Doğum İzninde İstifa Etme ve Evlilik Tazminatı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan civciv
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
16 Şub 2012
Mesajlar
14
Konum
İstanbul
Merhaba,

Bir kadın çalışan 30.08.2012 tarihinde evlenmiş. Şu anda doğum izninde ve doğum sonrası istirahati 05.09.2013 tarihinde
sona eriyor. Ancak kendisi şimdi işten ayrılıp evlilikten doğan kıdem tazminatı almak istiyor. Bunu alma hakkı var mıdır,
yoksa 05.09.2013 tarihinde çıkışı yapılarak, tazminat hakkını yitirir mi?
 
Merhaba,

Bir kadın çalışan 30.08.2012 tarihinde evlenmiş. Şu anda doğum izninde ve doğum sonrası istirahati 05.09.2013 tarihinde
sona eriyor. Ancak kendisi şimdi işten ayrılıp evlilikten doğan kıdem tazminatı almak istiyor. Bunu alma hakkı var mıdır,
yoksa 05.09.2013 tarihinde çıkışı yapılarak, tazminat hakkını yitirir mi?

Raporlu olan bir insanın çıkışı yapılamaz. Eğer çalışanınız Sgk' ya müracaat edip raporunu erken sonlandırırsa, (30.08.2013 den önceki bir tarih) bir dilekçe ekinde evlilik cüzdanını sunarak Evlilik nedeniyle hakettiği kıdem tazminatını (varsa) alabilir. Bunun dışında raporlu iken verdiği istifa dilekçesi raporun bitiminde işleme alınır o zamanda evlilikten doğan kıdem hakkını kaybetmiş olur.
 
Son düzenleme:
1 yıl başvuru süresidir, işten çıkma süresi değil. Doğum raporu bitiş tarihinde işten ayrılacağını evlilik tarihi+1 yıl süresini geçirmemek koşulu ile işverene teslim eder ise kıdemden yararlanır. Tabii burada işverenin tutumu önemli. Art niyetli işv. kıdem ödememek için dilekçeyi 1 yılı geçtikten sonra teslim aldığı iddiasını ileri sürebilir. Eğer işv. aranız iyi ise veya garantiye almak istiyorsanız dilekçenizi noter kanalı ile 30/08/2013 tarihi öncesinde işv. iletiniz.
 
1 yıl başvuru süresidir, işten çıkma süresi değil. Doğum raporu bitiş tarihinde işten ayrılacağını evlilik tarihi+1 yıl süresini geçirmemek koşulu ile işverene teslim eder ise kıdemden yararlanır. Tabii burada işverenin tutumu önemli. Art niyetli işv. kıdem ödememek için dilekçeyi 1 yılı geçtikten sonra teslim aldığı iddiasını ileri sürebilir. Eğer işv. aranız iyi ise veya garantiye almak istiyorsanız dilekçenizi noter kanalı ile 30/08/2013 tarihi öncesinde işv. iletiniz.

Ben yazdığınızdan bi anlam çıkaramadım daha net yazabilir misiniz rica etsem. 05.09.2013 Tarihine kadar raporlu olan bir insan nasıl 30.08.2013 Tarihinden önce istifa edecek? Ayrıca başvuru süresi diye bir tanım yok "Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi" (1475/14)
 
Zor bir soru(bana göre)
sn.candostum un ilk önerisi uygulanabiliyorsa sorun olmayabilir.

Yaşamadım,bu noktaya ilişkin sgk boyutunu net bilmiyorum,(öğrenelim)tanımlama yaparsak,çalışan şu an raporlu(bir nevi hizmet akdi askıda yani fiilen iş görme edimini yerine getir(e)miyor)bu esnada tabi olduğu Yasa gereği kendisine(kadın işciye)tanınan sözkonusu hak dan yararlanmak istiyor.Etik mi/değil mi,uygun mu/değil mi?şimdi zamanı mı,neden olağan şartlarda(yani fiilen çalışırken kullanmıyor vs. noktaları ayrı konu olması dışında,işcinin kendi istek ve iradesiyle,raporlu haldeyken anılan hüküm den yararlanmasına dolayısyle bu sebeble ayrılmasına başkaca engel bir durum olmaz diye düşünüyorum.
İşci raporluyken işveren tarafından yapılan feshin sonucu rapor bitimi hüküm doğurur deniliyor,ancak olayımızda sözleşmenin sona erme nedenine bağlı olarak sözleşme işveren tarafından değil,belirtilen sebeb den işcinin kendi arzusu-isteği ile sözleşme sona ermiş oluyor(diğer ifadeyle işci tarafından bu sebeble sona erdirilmiş oluyor)sgk yönünden belki yinede rapor bitim tarihi esas alınır!bilmiyorum AMA bu olayda ilk çözüm noktası sgk mevzuatı değil,İş kanunu olmalı,devamında bu duruma göre sgk boyutuna açıklık getirilmelidir.Açıkcası işcinin raporlu olması durumu,bu hak dan yararlanmasına (böylesi olayda işci lehine) engel olmamalı şeklinde düşünmekteyim.
 
Aslında bende devam eden bir süreçte (rapor) kendisine yasada tanınan başka bir hakkı kullanmak isteyen "işçi" yönünden lehte olan durum kabul görebilir diye düşünüyorum. Ama biraz araştırma yaptığımda raporluyken istifanın söz konusu olmadığını yazmış bütün uzmanlar. İşçi raporluyken istifa verse bile bu istifa ancak rapor bitim tarihinde işleme alınır diyor. Raporu sona erdirme şansı tanınmışsa işçiye bence de ilk durum geçerli yani raporluyken istifanın kabul edilemeyeceği. Ancak rapor iptali söz konusu değilse, hak kaybı olmaması bakımından işveren istifayı kabul etmek durumunda bence.

Püf nokta raporun erken sonlandırılıp sonlandırılamayacağını hastaneden öğrenmek :)
 
Ama biraz araştırma yaptığımda raporluyken istifanın söz konusu olmadığını yazmış bütün uzmanlar. İşçi raporluyken istifa verse bile bu istifa ancak rapor bitim tarihinde işleme alınır diyor.

Püf nokta raporun erken sonlandırılıp sonlandırılamayacağını hastaneden öğrenmek :)

Hastane bunu yapar mı?zor,çünkü çelişki doğurur.

Diğer tarafdan dediğiniz nokta üzerinde yoğunlaşalım(çünkü bana biraz ters geliyor)
 
Hastane ile yapılan görüşmede raporun tarihinin öne çekilemeyeceği veya iptal edilemeyeceği söylendi. Yani raporla ilgili tarih net.
Bu durumda anladığım kadarıyla, genel kanı, raporun süresi bitmeden istifanın bir hüküm ifade etmeyeceği.

Ancak anlamadığım durum, raporlu bir çalışan, kendi isteği ile işinden istifa etmek isterse, bu neden mümkün olmuyor? Ya da oluyor ama, istifa
dilekçesi sadece bilgi amaçlı olarak işleme alınıp, resmi yürürlük tarihi olarak raporun sona erdiği tarih mi dikkate alınıyor?
Sadece bu duruma özgü değil de, genelde işleyiş te böyle mi? Doğru mu tahmin yürütüyorum?

Sonuç olarak işveren, ben sana bu tazminatı vermiyorum derse, haklı mıdır?
Diğer bir husus; bu fesih durumunda ihbar öneli uygulanıyor mu? İşveren 8 haftalık ihbar süren var diyebilir mi?
 
Son düzenleme:
Tekrar araştırdım sözkonusu yazarların görüşlerini teyit eder nitelikdeki bilgilere bende ulaştım, ANCAK ben bu görüşlerden ikna olmadım.

Bana göre sn.civciv in olayı salt istifa değil,zira işci bu olayda istifa etmiyor ki,yasanın kendisine-kadın işciye tanıdığı bir hakkı kullanıyor,yasal dayanak, ayrılma nedeni bu, salt istifa durumu(yani özel nedenler veya başka bir işyerinde çalışacağından,başka bir semte ,şehire taşınacağından dolayı işcinin istifa ederek ayrılma durumu)yok,)olsaydı tamam ama böylesi bir durum yok.

Sgk yönünden de zaten bu iki nokta(iş den çıkış nedenleri olarak)ayrı ayrı belirlenmiş(normal bir istifa olayında kod.03,kadın işcinin evlenmesi kod.13) olup,bu tanımlamalar iş hukuku açısından da uygundur.Çünkü,normalde işverenin ücret ödeme,işcinin iş görme edimleri devre dışı kalsa da ,hatta bağımlılık unsuru muayyen bir süre askıda olsa da,iş ilişkisini sonlandıran,iş ilişkisi yönünden illiyet bağını inkitaya uğratan bir durum sözkonusu değil,tek sorun işcinin raporlu olması,ama bu durum ileri sürülen sebebe bağlı olarak,kadın işciye tanınan bu hakkın işci tarafından kullanılmasına engel olmamalı! (şahsi görüşüm)oluyor ise bununda yine aynı şekilde hukuken makul bir cevabı olmalı!..

Denilecektir ki senin görüşün de hukuken makul değil!..elbette denilebilir:)ancak ben bu olayı salt istifa olarak görmüyorum + gerekçemin yasal dayanağını da ortaya koyuyorum.


Bugüne kadar böylesi olay dava konusu edilmiş olabilir!bulan olursa lütfen paylaşalım.
 
Mülga 1475/yürürlükdeki 14 üncü maddesinin başlığı;
"Bu kanuna tabi işcilerin hizmet akitlerinin:"diyerek başlıyor,
.....devamında ".......nedeniyle,
Feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihden itibaren bir yıl içersinde kendi arzusu ile sona erdirmesi"

Burada "...kendi arzusu ile sona erdirmesi"şeklindeki ifadeyi"kendi arzusu","veya isteği"isteğini,(işin özünden bakarak)salt istifa olarak değil,zira salt istifa bir hükme bağlı değil,oysa olayımızda ki bu durum, istifa olarak değerlendirilse dahi,anılan hükme bağlı olarak(iş sözleşmesinin işci tarafından) sonlandırılması,(diğer ifadeyle-hadi diyelim- anılan hükme bağlı olarak işcinin istifa etmesi) sözkonusu.

Oysa yine ifade edelim ki, salt istifa da böylesi bağlayıcı,sonuç doğurucu( salt istifada dikkat ediniz normalde k.tazminatı ödenmesini gerektiren)işvereni yüküm altına sokan bir durum yok ama bu olayda var.
 
Peki doğum raporlu bir çalışan rapor tarihi sona ermeden istifa edebilir mi ? Özellik arz eden bir durum söz konusu değil salt istifa....
 
Bu şekilde işten ayrılan personele ihbar önelinden bahsedemezsiniz rapor devam ederken çıkış işlemi yapmanızda da şu anda engel teşkil eden bir durum yok çünki işçi lehine çıkış işlemi yapabilir rapor bitim tarihinde de çalışmazlığını bildirirken işten ayrıldığını bildirirsiniz.
 
Ancak işveren kabul ederse işçi ihbar tazminatı ödemeden çıkış yapabilir. genelde işverenler bunu sorun etmez ama yasal olarak hakları var.
 
Soruyu eksik sordum sanırım evet istifa edebilir, istifa sonucu isten ayrılışı yapılabilir mi raporu bitmeden...
 
Rapor , iş sözleşmesini askıya alan bir durum değilmidir sn emansur?
Askıdaki sözleşmeyi sona erdirmek için önce askı halinin sona ermesi gerekir,
 
bu konu hala muallakta galiba, benimde bir sorum var. Raporluyken istifa edecek biri istifa tarihini rapor süresi içinde yazarsa ve bizde sgk çıkış işlemini rapor bitiminde yaparsak sgk yönünden sıkıntı olmaz değil mi?
 
Üst