Eczane Kar Hesabı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nizo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

nizo

Katkı Sunan Üye
bir eczacı mükellefin faturasını işlerken toplam olarak dikkate alıyorum, yani her kalemi ayrı ayrı yazmıyorum. bu eczanenin karını nasıl hesaplayabilirim.ya da sizler nasıl yapıyorsunuz?

İlaç alış faturalarında bir eczacı karı vardır (%27,27). Gayrisafi
kar, bu en az bu kadardır. Ancak resmi kurumlara yapılan satışlarda
% 5 iskonto yapılır. Alışlarında ise, peşin iskontosu ve mal fazlası
vardır. (10'a bir, 20'ye bir gibi.) Bu da % 10 ya da % 5 iskonto
demektir. Yani sonuç itibariyle, eczacının karı % 22,5'dan başlar, %
40'lere kadar gider.
Ayrıca eczaneler büyük mağaza ststüdünde olup, envanter çıkarma zorunluluğu 3 yılda birdir.

Tek sıkıntıları, karlarının çok yüksek çıkmasıdır.Çünkü masrafları
yoktur. İthal ilaçta ödeme genelde 15 gündür. Vade farkı faturası
gelebilir. Buna da dikkat edin lütfen.
600 lü hesaplarda ilaç ve itriyat (kozmetik) ayrı tutun.KDV % 5 lik ve % 18 lik ilaçlar vardır.
Belediyelerin, eczanelerden işyeri açma ruhsat harcı alamayacağı hususu netlik kazanmıştır.

sayın Sinangil,
cevabınız için teşekkür ederim.anladığım kadarıyla ortalama kar verip buna göre işlem yapacağız.vade farkını hangi hesapta takip etmemi tavsiye edersiniz?
iyi çalışmalar.

Sayın arkadaşım
Genelde ortalama kar oranı ile ilgili İstanbul eczacılar Odasının kendi üyelerine duyurusunu (diğer bilgilerle birlikte )ekrana kopyalıyorum.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Kısaca Aşağıdaki Gibidir:
1. Vergi beyannamelerinin 3568 sayılı yasayla yetki almış ruhsatlı meslek muhasebeci veya Mali müşavirlerce imzalanması kanun gereğidir.
2. Muhasebeci veya Mali müşavirlerce yapacağı işlerle ilgili olarak mutlaka sözleşme yapılmalı ve üstleneceği görevlerin çerçevesi ve sorumlulukları belirlenmelidir.
3. Satın alınan emtia ve yapılan satışlarla ilgili evraklar düzgün bi şekilde saklanmalıdır.
4. Kirada meydana gelen değişiklikler yazılı olarak muhasebeye bildirilmeli ve beyannameleri buna göre düzenlemeleri sağlanmalıdır.
5. Yıllık gelir beyannamesi verilmeden önce, her türlü kazanç ve gelirden (faiz,kira, ristürn vb) ve hayat standardınızla ilgili her türlü değişimden doğru olarak muhasebecinizi bilgilendirin.
6. Şu anda eczanelerde "ortalama kâr haddi" yasal olarak uygulanmamaktadır. Dolayısıyla her eczanenin kâr oranları kendi alış ve satış koşullarına göre değişir.Yani, her eczacı bu koşullara göre kendi kâr oranını muhasebecisiyle görüşerek belirlemelidir.
7. İşçi giriş ve çıkışları mutlaka muhasebe bildirilmeli, çalışanların SSK'na ve Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne bildirimlerinin yapılması sağlanmalıdır.
8. Çalışanlara ait ödemeler ÜCRET BORDROLARI ile yapılmalı ve ücret bordrolarının çalışanlar tarafından - "maaşını, mesai ücretini aldığına" dair - imzalaması MUTLAK SURETLE SAĞLANMALIDIR. Bankalardan ATM makineleri aracılığı ile ücret ödemeleri yapılıyorsa talimat ve listeler, kanuni saklama süreleri içerisinde saklanması gerekli defter ve belgeler gibi gerektiğinde yetkililere ibraz edilmek üzere saklanmalıdır.
9. Yıllık ücretli izinler yasada öngörüldüğü gibi kullandırılmalı ve izinlerin kullandırıldığı imzalatılmalıdır. ( Son senelerde çalışanları tarafından "maaşını, mesai ücretini almadığı" ve izin kullandırılmadığı" nedenleri ile mahkemeye verilmiş bir çok meslektaşımız vardır )
10. Her yıl mutlaka eczanenin envanterini çıkartın. Her 3 yılda bir kesin envanter kanun gereğidir.
11. Beyanname (muhtasar, KDV, Kira, Stopaj), veri, Bağ-Kur, SSK vb. ödemelerinizi muhasebecinize yaptıracaksanız MUTLAKA "ÖDENDİ" MAKBUZLARINI ve fotokopilerini isteyiniz.

Vade farklarını
Bazı SMMM ler 600 hesabın altında tutarlar bazıları 602 hesabın altında tutarlar
Prof.Dr.Nalan Akdoğan 602 hesap der.Üniversitedeki hocam buna karşı çıkmıştı.Kararı siz verin.Yani iki prof farklı düşünüyordu.

Sayın R.Sema Sinangil,
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,bende bu konu hakkında soru sormayı düşünürken sn.nizo yolu açmış oldu.Bende yeni açılan bir eczanenin defterlerini tutuyorum ve geçen sene karını ortalama %34 olarak belirledik.İlgililere bilgi olsun diye not ediyorum.ayrıca bu konuda başkaca öneride bulunmak isteyenler lütfen not bırakalım.

Eczanelerdeki kar oranını , eczacılar odasından yerli ilaç ve yabancı ilaçlardaki kar oranlarını istiyorum.(en azından kendime bir fikir sunmaktadır)
Bu şekilde hesaplıyorum.
genelde - % 19 - % 25 arası değişmektedir.

Merhaba sayın Dinçer Kum,
yaptığınız kar hesabının çok düşük olduğunu düşünüyorum.şuan haziran ayına ait bir fatura duruyor önümde.Genel hüküm vermez elbette ama sadece bir örnek olsun diye göstermek istedim.

ECZACI KARI....: %19.50
İSKONTO 1......... %7
İSKONTO 2........: %50
Eczacı karının %30 ların altına düşmeyeceğini düşünüyorum...

Yukarıya yazdığım yazıyı İstanbul eczacılar Odasının sayfasından dün kopyalamıştım.
6. Şu anda eczanelerde "ortalama kâr haddi" yasal olarak uygulanmamaktadır. Dolayısıyla her eczanenin kâr oranları kendi alış ve satış koşullarına göre değişir.Yani, her eczacı bu koşullara göre kendi kâr oranını muhasebecisiyle görüşerek belirlemelidir.

Selam,
Benim eczane muhasebesi ile ilgilenmedim. Konu dikkatimi çekti.
Neden eczacıdan 3 ayda bir fiili sayım istemiyoruz? Satılan mal maliyeti en sağlıklı bu şekilde çıkmaz mı?

Merhaba Janet,

Eczaneler, büyük mağaza gibidirler. Yani mal çeşitleri çok fazla olduğu için ve de sirkülasyon da hızlı olduğundan fiili sayımlarını 3 senede bir yapma serbestisi getirilmiş kendilerine....
Ama isteyen eczacılar (bunu isteyenin çıkacağını sanmıyorum ama), gözleri kesiyorsa 3 ayda bir de fiili sayım yapabilirler :D
Barkod sistemi uygulayanlar için sorun olmadığını da hatırlatmak gerekir diye düşünüyorum....
Hoşçakalın,

Değerli Meslektaşlarım,

Olması gerekenle, olan konusunda ve hatta eczacılar odasının konuya yaklaşımı konusunda güzel bir bilgi paylaşımı yaptığınız için öncelikle teşekkür ederim.

Olaya vergi mevzuatımız açısından tekrar bakarak bazı noktalara vurgu yapmak istiyorum.

1-Ortalama kar haddi esası kalkmıştır.Yani buradan hareketle asgari beyanı gereken, standart bir kar hesaplanması artık söz konusu değildir.

2-Ancak ilaçlarda satandart bir etiket-satış fiyatı olsada bu fiyatları değiştiren unsurlarda vardır.Resmi ve özel kurumlara bir anlaşma çerçevesinde yapılan iskontolar gibi resmi, katılım payının alınmaması gibi diğer mevzuata göre gayriresmi unsurlardır bunlar.Birde fiyatı serbestçe belirlenen emtialar eczanelerde satılmaktadır hatta birçok tıbbı malzemede de bu serbestlik fiilen vardır.Bu noktada;

3-213 saylı vergi usul kanunun 3.maddesi hükmünü "vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyeti esastır" hükmünü hatırlamakta yarar vardır.

4-Yani ortada bir gerçek net alım fiyatı birde gerçek satış fiyatı vardır bu gerçek fiyatlar konusunda vergi kanunlarımızda bir sınırlama (örneğin KDV açısından serbest meslek erbabında tarifenin esas alınması gibi) eczacılar açısından yoktur.

5-O nedenle gerçek satış karı bildiğimiz formüllerle hesaplanmalıdır.
a) Satılan malın Maliyeti = D.B.Stok+D.içi Alışlar - D.S.Stok.
b) Gayrisafi kar = Satış Hasılatı - S.Malın Maliyeti
c) Gayrisafi Kar Oranı = G.S.Kar/S.Malın Maliyeti

Gerçek ve kayıtlara yansıtılması gereken budur.Ama uygulamada stok takibinin düzgün yapılamaması hatta yapılamamasına neden olan (Perakende satış fişi gibi VUK.186.maddesindeki "ticari teamüllere göre tartılması,sayılması ve ölçülmesi mutat olmayan malların değerlerinin tahminen tespitine cevaz verilmesi gibi, 190.maddesine göre fiili envanterin 3 yılda bir yapılmasına cevaz verilmesi gibi) faktörlerinde etkisiyle "yaklaşık" "ortalama" kar oranları ile hareket etmek zorunda kalıyoruz.İdare ve denetçileride öyle.

Ancak bu uygulamalar tam ve doğru değildir.Tam ve doğrusu stok takibinin saydığım nedenler karşısında dahi tam yapılması ile gelecektir.
Bunun yolu malumdur.Eczanelerin düzgün bir stok takip programını eksiksiz ve güncel olarak kullanmasıdır.Dönem sonlarında kalan stoklarına ait bilgileri doğru olarak muhasebeye iletmeleridir.Geriye kalan yukarıda sıraladığımız formüllerle sonuca gitmektir.

Sonuç olarak fiili kar oranı neyse o ortaya çıkacak ve iyi bir stok takibi yanında belgesiz alım satım yapılmadığı sürece sorun çıkmayacaktır.Çıkan oranlarda işin doğası gereği ticari teamüllere uyacağından vergi idareside beyanlara itibar edecek detaya inme gereği duymayacaktır.

Fakat kayıtdışı işlemlerin yansımaları formüllere etkisi hepimizce malumdur diğer mevzuata uymama nedeniyle ortaya kar farkları çıkmasıda normaldir.Neticede de muhasebeye akan bilgilerin sıhhatli olamaması söz konusudur.O halde mevcut duruma göre tahminen kontrol sistemleri geliştirilip müşterinin normal ve mutad olan oranlardan uzklaştığı konusunda genel bir ifadeyle ikaz edilmeside sorunu azaltacaktır.

Önemli gördüğüm bir noktada eczacılarda vergi incelemeleri genel olarak örnekleme yöntemiyle yapılmaktadır yani tam bir kaydi envanter yapılmadan belirli gruplara ait alış ve satış belgelerinden hareketle hesaplanan gayrisafi kar oranları bütüne teşmil edilerek sonuca gidilmektedir.Bu tam anlamıyla hukuki bir yöntem değildir.Bu yol izlendiğinde elde edilen sonuçlar bazen doğal olarak gerçek duruma çok uzak düşebilmektedir.Böyle durumlarla karşılaşıldığında gerçek stok hareketlerini ve alış satış bedellerini ifade ve ispat kabiliyeti yargıda sonuç verecektir.Hatta daha başta inceleme elemanının hesap şeklini değiştirebilecektir.

Sayın Ekici,
Çok güzel yazmışsınız.Teşekkürler.
Ben sonradan aldığım eczacı müşterilerime bilgisayar ve barkodlu sistem ve ecz.muhasebe programı aldırıyorum.Stoklar daha güzel tutuluyor.
Ama eskiler buna yanaşmıyorlar elde stok tutuyorlar.Aslında kendileri stoklarını çok güzel takip ediyorlar ama muhasebecileriyle paylaşmıyorlar.Eski eczacımızın stoklarını eritene kadar canım çıktı.Zorla stoğu öğreniyoruz.(bende boşu boşuna eski muhaebecinin günahını almıştım.)

Selam

Öncelikle sorduğunuz sorulardan ve verilen ceveplardan dolayı sağolun..
Belli ki Eczaneler uygulanan oran % 19 - % 35 arası değişiyor. Benim öğrenmek istediğim vergi denetim elemanlarının incelemelerde hangi oranı veya oranları göz önünde bulundurduklarıdır. Bu mesleğe yıllarını vermiş üstatlarımızın muhakkak incelenen ve denetlemeden geçmiş Eczacı Mükellefleri vardır. Bu oranlar bize bir yol gösterebilir. İller bazında bir değişiklik sözkonusu mudur.
(Eski bi konuyu tekrar acmış olmam değil mi?)
Saygılarımla..

Sayın Sinangil,Değerli Forumdaşlar

birkaç gün önce yeni kayıt eczacı müşterim geldi ve bu konuda pekçok şeyi yukarıdaki yazışmalardan öğrendiğimi ifade etmeliyim,

06.07.2005 tarihli yazınız ile,
''Belediyelerin, eczanelerden işyeri açma ruhsat harcı alamayacağı hususu netlik kazanmıştır.'' diye ifade etmişsiniz,

hafta başı İşyeri Açma İzin Belgesi alacağım, yani Harç ödemeyecekmiyim_??

08.07.2005 tarihli yazınızda ise ;
''Ben sonradan aldığım eczacı müşterilerime bilgisayar ve barkodlu sistem ve ecz.muhasebe programı aldırıyorum.Stoklar daha güzel tutuluyor.'' diye ifade etmişsiniz,

bu programları nerden temin edebilirim_??

Merhaba
Benimde eczacı mükellefimin karı konusunda sorunlarım var makul bir yol bulmaya çalışıyorum, karını fatura üzerinde belirlemeye çalışıyorum ama sonuç alamıyorum çünkü faturalarda ilaç dökümü sözkonusu değil reçete bedeli şeklinde faturalandırılıyor.Giriş faturalarına baktığımda da bir sonuç elde edemiyorum çünkü hangi ilacın hangi tutarda satıldığını bilemiyorum.
Bunun sabit bir oran belirlemeden fatura üzerinden herhangi bir yolu yokmu acaba........ Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ynt: Eczane Kar Hesabı?

geçen yıl bir eczane mükellefi geldi.. stoklarına baktım 10 m 2 dükkanda 225000,00 tl lık mal görünüyor..daha önceki yıllarda karı yüksek çıkarmak için hep stok artırılmışmış.. şimdi onu düşürmeye çalışıyorum.. ortalama kar oranını %19,50 olarak belirliyorum.. 2 senede 180.000 tl lere düşürdüm ama hala büyük bir fark var.. varmı bir fikri olan

Elinde stok sıkıntısı bulunan başka bir eczaneye ft. kesebilirsiniz.

ugur6666 ' Alıntı:
geçen yıl bir eczane mükellefi geldi.. stoklarına baktım 10 m 2 dükkanda 225000,00 tl lık mal görünüyor..daha önceki yıllarda karı yüksek çıkarmak için hep stok artırılmışmış.. şimdi onu düşürmeye çalışıyorum.. ortalama kar oranını %19,50 olarak belirliyorum.. 2 senede 180.000 tl lere düşürdüm ama hala büyük bir fark var.. varmı bir fikri olan

Merhaba ;

Neye göre % 19,5 ? Eczacı karı zaten % 20 . İskontolarla birlikte kar oranı artmaktadır.Daha önce görüşülen bu konuyu bence iyice araştırınız.

Bursa SMMO sayfasında bununla ilgili bir video sunum var diye biliyorum.Bakmakata fayda var.