fonradar

E-devletin Stajyer Girişlerini İşe Giriş Olarak Gün

Üyelik
24 Kas 2015
Mesajlar
12
Konum
İSTANBUL
Merhaba Arkadaşlar,
E-devletten bende baktım . Güncelleme yapmışlar.
Ne zaman emekli olabilirsiniz segmenti, yapılan güncellemeye bağlı olarak entegre edilmiş. Emeklilik yaşını otomatik kendi düşürüyor.
Ancak mevzuat alt yapısı yok, yasallaşan durum yok .Bu süreci nasıl yorumluyorsunuz ?

E-devleti kim yönetiyor, SGK ile ilgili gerekli güncelleme nasıl yapıldı ?


Alıntı
Çalışanların meslek Lisesi stajlarını yaptıkları süre içinde kaydedilen gün sayıları daha önceden hükümet tarafından kabul görmemişti, ancak yapılan görüşmeler sonrasında stajyerlik sigorta girişleri hükümetin yeni düzenlemesi ile birlikte kabul edildi. Hangi tarihler arasında Stajyerlik sigorta girişleri kabul edilecek? Çıraklık eğitim merkezinden sağlık sigortası sicili olanlar bu yasadan yararlanabilecek mi? Staj başlangıç tarihleri ve Stajyerlik dönemi hangi tarihleri kapsıyor? Sigorta girişleri için Stajyerlik dönemi Güncellemeleri nasıl yapılacak? Detaylı bilgi e-Devlet üzerinden ve kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Emekli olmayı bekleyen ve gün sayılarının dolması için uğraşan milyonlarca vatandaşın hayalleri gerçekleşiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalar doğrultusunda Stajyerlik dönemi içerisinde geçen zaman dilimleri artık sigorta kapsamına girdi. E-devlet sistemi üzerinden otomatik olarak Stajerlik gün sayıları güncellendi. Sigorta gün sayılarını bekleyen binlerce vatandaşın talebi üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı beklenen o müjdeyi verdi ve Stajyerlik döneminde geçirilen sure içerisindeki gün sayıları sigorta gün sayılarını eklendi. Bu durumda döneminde eğitim gören kişilerin o dönem içerisinde sigorta başlangıcı gözükecek.

Örneğin 1994 tarihinde Stajyerlik yapan bir kişinin sigorta girişi güncellemeye göre 1994 tarihinde başlamış olacak. bu durum tüm vatandaşlar için de sevinçle karşılandı. Erken emeklilikte yaşa takılanların da bu haberle birlikte emekli olmaları an meselesi oldu. düzenlemeler nasıl yapılacak kanun teklifi kanunlaşması ile birlikte yasal bir düzenleme getirildi.
 
Son günlerde okurlarımızdan aldığımız stajyerlik döneminin emekliliğe sayılıp sayılmayacağına ilişkin sorularda ciddi şekilde artış oldu.
Sosyal medyada ve bazı basın ve yayın organlarında staj dönemlerinde ödenen staj sigorta primlerinin emeklilikte sigorta başlangıç tarihi olarak dikkate alınacağı yönünde haberler yer aldığı görülüyor. Ayrıca SGK sisteminde yapılan güncelleme sonrasında hizmet dökümlerinde de ilk işe giriş tarihi kısmında staj başlangıç tarihinin yer almasının da bu nedene dayandığının iddia edildiği görülmektedir.
Esasen bu yönde staj döneminin emekliliğe sayılması için okurlarımızdan çok talep geldiğini belirtmeliyim.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; Meslek Lisesi’nde yapılan staj süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigorta primleri ödenmekte ve emeklilikle ilgili primler ödenmemektedir.
Meslek lisesinde öğrenim görülen okullar tarafından yapılan staj sigortası, SGK işe başlama tarihi olarak kabul edilemeyeceği gibi, SGK prim gün sayısı olarak da dikkate alınmamaktadır. Çalışanların ilk defa normal sigortalı olarak primlerinin ödendiği tarihe göre emeklilik yaşı ve ödenmesi gereken prim gün sayısı belirlenmektedir.
Ancak geçmiş dönemlerde bazı milletvekilleri tarafından staj döneminde ödenen sigorta primlerinin ilk sigorta başlangıç tarihi olarak dikkate alınması ve emeklilik yaşının öne çekilmesi yönünde Kanun Teklifleri verilmiş ise de bu tekliflerinin hiç birisi kanunlaşmamıştır. Bu yönde hükümet programında staj sigortasının SGK işe başlama tarihi olarak kabul edilmesi yönünde bir çalışma da bulunmamaktadır.

Resul Kurt
 

Benzer konular

Üst