Doğum İzni

Üyelik
28 Ocak 2008
Mesajlar
17
arkadaşlar dogum izni ve süreleri ve ücret ödemeleri kononusunda bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevınırım iyi çalışmalr
 
Ynt: Doğum İzni

Doğum öncesi 8 doğum sonrası 8 hafta çalıştırılmaması esas. Çoğul gebelik halinde bu süreler değişir. Doktor isterse doğuma 3 hafta kalana kadar çalıştırabilir. Çalıştığı süreler doğumdan sonraya eklenir. Bunlar bittikten sonra isteği halinde 6 aya kadar ücretsiz izin veriler. Buda bittikten sonra çocuk 1 yaşını doldurana kadar her gün 1,5 saat emzirme izni verilmesi gerekir. Bundan sonra sıra ikinci çocukta; ;D
 
Ynt: Doğum İzni

4857 Nolu İş Kanunu


ANALIK HALİNDE ÇALIŞMA VE SÜT İZNİ (4. Bölüm / İşin Düzenlenmesi)



MADDE 74. - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.

İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
 
Ynt: Doğum İzni

MRB

Bende bi soru sormak istiyorum bitana bayan personelin 100 günlük çalışması var biz arkadaşı d.iznine göndercektik ama erken doğun yaptı yani 7 aylık çoçuk dünyaya getirdi d.iznine çıkmadan doğum yaptı bi sakıncası varmıdır ssk acısından bide işten ayrılmak istiyo işten çıkarırsak bi sorun olurmu 01/02/2008 tarihi itibariyle çıkış gösterirsek bı problem olurmu tşk ederim. şimdiden
 
Ynt: Doğum İzni

Doğum sonrası izni bitene kadar beklemelisiniz.
 
Ynt: Doğum İzni

ama kendi istiyo ayrılmayı ne yapmamız gerekiyo bu durumda başımız arırmı
 
Ynt: Doğum İzni

Çalışan doğum izni bitene kadar işe gelmeyecek sizde ücret tahakkuk ettirmeyeceksiniz. Çalışan izin bitiş tahininin ertesi günü işi bırakacağına dair istifasını şimdiden verebilir. Siz de izin bitiminde istifayı işleme koyar ve çıkışını yaparsınız.
 
Ynt: Doğum İzni

Çalışan ayrılmak istiyo ama gerek varmı ki istirahatinin bitmesini beklemeye çıkarırsak bi sorun olurmu
 
Ynt: Doğum İzni

1. Çalışan doğum sonrası izine ait ssk'dan alacağı parayı alamayabilir.
2. Kanun gereği istirahatli bir kişiyi işten çıkaramazsınız.
 

Benzer konular

Üst