleri mi borçlanacak yoksa ilk girişi olan tarihten 4 yıl geri mi dönecek. 4 yıl geri dönerse emeklilik yaşı ve ödemesi gereken prim gün sayısı değişmez mi ?
 
Ynt: Doğum Borçlanmasından yararlanma şekli.

sayın esperado,
son 7 yıl içerisinde 2 yıl 11 ay bağkur primi ödenmiş demişsiniz.Fakat son 7 yıl hesabı primi ödenen son 7 yıl olmalıdır diye biliyorum.Yani bu kişinin bağkura 10 yıl 8 ay 15 gün prim ödemişliği varsa ve başka sigortalılığı olmamışsa, son 7 yıllık primin tamamı bağkura ödenmiş sonucu çıkar.

Bu şahıs bugün sigortalı bir işe girerse ve doğum borçlanması yaparsa,1981 ve 1982 yıllarındaki doğumlarından dolayı geriye dönük 4 yıl borçlanarak,sigortalılık başlangıcını işe giriş tarihinden 4 yıl geriye çekerek, son 3,5 yılını sigortaya ödemiş olduğundan sigorta şartlarına göre emeklilik hakkı kazanacaktır diye düşünüyorum.Sgk il müdürlüğüne de soracağım ama cevap alabilir miyim bilmiyorum. :eek:

Yalnız şu an tebliğ çıktı, sadece genelge var. O yüzden şimdi vatandaşlar SGK?ya gitseler kapıdan geri çevrilirler, çünkü SGK?da çalışan memurlar tebliğe değil genelgeye bakarlar.
Günlük borçlanma bedeli 8 lira 52 lira arasında değişiyor ve kadınlar kendisi tercih ediyor. Emekli maaşında etkisi var ama eğer borçlanma yapılacak yıl 1990?dan önceyse hiçbir etkisi yok. 1990 ile 1999 arası için borçlanma yapılacaksa günlüğü 12 liradan ödemek avantajlı. 1999?dan sonraki dönem için ise 52 lira ödesinler, çünkü bu tamamen maaşa yansıyor.
 

Benzer konular

Üst