Doğum Öncesi İzin Belgesi

Merhaba,

Bir mükellefimin personeli özel bir hastaneden "Doğum öncesi izin belgesi" almış. Bu belge 15/04/2013 tarihinde verilmiş. Personel bu tarihden beri çalışmıyor. Belgenin içeriğinde ".........Tc kimlik numaralı ...........nın yapılan muayenesinde; 32 haftalık TEKİL gebeliği olup, doğumuna 8 hafta vardır. Doğum öncesi yasal iznine ayrılabilir. Sigortalı kendi isteği ile doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışır" yazmaktadır. Bu personeli bildirgede ücretsiz doğum izini olarak gösterecekmiyim? Birde iş görmezlik girişine doğumdan sonra mı giriş yapacağım yoksa şimdi mi giriş yapacağım. Yardımlarınıza ihtiyacım var saygılar.

Bir kere önce şu yanlışı düzeltelim.Bildirimi ücretsiz doğum izni olarak değil istirahat olarak yapacaksınız.Ücretsiz doğum izni ayrı bir olaydır.

Bu personel doğum yaptıktan sonra ona bir rapor daha hazırlanacak ve raporlar birleştirilecek.Siz rapor girişini/onayını rapor bittikten sonra yapacaksınız.Eğer personel talep ederse 30'ar günlük olarakta rapor girişini manuel şekilde yapabilirsiniz.Ama rapor bittikten sonra elektronik onaydan yine onay verin.

Rapor bitene kadar aylık bildirgelerde istirahat olarak eksik gün göstereceksiniz.

... 32 haftalık TEKİL gebeliği olup, doğumuna 8 hafta vardır. Doğum öncesi yasal iznine ayrılabilir. Sigortalı kendi isteği ile doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışır" yazmaktadır...
Eğer çalışan doğum öncesi 3 hf kadar çalışabilir talebinde bulunmuş ise raporunu size verdi ise 15/04/2013 tarihi itibari ile 5 hafta çalıştıktan sonra doktoruna tekrar giderek doğum iznine başlaması için rapor alması gerekmektedir. Bu raporu size verdi ise ve siz aylık bildirimde "01" kodu ile eksik gün bildirdi iseniz ayrıca işgöremezlik girişi yapmanıza gerek yok. (Ancak doğum iznine başladığı ve bittiği ayda başka bir nedenle eksik günü olduğu için "birden fazla" seçeneğini kullanırsanız o ay için işgöremezlik girişini yapmalısınız.)

Teşekkür ederim. Çok açıklayıcı bir cevap yazmışsınız. Ben dün bu konudan cevap gelmeyeceğini düşünerek Alo 170 i aradım. Size yazdığım şekilde telefondaki bayana raporu okudum. Fakat derdimi bir türlü anlatamadım. Sonunda tamam anladım dedi ve bana istirahatli gösteremeyeceğimi bunun için personelin istirahatli raporunun mevcut olması gerektiğini ve ücretsiz doğum izni olarak göstermem gerektiğini söyledi. Bende buna göre aylık bildirgeyi verdim. Şimdi eksik gün bildirimini sizin dediğiniz gibi yapsam. Bildirgeye düzeltme yapmasam herhangi bir sıkıntı olur mu?

Ücretsiz doğum izni değil bakın yine söylüyorum istirahat olarak bildireceksiniz.Ücretsiz doğum izni şudur.Doğum yapan kadının toplan 16 haftalık doğum izni bittiğinde eğer isterse 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilir.Eğer öyle birşey olursa o zaman o 6 aylık sürede eksik gün bildirirseniz ücretsiz doğum izni seçeceksiniz.

Merhaba,
kişi özel hastaneden almış olduğu doğum öncesi istirahat raporunu SGK'dan onaylatmalıdır.Aksi takdirde istirahat parasını kurum ödemeyecektir.sizin bildiriminiz ise 01-istirahat olmalıdır.kişinin mağdur olmaması açısından ivedi bir şekilde anlaşmalı özel bir hastane değil ise devlet hastanesine yönlendirmenizi tavsiye ederim.
tşk.

Eğer çalışan doğum öncesi 3 hf kadar çalışabilir talebinde bulunmuş ise raporunu size verdi ise 15/04/2013 tarihi itibari ile 5 hafta çalıştıktan sonra doktoruna tekrar giderek doğum iznine başlaması için rapor alması gerekmektedir. Bu raporu size verdi ise ve siz aylık bildirimde "01" kodu ile eksik gün bildirdi iseniz ayrıca işgöremezlik girişi yapmanıza gerek yok. (Ancak doğum iznine başladığı ve bittiği ayda başka bir nedenle eksik günü olduğu için "birden fazla" seçeneğini kullanırsanız o ay için işgöremezlik girişini yapmalısınız.)

Yalnız artık 37+0 tarihinde rapor verilmiyor. Ben de 32+0 da 5 hafta çalışabilir raporu aldım ve çalıştım, 37+0 da iş görememezlik raporu almaya gittiğimde 37+0da artık rapor verilmediği söylendi. Muhasebecimize söyledim ancak nasıl bir işlem yapacağını bilmiyor.

Bu konu hakkında bilgisi olan var mı acaba?