Doğum Hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan FUNDA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

FUNDA

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
280
Konum
İstanbul
Merhabalar

Doğumla ilgili bulabildiğim tüm yazıları okudum. Yinede bazı şeyler sormak istiyorum.
Çalışana doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilir raporu verilmişti ancak çalışan rapor daha bitmeden doğum yaptı. Hastanenin verdiği raporda çalışan 03.12.2008 de doğum yaptığından hiç doğum izni kullanamamıştır diyor. Dolayısıyla doğum iznini 03.12.2008 den başlatarak 16 hafta boyunca izinli olacaktır.
Aralık bordrosunda 2 günlük çalışma hesapladık. Şimdi İş-Kur a ve SGK na eksik gün bildirimi yapacağız ve ekinde raporun fotokopisini sunacağız.

Sormak istediğim : çalışan doğum izninde olduğu sürelere ait ücretin 2/3 kurumdan alacak. Ve bazı yazılarda 1/3 ününde işveren tarafından ödenmesi gerektiğini okudum. Ancak yasada böyle bir ibareye rastlayamadım. İşverenin çalışana ödemesi gereken bir tutar varmıdır ?
 
Ynt: Doğum Hakkında

FUNDA ' Alıntı:
... Dolayısıyla doğum iznini 03.12.2008 den başlatarak 16 hafta boyunca izinli olacaktır...

Eğer tekil doğum ise 3/12/2008 itibaren 8+5=13 hf doğum izni var. Hatta doğum izninin başlaması gereken tarih ile doğum tarihi arasınıda 5 hf çıkaracaksınız. Yani rapor başlangıcı doğum arası süre + 8 hf doğum sonrası izin.
 
Ynt: Doğum Hakkında

Sayın Turko
doğumdan önce 8 hafta , doğumdan sonra 8 hafta izni var ve şayet doğuma 3 hafta kalana kadar doktor çalışmasında sakınca olmadığına dair rapor vermiş ise kullanmadığı izin süresi doğum sonrasındaki izin sürelerine ekleniyor diye biliyorum. Dolayısıyla bu çalışan hiç doğum izni yapmadan doğum gerçekleştiği için hakkı olan 16 haftayı doğumun gerçekleştiği günden itibaren kullanacaktır diye düşünüyorum.

Yanlışım yada atladığım bir nokta varsa söyleyiniz lütfen
 
Ynt: Doğum Hakkında

Analık halinde çalışma ve süt izni
Analık halinde çalışma ve süt izni
Madde 74 - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
_________________________________________________
Yakın zamanda yazmışız Nizam Bey, mesajınızı görmedim.
 
Ynt: Doğum Hakkında

sayın güroyunda dediği gibi doktorun yazdığı rapora göre hareket etmeniz gerekecektir. Bu süreçte maaşını zaten SGK dan alacağı için sizlik bir durum yok.. Raporda ne yazıyorsa o..
 
Ynt: Doğum Hakkında

Son çıkan sgk açıklamalarını okuyunuz. Kullanılamayan doğum izinleri için para ödenmiyor ve sonrasına eklenmiyor. Genelge 2008-108
 
Ynt: Doğum Hakkında

Söyledğiniz genelge bumu
B-KAPSAM SAĞLANAN HAKLAR VE YARARLANMA ŞARTLARI
1- Geçici İş Göremezlik Ödeneği
Kanunun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası ile Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalılar ile 5 inci maddesinin (a) ve (g) bendi kapsamındaki sigortalı kadına, analık hallerine bağlı olarak günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir. Geçici iş göremezlik ödeneği hekimin vereceği istirahata bağlı olarak doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık sürede, çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için ödenecektir. Sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine çalışılan süre eklenecektir. Bu sürelerin eklenebilmesi için doğumdan önceki 3 haftaya
kadar çalışmasının uygun olduğuna dair sağlık raporu yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularınca düzenlenecektir.
??
 
Ynt: Doğum Hakkında

Hayır.( :( ) 23/12/2008 tarihli "5510 Sayılı Kanunun Kısa Vadeli Sigorta
Kollarına İlişkin Uygulamaları" başlıklı genelge. İçeriğinde doğum yardımı ödemeleri örneklerle ayrıntılı olarak anlatılmış.
 
Üst