uyumsoft

Dolmuşların Vergilendirilmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan NİSAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
N

NİSAN

Ziyaretçi
Arkadaşlar benim merak ettiğim bir konu var. bilen arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim. Hergün binlerce insanın bindiği ticari dolmuşlar yani minübüsler ne şekilde vergilendirilir. Yani aldıkları ücretler için bildiğim kadarıyla verilen bir belge makbuz yok.gelirleri nasıl vergilendiriliyor? ayda ne kadar kazanç elde ettiği nasıl tespit ediliyor.? hepsinde vergi levhası asılı .

sn nisan

dolmuşlar genellikle Basit Usule tabi onlarda günlük hasılatlarını tek bir fatura ile faturalandırmalılar bu arada isteyen yolcuyada p.satış fişi verebilirler. Fakat bunlarda kayıt dışı olayı çok fazla kanatindeyim.

kesinlikle size katılıyorum.kayıtdışılık çok fazla olsa gerek. çünkü günlük kesilen o tek faturadaki meblağ çok önemli.herkes kafasına göre keser herhalde. Bu arada eğer basit usul kalkarsa , ki kalkacak kanaatindeyim sadece dolmuşçular için konuşmuyorum tabiki genel anlamda kayıtdışılık oranının azalacağı görüşündeyim.işin yolunu bulan basit usulde mükellef.

Sn. Nisan

Bu konuda ben bir yazı yazmıştım. Taksiciler hakkında. Çok büyük vergi kaçağı var. Bunu herkes biliyor. Kimse de üstüne gitmeye cesaret edemiyor malesef. Her devirde bu böyleydi. Şimdi daha da kötü hale geldi.

benim bildiğim kadariyle dolmuşçular, basit usül mükellefi olmasa bile, aynı basit usül mükellefleri gibi, akşam hasılatlarını tek faturada keserek gösterebilirler, isteyen olursa bilet vermeleri gerekir. vergilendirme konusuna gelince, denetleme imkanı gerçekten şu an için yok, o yüzden dolmuşçuların vicdanına kalmış.

arkadaşlar basit usulun kalkması biz meslek mensupları açısından iyi bir gelir demektir. Muhasebeci olarak bende kalkmasını isterim. dolmuş minibüs dediğimiz yani şehiriçi yolcu taşımacılığının vergilendirme işine gelirsek kayıtdışını ortadan kaldırmak çok kolay aslında bu tür araçlara takometre cihazı benzeri bir cihaz konularak yaptığı km ile bağlantılı hasılat çıkarılabilir (fireler çıkarıldıktan sonra) veya hayat standardını şehiriçi yolcu taşımacılığı yapanlara uygulamak büyük ölçüde yararlı olacaktır.

minibüslere elektronik bir aygıt takılaraktan gerekli odalar ile koordinasyon sağlanaraktan müşteri sayısı ve gidilen yer tespit edilerekten vergi kayıp ve kaçağını tespit etmek mümkün olabilir mi acaba? (Akbil gibi)

Her ne kadar basit usul de olsa özel halk otobüsünü incelemeye alan denetmen sadece akbilden ne kadar tarhiyat yapar dersiniz ?

Bu konuda Gelir Vergisi Yasa Tasarısında şu düzenleme yapılıyor

Taksi ve dolmuşlar ortalama kazanca tabi olacak
Şehir içi yolcu taşıyan taksi ve dolmuşlar için Maliye,belediye,Meslek Odası ve Ticaret Odasının oluşturacağı bir komisyon tarafından hatlar,duraklar, plaka değerleri vs. dikkate alınarak duraklar itibariyle ortalama kazançlar belirlenecek. Bilahare beyan ettikleri kazançla belirlenen ortalama kazanç karşılaştırılacak. Varsa farklar vergisi alınacak. Şehir içi taksi ve dolmuş işiyle uğraşanların araç plaka, hat ve araç kasko değerleri toplamının yüzde 10’u vergiye matrah olarak alınacak. Bundan, sürücü için ödenen vergi ve sigorta primleri indirilebilecek. Ayrıca belgelendirilmiş mal ve hizmet alımları toplamının yüzde 10’u matrahın yüzde 25’ini geçmemek üzere izleyen yılda vergi için bildirilen tutardan indirilebilecek. Bu tür kazanç takdirleri doğru ve gerçekçi yapılırsa vergi kayıp ve kaçağı bir nebze önlenmiş olacaktır.

konunun dışında belki ama birde şu ayakta yolcu taşımalarında yolculara insan gibi davranılsa dolmuşun kapasitesinin dışına çıkmasa yolcular birbirlerinin üzerinde gidiyor nefes alamıyor.