Dövizli Fatura

Üyelik
12 Eyl 2006
Mesajlar
13
Konum
istanbul
Merhabalar.Ticari ilişkimiz olan bir firma yurt içine düzenlediği faturaları döviz olarak düzenlemektedir. yalnız döviz miktarına yanında o günki döviz kurunu yazmaktadır. Bu şekilde V.U.K. 215 Maddesi gereğince (5228 sayılı Kanunun 7'inci maddesiyle değişen şekli) doğrumudur. veya doğru şekli ne şekilde olmalıdır.Bu işlem yalnış ise ceza miktarı veya şekili nasıl olur.

Yardımlarınız için teşekür ederim.
 
Ynt: Dövizli Fatura

Döviz kurunu belirttiğiniz sürece herhangi bir sorun olmaz VUK 215-2.
 
Ynt: Dövizli Fatura

fatura kurunun nerde belirtildiği önemli değil bir şekil şartı tok bu konuda. Önemli olan faturaya incelendiğinde dövizli bedelin karşılığı YTL tutarın rahatça anlaşılabilir olması.
 
Ynt: Dövizli Fatura

(5228 sayılı Kanunun 7'inci maddesiyle değişen şekli) Türkçe tutma ve Türk Parası kullanma zorunluluğu(*)
Madde No 215
Kapsam
(5228 sayılı Kanunun 7'inci maddesiyle değişen madde)1. Bu Kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulması zorunludur. Ancak, Türkçe kayıtlar bulunmak kaydıyla defterlerde başka dilden kayıt da yapılabilir. Bu kayıtlar vergi matrahını değiştirmeyecek şekilde tasdik ettirilecek diğer defterlere de yapılabilir.
2. a) Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz.

Merhabalar;

VUK 215. maddesinin ilgili bölümü yukarıda..

Maddedeki "Türk parası karşılığı"ndan kasıt, kur değildir.

Yabancı para tutarının karşılığıdır.

Dolayısıyla sadece kurun belirtilmesi yeterli değildir.

Mal bedeli + KDV = Toplan tutarın belirtilmesi gerekir.
 
Üst