Doğum Parası

muratt

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Tem 2005
Mesajlar
365
Selam..SSK lı bir işçi doğum yaptı.Bu işçinin doğum parası ve süt parası alabilmesi için yapması gereken işlemler ve evraklar nelerdir.Bilgi sahibi arkadaşlardan rica ediyorum.Saygılar.
 
doğum süresi zarfında raporlu olduğundan doğum öncesi ve sonrası raporunu doğum öncesi izne ayrıldığı gün alınan vizite kağıdı ve nüfus cüzdanı ile sigorta müdürlüğüne başvurması yeterli. Rapor ücretlerini ise hangi tarihte giderse o tarihe kadar olanını veriyorlar. Kalanını doğum sonrası raporu bittikten yani işe başladıktan sonra sonra istediği zaman alabiliyor. Süt parasınıda doğumdan sonra veriyorlar bunu için evrak gerekmiyor.
 
ben de bu soruya bir ekleme yapayım. Bir çalışanımız işten çıktıktan iki ay sonra doğum yaptı. Bu durumda;

506 S.K. Madde 51 -

2 nci maddede belirtilen sigortalılık niteliğini yitirenler, bu niteliğin yitirilişinden başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya ka¬rısı analık sigortası yardımından yararlanacak sigortalı erkek için doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş olması şartıyla, bu ka¬nunda yazılı analık sağlık ve emzirme yardımlarından veya 46 ncı maddede yazılı maktu para yardımından yararlanırlar.

Maktu gebelik ve doğum yardımları :

Madde 46 -

(Değişik: 29.07.2003 - 4958 / 31 md.Y.T. 06.08.2003) 44 ve 45 inci maddelerde gösterilen sağ¬lık yardımlarının Kurumca veya 123 üncü madde gereğince sözleşme ya da protokol yapılmış sağlık tesislerinde doğrudan doğruya yapılmasına imkan görülmeyen yer ve hallerde, gebelik ve doğum sağlık yardımı yerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onanacak ve önceden bildirilecek tarifeye göre maktu para yardımı yapılır. Birden fazla çocuk doğarsa, maktu doğum yardımı her çocuk sayısına göre artırılır.



Ancak :

A) Gebelik yardım parası alabilmek için, gebelik hali¬nin hekim veya diplomalı ebeden alınacak bir belge ile ve doğumdan önce Kuruma bildirilmesi,

B) Doğum yardım parası alabilmek için, doğumun üç ay içinde Kuruma bildirilmesi ve hekim veya diplomalı ebeden alınacak doğum kağıdı yahut onanmış nüfus kayıt örneği ile belgelenmesi,
şarttır.

Burada çalışan işçi doğum parası alabilir mi? Maktu yardımdan onu mu anlamalıyız?

Teşekkürler
 
selam

Çalışan bayan işçi doğum yaptığı günlerde tam olarak ssklı gözüküyor.yani izine ayrılma gibi bii durum yok.bunun bir sakıncası olurmu.??
 
doğum parasının alınabilmesi için doğum yaptığı günkü vizite kağıdı, raporların aslını, kimlik fotokopisi .ayreten işe başladığına dair yazı ile beraber ssk müdürlüğüne başvuruda bulunulur .kolay gelsin
 
Re: selam

muratt' Alıntı:
Çalışan bayan işçi doğum yaptığı günlerde tam olarak ssklı gözüküyor.yani izine ayrılma gibi bii durum yok.bunun bir sakıncası olurmu.??

sayın muratt;

anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla çalışanınızın doğum parası alması için herhangi bir problem görünmüyor.
 

Benzer konular

Üst