E-bildirgedeki büyük değişiklik.

coksen

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Tem 2005
Mesajlar
240
Konum
istanbul
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin;
-102 nci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanların sigorta primine esas kazanç bildirimlerinde; hakedilen ücretler ile prim, ikramiye ve bu nitelikteki ödemelerin ayrı ayrı gösterileceği,
-Geçici 23 üncü maddesi ile de sözkonusu uygulamaya 2010/Temmuz ayına ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgesinden itibaren başlanılacağı, öngörülmüştür.
Aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Bildirge kanalıyla gönderilmesi sırasında, sigortalıların hak ettikleri ücretleri ile sigortalılara ay içinde ödenen prim, ikramiye gibi istihkaklar, prime esas kazanç başlığı altında tek kalem halinde sisteme girilmekte iken, 2010/Temmuz ayına ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak,
-Sigortalıların ay içinde hak ettikleri ücretlerinin "Hak Edilen Ücret",
-Sigortalılara ay içinde ödenen prim, ikramiye gibi istihkakların ise, "Prim İkramiye ve Bu Nitelikteki İstihkak" , olarak ayrı ayrı girilmesi gerekecektir.
Diğer taraftan, ay içinde bazı iş günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hatalı girilmesinin önlenmesi amacıyla, aylık prim ve hizmet belgesine "Eksik Gün sayısı" başlıklı yeni bir bölüm ilave edilmiştir. Aylık prim ve hizmet belgesinde yapılan bu değişikliklere istinaden, 2010/Temmuz ayına ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak e-Sigorta programı vasıtasıyla yapılacak olan girişler sırasında, sigortalının ay içindeki prime esas kazanç tutarı "Hak Edilen Ücret" ve "Prim İkramiye ve Bu Nitelikteki İstihkak" olarak ayrı ayrı girileceği gibi, ay içinde bazı günlerde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalılar için "Eksik Gün Nedeninin" yanı sıra ayrıca "Eksik Gün Sayısı" da girilecektir. Dolayısıyla, aylık prim ve hizmet belgelerini özellikle XML dosya transfer etmek suretiyle düzenleyen işverenlerin, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde yapılan bu değişikliklere istinaden, bilgisayar alt yapılarını da aşağıda belirtilen iş kuralları çerçevesinde revize etmeleri gerekmektedir.
1- Prim ödeme gün sayısına 1 ila 30 arasında bir gün sayısı girilmiş olması halinde,
- "Hak Edilen Ücret" bölümüne, sigortalıların ay içinde hak ettikleri ücretleri girilecek olup, prim ödeme gün sayısına karşılık gelen prime esas kazanç alt sınırının altında ve prim ödeme gün sayısına karşılık gelen prime esas kazanç üst sınırının üstünde ücret girişine izin verilmeyecektir.
- "Prim İkramiye ve Bu Nitelikteki İstihkak" bölümüne, sigortalılara ilgili ayda ödenen ücret dışı ödemeler (prim, ikramiye ve bu nitelikteki istihkaklar) girilecek olup, "Hak Edilen Ücret" bölümüne girilen kazanç tutarı da dikkate alınarak, prim ödeme gün sayısına karşılık gelen üst sınırının üstünde, ücret dışı ödeme girişine izin verilmeyecektir.
2- Prim Ödeme Gün Sayısına 0 (sıfır) yazılmış olması halinde, "Hak Edilen Ücret" ve "Prim İkramiye ve Bu Nitelikteki İstihkak" bölümüne, herhangi bir kazanç tutarı girilemeyecektir.
3- Toplu İş Sözleşmelerine istinaden geriye yönelik olarak ödenmesine karar verilen ücret farklarına ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgelerinde, ücret farkları "Hak Edilen Ücret" bölümüne girileceğinden, "Prim İkramiye ve Bu Nitelikteki İstihkak" bölümüne herhangi bir kazanç tutarı girilemeyecektir.
4- Mevcut belge türlerinden 7, 22, 25, 28, 41, 90, 91 ve 92 nolu belge türlerinde yalnızca ücret girişi yapılabileceğinden, "Prim İkramiye ve Bu Nitelikteki İstihkak" bölümüne herhangi bir kazanç tutarı girilemeyecektir.
5- 5746 sayılı Kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenen aylık prim ve hizmet belgelerinde prim ödeme gün sayısı 0 olarak girildiğinde, 30 günlük üst sınıra kadar ücret girişine izin verilecek ancak, prim ikramiye girişine izin verilmeyecektir.
6- e-Bildirge programları vasıtasıyla yapılacak olan veri girişleri sırasında, ay içindeki prim ödeme gün sayısı eksik girilip ayrıca eksik gün nedeni işaretlendiğinde, sistem tarafından kullanıcıdan eksik gün sayısının girilmesi istenilecek, kullanıcı tarafından girilen eksik gün sayısının, sigortalının ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı ve varsa işe giriş ve çıkış tarihi ile ilgili aydaki gün sayısı karşılaştırıldıktan sonra, eksik gün sayısının hatalı girilip girilmediği sistem tarafından kontrol edilecek, ve sistem tarafından yalnızca doğru olan verilerin girişine izin verilecektir.
7- XML Şemasında ve XML Oluşturan Excel Uygulamasında yer alan Prime Esas Kazanç alanının "Hak Edilen Ücret" ve "Prim İkramiye ve Bu Nitelikteki İstihkak" olarak iki ayrı bölüme ayrılması ile ilgili XML Şema ve XML Oluşturan Excel Uygulaması değişikleri e-Sigorta giriş ekranında yeni sürüm olarak 5/7/2010 tarihinden itibaren yayımlanacaktır.
8- XML Şemasına ve XML Oluşturan Excel Uygulamasına eklenecek olan "Eksik Gün Sayısı" ile ilgili XML Şema ve XML Oluşturan Excel Uygulaması değişiklikleri e-Sigorta giriş ekranında yeni sürüm olarak 5/7/2010 tarihinden itibaren yayımlanacaktır.
 
Ynt: e-bildirgedeki büyük değişiklik

bordro ve aylık prim ve hizmet belgelerinde meslek hanesi de eklenecek diyorlardı o konuda bir değişiklik yapılmamış aslında olsa idi olumlu etkisi olurdu hem işkur'a ek raporlama derdi kalmazdı hem de çalışan ileride sgk'dan alacağı hizmet dökümünde çalışmışlığını belgelerken tek belge ile belgeleyebilirdi hem de ekonomideki meslek planlaması ve kayıtdışının tespitinde faydalı olurdu ::)
 
Ynt: E-bildirgedeki büyük değişiklik.

önümüzdeki aylarda onu da ilave edebilirler.
 
Ynt: E-bildirgedeki büyük değişiklik.

özellikle buradan elde edilecek veriler çok önem arz ediyor en basitinden ilgili sektördeki işgücü eksikliği ve fazlasının tespiti açısından çok faydalı olacaktır ..
 
Ynt: E-bildirgedeki büyük değişiklik.

Bir sorum olacak. Yakacak + askerlik + bayram harçlığı + izin harçlığı prim ikramiye ve bu nitelikte istihkak olarak geçiyor. Peki ölüm + evlenme ve doğum yardımı bu şekilde mi olması gerekiyor.
Lütfen cevap bekliyorummm :-\
 
Ynt: E-bildirgedeki büyük değişiklik.

Evlenme, Doğum ve ölüm yardımları SGK primine tabi değildir. Bu nedenle Hizmet bildirgesinde gösterilmez
 
Ynt: E-bildirgedeki büyük değişiklik.

ihsans ' Alıntı:
Evlenme, Doğum ve ölüm yardımları SGK primine tabi değildir. Bu nedenle Hizmet bildirgesinde gösterilmez

yani aylık prim ve hizmet belgesinde ücret kısmında gösterilecek dimii , doğru anladım umarım...
 
Ynt: E-bildirgedeki büyük değişiklik.

Evlenme, Doğum Ölüm Yardımları SGK Hizmet belgesinde Ne ücret ne de ikramiye kısmında hiç gösterilmez. Ancak Evlenme, Doğum ve Ölüm Yardımı ücret pusulasında gösterilir...
 
Ynt: E-bildirgedeki büyük değişiklik.

ihsans ' Alıntı:
Evlenme, Doğum Ölüm Yardımları SGK Hizmet belgesinde Ne ücret ne de ikramiye kısmında hiç gösterilmez. Ancak Evlenme, Doğum ve Ölüm Yardımı ücret pusulasında gösterilir...

ahh doğru yaaa , benim jeton baya köşeli anca düştü :) teşekkürederim. İnsan bazen doğru bildiği şeyden bile emin olamıyor. Sağolun ;)
 
Ynt: E-bildirgedeki büyük değişiklik.

Arkadaşlar büyük olan değişiklik nedir anlayamadım? Prim,ikramiye bölümü zaten önceden ayrılmıştı, 50 kişinin üstünde işverenin eksik gün bildirim zorunluluğunun kalktığıda bildirilmişti. Başka önemli değilik nedir anladım?
 
Üst