uyumsoft

Doğum Parası Alımı İle İlgili

Merhaba,

Öncelikle bu konuyla ilgili bir çok şey okumaya çalıştım fakat ya ben görmedim ya da gerçekten bu bilgiler mevcut değildi. O yüzden de eğer ki soracaklarımla ilgili daha önce bir soru ve konu oldu ise şimdiden özür dilerim.

Eşim Şubat 2010 yılında bir iş yerine girdi ve 01/11/10'da doğum iznine ayrıldı, 15/12/10'da doğum yaptı ve raporda yazan 09/02/11'de de iş başı yapması gerekecek.

Sorularım şunlar.

1- Doğum parası iş başı yaptıktan sonra alınıyormuş, yani eşim 09/02/11 de iş başı yapacak iş yeri sgk'ya bunu bildirecek. Bundan sonraki süreç nedir? Örneğin ben çocuğumu bırakacak bir yerim olmadı için eşimin çalışmasını istemiyorum, ama bu paraya da ihtiyacım var. Bunun bir şartı var mıdır? Yani eşim iş başı yapsa ve ertesi gün istifa etse bu parayı alabilir mi?Yoksa doğum parasını alana kadar çalışması gerekir vb. bir şart vs. var mıdır?

2- Doğum parası hesaplarken brüt ücretin 2/3'ünün 112 ile çarpılmasını gördüm. 112 sabit midir? Yoksa 1 Kasım'da izne ayrılmış, 9 Şubat iş başı bu aradaki günler kadar mıdır?

3- Doğum evraklarını biz iş yerine verdik, ama SGK'ya gidip elden hiçbirşey vermedik, iş yeride birşey söylemedi, bizim SGK'ya bizzat gidip yapmamız gereken bir işlem var mıdır? Yoksa iş yeri kendi hallediyor mu?

4- İş başı yaptıktan ne kadar sonra bu para alınabilir?

5-Süt parası dedikleri şey 1 kereye mahsus mudur? Alınması içi ekstra bir işlem yapmaya gerek oluyor mu?

Yardımlarınızı ve değerli bilgilerinizi rica edeceğim.

Çok Teşekkürler.
İyi Çalışmalar.

Ynt: Doğum Parası Alımı İle İlgili

eşinizin doğum parasını alması için bildiğim kadarıyla çalışması gerekiyor...rapor tarihi biter bitmez işveren raporu internetten sisteme girecek...112 süresi 7*16 = 112 olarak gözükür.Bu da doğumdan önce 8,doğumdan sonra 8 hafta olarak hesaplanır.eşinizin doğum yaptığı zaman üzerinden bir süre geçmiş...ve işbaşı tarihi geliyor,,yani rapor haftaya sisteme girilecek..paranızı da devlet sizin adınıza ptt ye yatırıyor...süt parası da sanırım bir kereye mahsus yapılan bir uygulama ...75 ya da 80 TL olması gerekiyor...kurumun ödeme aralığında doğum tarihinden 1 ay falan geçmesi gerekiyor...yani ben bugün ocak ortası bir doğum için sgk yı aradım ödeme var mı diye,henüz erken dediler..

size tavsiyem ptt den e devlet şifresi alın...sonra eşinizin t.c. kimlik numarasıyla türkiye.gov.tr den paranın ödenip ödenmediğini kontrol edin.

Bu bilgilerin daha detaylı araştırılmasında fayda var...

Umarım faydalı olur...

Ynt: Doğum Parası Alımı İle İlgili

Bilgiler için teşekkürler.

Ama benim için en önemli konu ve soru şu aslında.. Eşim iş başı yaptı çalışması gereken bir süre, gün varmı doğum parasını almak için. Atıyorum iş başı yapıldı iş veren de aynı gün internetten girişi yaptı raporu kapattı, ertesi gün eşim işi bırakırsa ne olur???

Bunun bir şartı şurtu var mıdır?