E-ticaret

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan smanovic
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba. ek gelir kazanmak için internetten sahibinden/sanalpazar vb. sitelerden satış yapmak istiyorum. yıllık satış 10.000 tl yi geçmedikçe vergi vermek gerekmiyor diye okudum. bu sınırı geçmedikçe benim için bir sorun oluşabilir mi? bu tarz sitelerde satış yapıp büyük cezalara çarptırılanları okudum.

bir diğer husus, bu 10.000tl sınırını geçmeden yurtdışından çinden vb. hobi tarzı ürün getirip satmam sorun oluşturur mu. 75 eura altı ürünlerde gümrük vergisi alınmıyor çünkü. Benim aldıklarım da 20-30 doları geçmiyor açıkçası. başım ağrısın istemiyorum açıkçası.

aslında usülünü bilsem vergi de vermeyi düşünüyorum ama, gümrük vergisi, kdv vb uğraşmak çok zahmetli ve iş yerim de yok...

Süreklilik arzeden her faaliyet vergiye tabidir.10000 tl lık sınır evindeki eskileri satan ara sıra yapan amatörler içindir düzenli mal alım satmak ithalat yapmak vergiye tabidir.Vergiye tabi olmayan miktar bayram yılbaşı gibi özel günlerde hediye olarak gelen ürünler içindir niyet ticaret olduğundan sizinkiler bu kapsama girmez.Her kargocu ptt gelen giden malları gümrük ptt ye teslim ediyor burada bakılıyor değerlendiriliyor birden fazla ürün olunca ticari olur. İdare vergi payı ile işletmelere ortaktır sanal siteler idareye kişinin hatta alıcılarında bilgilerini vermek zorundadır. Gümrük komisyoncularından gümrükleme ilgili ile işleri yakınınızdaki bir Mali müşavirden vergi ile ilgili kısımları öğrenebilirsiniz.Ülkeye giren çıkan her ürün vergiye tabidir büyük göz koca kulak her zaman her şeyi izliyor idarenin geriye dönük işlem yapma yetkisi olduğundan 5 yıl içinde cezalı olarak gelebilir.Şahsi bir şeyi yazayım gittigidiyorda satış yapan samsunlu olduğunu yazan bir arkadaştan vitamin gibi ürünler aldım.Bu arkadaşımız bu ürünleri düşündüğünüz gibi getirmiş satmış ama izlenmiş yakalanmış ürünlerden alanlarda sitede adresleri telefonları var bir süre sonra gümrük muhafazadan ifadeye çağrı geldi en yakın gümrüğe giderek ifade verdim.Eğer bu ürünlerin gümrüksüz olduğunu bilerek alsa idim veya bu kişi ile mesajlaşmalarımda bu tip ibareler olsa idi diğer alıcılarla birlikte
bizede ceza gelecekti ancak kim olduğunu bilmeden 1 er adet aldığımız için ifademiz kabul gördü bize bilerek almadığımız anlaşıldığından ceza verilmedi.Bu bilgilerle durumunuzu tekrar değerlendirme fayda var.İyi çalışmalar.

açıkçası bu verdiğiniz bilgilerden sonra satanlar nasıl satıyor anlamış değilim...
ayrıca diğer ülkelerde kanunlar nasıl, onlar nasıl bu kadar rahat satıyorlar, hatta yurt dışına, insan merak ediyor doğrusu.
ben kendim patik, oya örüp satsam yine mi aynı olacak bu iş. kanunlarda bir netlik olmalı.

Kanunlar bize uymaz bizler kanunlara uyacağız.İdare müşterek masrafları her işletmenin karı nisbetinde paylaştıryor.
Kaybolan mesleklerde teşvik için vergi alınmıyor ressam,hat sanatı,kepenek keçe ürünleri gibi el sanatlarını yapıp tüketiciye satanlar teşvik ediliyor.Ticaret yapanlar kar edenler bir miktarını idareye ülke masraflarına iştirak için ödüyor vatandaş olmanın bedeli.Devlet diye bir idare örgütlenmemiş olsa idi para kazanan kendini korumak için masraf edecekti koruma tutacaktı bunları göz önüne alarak paylaşmayı bilmek lazım.Devletin petrol gibi gelirleri olan arap ülkelerinde bazı vergiler alınmıyor eğitim ücretsiz ama Türkiyede devletin uhdesinde petrol doğalgaz gibi ürünler yok gelir yok idare masrafları halka paylaştırmak zorunda.Kolay gelsin.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun serbest meslek kazançlarında istisna hükmünü düzenleyen 18'inci maddesinde;

"Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

..." hükmü yer almaktadır.