Dövizli çek sorunsalı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bil_gin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bil_gin

Tanınmış Üye
Bu konu ile ilgili birkaç yazı okudum fakat ne yalan söyliyim kafam basmadı :) Bir örnek vermek istiyorum. Döviz bazında çalıştığımız bir firmaya faturalarını kesiyoruz dönem sonlarında döviz bazında mutabaktta yapıyoruz. Adamlarda ay sektirmeden ödemelerini yapıyorlar dövizli çek olarak. Buraya kadar herşey güzel.
Ödemeyi yaptıklarında döviz olarak hesabı sıfırladıkları için TL kuru olarak kesilen faturalardaki kurların da ortalamasını alıp TL hesabımızı da kapatıyorlar. Sonrasında çek ödenince kur farkı hesaplıyorlar ya biz kesiyoruz ya onlar. İşte dananın kuyruğu tam bu noktada kopuyor. Onlar bizim kestiğimiz ya da kendilerinin kestiği kur farkı faturasını cari hesapla ilişkilendirmeden başka bir hesapta takip ediyorlar ve kendilerince kapatıyorlar. Konu ile ilgili görüştüğümüzdede sizin faturanızı gidere atıyoruz sonrada gelir yazıp kapatıyoruz minvalinde cevaplar alıyorum. Bu sorunu çözmenin basit bir yolu yok mudur acaba?
Ayrıca yaptıkları işlemin doğruluğu konusunda fikirlerinizi rica ederim.
(Yazı tarzım için özür dilerim daha basite indirgemek için bu şekilde yazdım)

Saygılar;
bil_gin

Ynt: Dövizli çek sorunsalı

kur faturası cari hesapla ilişkilendirilmelidir. aksi taktirde fatura kesmenin mantığı yok. siz kendi hesaplarınızı kapatın yada tutturun onlar nerde isterse orda takip etsinler, mutabakatınızı da gerekirse döviz bazında yapın. sorun yaşamazsınız

Fakat bu şekilde oluncada dönem sonlarında yapılan hesap mutabakatlarında hep fark çıkıyor aramızda. Sorun zaten o noktada baş gösteriyor. Benim mantığıma göre ben karşı firmadan çeki aldığım zaman kur farkı ortaya çıkar, iki taraftan birinin keseceği kur farkı faturası ilede hesap TL bazında düzeltilmiş olur. Sonrasında ise alınan çek ilgili hesaplarda değerlenerek gerçek değerine indirgenir.
saygılar;
bil_gin

sn.bilgin uyguladıkları yöntem yanlış... Ya faturalar döviz bazında kapatıldığı için, kur farkını faturalaşma yapmadan kendi bünyende kapatırsın (ki bu yanlıştır), ya da bütün işlemleri kur farkına dahil ederek faturalaşırsınız.

sn. bulent249 bu işin içinden çıkmak ne mümkün. yaptıkları işlemlerin muhasebe kayıtlarını söylemelerini istiyorum ama nafile. yaptıkları işlemi bir örnekle açıklamak gerekirse.

fatura tarihi döviz bedeli tl değeri
01.02.2011 1.000 usd 1.200 tl
15.02.2011 500 usd 650 tl
15.03.2011 1.000 usd 1.500 tl
-------------
3.350 tl borç

Ödeme vadesi
30.04.2011 2.500 usd 3.350 tl (ilk çeki bize gönderdiklerinde tl hesabı kapıyorlar)

Daha sonra çek 30.04.2011 de tahsil olunca o günkü kur diyelim ki 1.40 tl; aradaki fark kadar kur farkı faturası düzenleniyor. bu faturayı ayrı bir cari hesapta takip edip karşılığını da gelir ya da gidere atıp kapatıyorlar. çözemedim gitti.
saygılar;
bil_gin

Yukarıdaki açıklamanızdan yola çıkarsak şu şekilde yapabilirsiniz;
Çekin ilk kaydı 3.350 TL. ve Tahsil edildiğinde 2.500$*1,4 = 3500 TL. olduğuna göre Fark 150 TL alıcının lehine
102 B 3.500
121 A 3.350 (vadeli çeki bu hesapta takip ettiğinizi düşünüyorum.
120 A 150
Alıcı fatura kestiğinde
656 B 127,12
191 B 22,88
120 A 150,--
Bu şekilde cari hesap kapanmış olur... Kur daha düşük olsaydı aradaki farkı 120 hesabın borcuna kaydedip, sizin fatura kesmeniz gerekirdi.

pardon yanlış açıklamışım 150 TL kur farkı faturasını siz keseceksiniz.
120 B 150
646 A 127,12
391 A 22,88

sn. bulent249 sizinle mutabıkız umarım karşı tarafta bu durumu idrak eder. Ayrı bir cari hesaba aktarılan kur farkı gelirinin içerisinde KDV de var. Bu hesabı kapatırken bu KDV yi de gidere attıklarını izah etmeye çalıştım fakat Nuh diyorlar, peygamber demiyorlar tabiri caizse.
saygılar;
bil_gin

yurt dışına avans olarak gönderilmiş olan alacak için dönem sonlarında yapılan değerleme için fatura düzenlenmesi herhalde gerekmiyor diye düşünmekteyim.Ayrıca yurt içinden kdv siz yapılacak teslim ( altın satışı ) için alınmış dövizli avans için yapılan kur değerlemesinde ortaya çıkan aleyte fark için avans alınan firma ( ki bu firma döviz büfesi olduklarından kasıtla ) fatura düzenlemedi.