Doğum Parası

Üyelik
28 Tem 2016
Mesajlar
2
Konum
izmir
merhabalar..foruma yeni üye oldum..burda sorularıma cvp verecek bilgi birikimine sahip arkadaşlar olduğunu düşünüyorum..arkadaşlar hayırlısıyla eşim şubat ayından beri kendi adına bir işyeri açtı..doğal olarakta bağkurlu tabi..geçen gün eşimin 2. çocugumuza hamile olduğunu öğrendik..bunun sevincini yaşarken arkadaşlarımızdan biri bağkurlular doğum parası alabiliyor dedi..muhasebecimize sorduk mevzuatı bileceğini düşünerek.. o da böyle birseyin oldugunu ama araştırmamız gerektiğini söyledi..biz araştıracakmışız bunu:) bende birkaç gündür bakıyorum denk geldikçe..bize bu konuda bilgi verebilirmisiniz..5 aydır eşim bağkurlu ve 3 haftalık hamile..bu durumda biz doğum parası alabilirmiyiz? alabiliyorsak yapmamız gereken işlemler nelerdir? ve ne kadar bir paraya denk geliyor ortalama olarak? gerçekten işi bilen arkadaşların desteğine ihtiyacımız var...şimdiden teşekkürler..
 
Tabi ki alabilirsiniz. Bazı şartlar var bunun için.

ANALIK NEDENİYLE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNDEN YARARLANABİLENLER

Analık nedeniyle ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinden sadece kadın sigortalı olup; hizmet akdiyle çalıştırılan sigortalılar ile 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen muhtarlar ve aynı bentde yer alan ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanlar yararlanabilmektedir. 5510 sayılı Kanun’un 18. maddesi 1. fıkrası (c) ve (d) bentleri hükümleri nedeniyle 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılan anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortaklarına analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesine imkan bulunmamaktadır.

ÖZEL ŞARTLAR

a) Köy veya mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğramaları gerekmektedir. Ancak bu kişilere doğum öncesi ve sonrası süreler için yapılacak ödemeler sırasında yatarak tedavi görme şartı aranmamaktadır.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen muhtarlar ve aynı bentte yer alan ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanların analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir.

5510 sayılı kanun ile birlikte bu hak 4/b li sigortalılara belirli şartları taşımaları halinde tanınmıştır.

-------------------------

Ayrıca bu konu ile ilgili internette bir yazı mevcut. Onu da ekliyorum bir okuyun yardımcı olabilir.

Bağkurlular İçin, Doğum Parası Nasıl Söke Söke Alınır?
Ben doğumu Acıbadem Hastanesinde yaptım, 40. Haftada, tam gününde, normal doğum ile oğlum dünyaya geldi. Doktorum ******, doktorların en sakini. Benim kendi işim, kendi mimarlık bürom var. Mimari tasarım, dekorasyon, proje, taahhüt işleri yapıyorum, yani yeri geliyor şantiyelere girip çıkıyorum. Hamileliğimin son 2 ayına kadar karnım burnumda ölçü almaya gittim ben. Ama son 2 ay, elimdeki işleri teslim edince, kalem oynatmadım, üniversiteden, benim gibi hamile olan kankamla, o avm senin, bu avm benim, gezdik tozduk. Benim o küçümen arabamdan 2 hamile yan yana inince, görenler gülüyordu bize. Bu arada son haftaya kadar da araba kullandım.( doğum sancısı tutup, önce bankaya gidip çekini ödeyip, sonra doğuma giden birini de tanıyorum.) Öyle nazlı geçmedi hamileliğim, güle oynaya, rahat, sıkıntısız bir hamilelikti. Herkese öylesini dilerim, şansım da yaver gitti diyelim, istediğim gibi, ***** Bey'in desteği ile, normal bir şekilde yaptım doğumu da.
Doğum yapana kadar doğum izni, rapor v.s. bağkur dan haberim yoktu, özel sağlık sigortam olduğundan ve de Ssklı olarak bir yerde çalışmadığımdan ilgilenmiyordum bu işlerle. Fakat doğumdan birkaç gün önce muhasebecim araştırın belki Bağkurdan doğum parası alabilirsiniz diyerek fitili ateşledi. O ana kadar Bağkura yanlızca taksit, faiz v.s ödemiş olan benim içimi bir hırs kapladı. Fakat sorun şuydu, muhasebecim, kendisi yeminli mali müşavir olur, bile emin değildi bu yeni yasanın içeriğinden, yani Bağkurlu olarak doğum parası alıp alamayacağımdan. Şansınızı deneyin dedi.
Denedim hatta zorladım ve de doğum parasını almayı başardım.
Doğumdan sonra, evime en yakın Bağkur müdürlüğü olan Bostancı Bağkura gitti. Durumumu izah ettim. Doğum yaptığınız hastanenin Sgk ile anlaşması olup olmadığı çok önemliymiş, işte o zaman öğrendim. Acıbadem Hastanesi’nin Sgk ile doğum konusunda anlaşması olmadığı için, hastaneden doğum raporu alıp birkaç yüz yere onaylatmam gerekti. Fakat asıl bağlı olduğum bağkur olan Küçükçekmece Bağkur’a gittiğimde yanlış yerlerden onay aldığımı, başka birkaç yüz yere onaylatmam gerektiğini öğrendim. O zaman onlarda tam prosedürü bilmiyorlardı. Şimdi daha kolaylaşmıştır tahminimce, ya da inşallah. Şöyle diyeyim, Bağkurdan doğum parası almak için doğumdakinden daha çok doğum sancısı çekiyorsunuz)
Gelelim asıl meseleye:
Ön şartlar:
Doğum tarihinden geriye dönük 1 yıl içinde 120 gün prim ödemiş olmak
Doğum raporu
Doğum yapanın çalışmıyor olması gerekmekteymiş, Bağkurda yazıyordu bu şartlar, son gün not ettim, belki birilerine söylerim, birilerinin işine yarar diye.
Bağkurdan doğum parası alma hakkınızın süresi geriye 5 yıl demişlerdi, ama emin değilim araştırın.
Yapılacak işler, lazım olanlar:
Doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 haftayı kapsayan toplam 16 haftalık doğum raporu. Dikkat: Ben bu raporu 2 kez almak zorunda kaldım. Dolayısıyla yanlışlık olursa, doktor muayeneleriniz hastane kaydı altındaysa, geriye yönelik rapor düzenlenebiliyor. Bu raporu hastaneden 2 ya da 3 doktor imzalamıştı sanırım.
Tabiki de doğum belgesinin aslı, Bağkurdaki bayan fotokopi çekip fotokopisini bana vermişti, hatıradır diye, sağolsun.
Vergi dairesinden bir evraklar istemişlerdi, vergi dairesine gittiğimi hatırlıyorum, fakat detayı hatırlamıyorum. Mükellefiyet belgesi olabilir.
Bağkura borcunuz olmasın, var ise kapatın, bu parayı borçtan düşmüyorlar. Benim 2 aylık prim borcum vardı, önce ödedim, sonra başvurdum.
Talep dilekçesi dolduruyorsunuz.
Bağkur bazı evraklar düzenliyor, Acıbadem Hastanesi’nin anlaşması olmadığı için, bir devlet hastanesinden “tamam, sen doğurmuşsun bu çocuğu” demeleri gerekiyor. Evrakları Bağkurdan alıp, beni yönlendirdikleri İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittim.
Eğer yine prim borcunuz yok ise, sabah erken saatte Kadın doğum bölümünden randevu alıyorsunuz. Sağolsun doktor hanım acaip yardımcı oldu bana. Evet dedi, çocuğu sen doğurmuşsun.” Küçük kurul v.s” denilen bir evrak açtılar, doktor hanım evrakı doldurdu,” Küçük kurul v.s” ile ismi başlayan bir birime yönlendirdi beni.Hatta kendi de geldi, orada bilgisayardan giriş yapıyorlar, bir rapor çıkıyor, ordaki görevli insiyatif sahibi biriydi, çünkü bu evrak aslında Ssklılar için hazırlanmış bir evrak, ve yeni kanunu kimse net bilmediğinden önce olmaz böyle şey dediler, sonra yetkili bir bey geldi, bir iki düzeltme ile oldu.
Bu aşamada Bağkurdan gelen evrakları önce evrak kayıttan geçirmeyi unutmayın, sonra benim gibi mesai saatinin bitimine doğru giderseniz, o işi yapan memur yerinden ayrılmış olursa, ertesi güne kalmak istemediğinizden, memuru yerine gelmesi için ikna edene kadar heyecan basar tüm benliğinizi.
Evrak kayıttan sonra, küçük kurul belgesini aldım, hastane içinde bana 3 uzman doktordan imza almamı söylediler. İlk bulduğum uzman doktor imzalamadı, beni küçük kurul belgesini açan doktora geri gönderdi, ilk imzayı o atmalıymış, hani bana yardımcı olan doktor bayana.
Geri dönüp ilk imzayı aldım, tekrar diğer binaya geçip 3 uzman daha aramaya başladım. 2 tane tamam, ama 3. Yok. Öğleden sonraya kalınca uzman doktorlar yerlerinde yok, odalar kilitli. Hademelere sorun, asistanlara sorun, ummadığınız yerlere sorun. Tesadüfen bir odada galiba asistandı, uzman doktorun kaşesi ondaydı, yerine imzaladı, tesadüfen., tamamen tesadüfen yani.
Küçük kurul belgesini veren birime geri döndüm, onlar birşeyler yaptılar, belgeleri teslim ettim. Çıktım, biz Bağkura raporu 15 güne kadar göndereceğiz, Bağkurdan takip edin dediler.
15 gün sonra Bağkuru aradım, yok, onay gelmemiş.
Birkaç gün sonra tekrar aradım, onay gelmemiş, hastaneyi aramak aklıma geldi, aradım, evrak numarası aldım, Bağkuru aradım, evrak numarasını söyledim, meğersem gelmişmiş. Siz siz olun, telefonda söylenen her hayırı cevap olarak kabul etmeyin, şartları zorlayın, derim ben.
Neyse evrak geldi, tamamdır dediler, galiba 15 gün ya da 1 ay kadar sonra ptt den paranızı alacaksınız dediler, nüfus kağıdı ile, siz söyleyin onlar bilir dediler. Süreyi geçirmeyin derim, Bağkur dolandırıcılığı diye bir şey okudum internette, sizin nufüskağıdı fotokopinizle, doğum paranızı birileri alıyormuş. Arada bir uğrayın pttye.
Bayramdan önce gittiğimde 75 tl süt parası yatmıştı.
Bayramın ertesinde ise 1750 tl gibi bir doğum parası aldım.
Tüm bu süreç yanlış ve boşuna yapılan işler ve gereksiz alınan imzalarla 1 yıl sürdü. Hasteneden 2 kere rapor aldım, ilk raporum 8 haftalıktı, Bağkurdaki bayan git tekrar al, hafta başına para alacaksın, eksik alma paranı dedi. Gereksiz yere raporları Kadıköy’de bir yere onaylattım, hiç gerek yokmuş, Bostancı’daki Bağkurdan yanlış yönlendirmişler. En başta hastane bizim anlaşmamız yok, biz rapor düzenleyemeyi z , doğum belgei veriyoruz o yeterli olmalı dedi, belki mantıklı söyledikleri, kapı gibi doğum belgesi, ama prosedür işte, ısrar ettim, aldım raporu.
Eşim hala inanamıyor, bak bu parayı sana yanlışlıkla verdilerse, faiziyle geri isterlerse ben ödemem faiz maiz dedi durdu, yıldıramadı beni, ben bu parayı aldım arkadaşlar, alın bu parayı, ananızın ak sütü gibi helal.
Muhasebecimin meslektaşları yok öyle bir şey diyorlarmış, muhasebecim beni aradı, aldınız mı parayı diye. Aldım dedim, beni örnek veriyor diğer muhasebecilere, alan çok az ya da hiç yok gibiymiş, 1 yıl önce tabi. Belki de ilk alanlardansınız dedi.
Bu arada bağlı bulunduğunuz Bağkurda bu işlere “hastalık servisi” bakıyor.
Hatırladığım kadarı ile yazmaya çalıştım neler yaptığımı, inşallah birilerinin işine yarar.
Eksik yerleri siz tamamlarsınız diye umuyorum. Şu yazıda yanlış olan bilgi var ise ya da değişiklik var ise beni uyarırsanız, düzeltelim ve birilerine fayda sağlasın.
 
bu yazıyı okudum ama neler yapmamız gerektiğiyle ilgili çok birsey anlamadım acıkcası..birisi 3600tl alırsınız diyor..birisi baska diyor..birisi şuraya başvur diyor..birisi oraya değil buraya diyor:)
 
SGK anlaşmalı hastaneden rapor alacaksınız 16 haftalık toplamda. Sonra rapor parası için sgkya başvuracaksınız hastalık ödemeleri servisine. Belli şartlar var onları yukarıda belirttim.
 
Üst