Eczane ve Stokları

Üyelik
5 Eyl 2005
Mesajlar
16
Herkese iyi çalışmalar,

Yeni almış olduğum bir eczane defterinin(1 sınıf) ne şekilde
stoklarını tespit edeceğim?Eğer kendisinden stokları alır isem
fire ler için Vergi dairesine ve sağlık bakanlığına tespit yaptırmam
gerekir mi? Ve fire oranı ilaçlar için nedir?
Eczane ler için özel bir durum varmı?
Şimdiden bilgileriniz için teşekkür ederim.
 
Merhabalar

Eczanelerle ilgili sorularınıza aşağıda cevap verilmiştir. Sormak istediğiniz diğer konularda soru yöneltiniz.

- Dileyen eczaneler, çalışanlarının reçetelerini karşılamak üzere sözleşme yaptıkları kamu kuruluşları ile sınırlı olmak üzere, ilgili kuruluşların çalışanlarına yaptıkları ilaç teslimlerinde kamu kuruluşlarınca karşılanacak paya ilişkin tutarı içeren faturayı, ay sonunda tüm çalışanlar için ve tek bir fatura şeklinde düzenleyebileceklerdir. (VUK 336 sayılı tebliğini okuyunuz). Yani eczaneler toplu fatura kesme de 7 günlük fatura kesme yükümlülüğünden muaftır.

- Eczaneler dilerlerse envanter sayımlarını 3 yılda bir yapabilirler (VUK. md.190)

- Stoklarda fireler nedeni ile meydana gelen kayıpların tespiti için vergi dairesine dilekçe vermeniz gerekmez. Dönem sonunda yapılan stok değerlemesinde ortaya çıkan kayıplar için fire oranları açıklama nedeni olur.

Eczaneler için (ilaç) fire oranları aşağıdadır.

1- İlaçların imalatçı firmalardan çıkışı, nakliye ambarına teslimi, ambardan ecza deposuna getirilişi, depoda açılışı, ambalajlanması, ilaçların imal tarihi ile son kullanma tarihlerinin kısa olmasından dolayı kullanım tarihlerinin geçmesi ve eczanelere nakil sırasında % 3 fire vermeleri,
2- Eczanelerin de; İlaçların kırılmasından, ilaçların imal tarihi ile son kullanma tarihlerinin kısa olmasından dolayı miatlarının dolması nedeniyle % 3 fire vermesi doğaldır.
..................................
 
Sayın Osman Bey cevabınız için çok teşekkür ederim.

Yanlız şunu sormak istiyorum, stokları yıl sonunda mükellefimden
alacağım değil mi? Yoksa ortalama kar haddine göre mi stok bırakacağım?
Eğer bir kar haddi varsa bu oran nedir?

Şimdiden alakanız için teşekkür ederim.
 
Merhabalar

Bildiğiniz gibi ortalama kar hadi uygulaması 1995 yılında kaldırıldı. Bu nedenle yapılacak envanter sayımına kar haddini karıştırmamak gerekir.

Eczanelerde envanter sayımında isteğe bağlı bir durum vardır. İstenirse her yıl veya 3 yılda bir yapılabilir.

Eczane hesaplarını teslim aldığınızda envanteri de aynen teslim almışsınız demektir. Bunda geriye doğru bir işlem yapmanız mümkün değildir. Bundan sonra yapılacak envanter sayımlarında yukarıda bahsi geçen tercihi yapabilirsiniz.

Envanter sayım sonuçlarını mükellefinizden alabilir veya bizzat sayım yaparak sonuçları tespit edebilirsiniz.

.....
 
Sayın eskiizmir,

Sayın Erol'un değindiği 213 sayılı Kanunun 190.maddesi ile bu maddeye tekaddüm eden 186-189.maddelerinide inceleyiniz.

Eczaneler Envanter çalışmasını 3 yılda bir yapabilirler.Siz bu müşteriyi yeni devralmışta olsanız farketmez, yani sizden evvel 2 yıl envanter çalışması yapılmamışsa 3.yılda yapılması gerekir.

Diğer yandan sorduğunuz envanter çalışması yapılmayan (aradaki 2 yılda) envanter nasıl hesaplanacak sorusuda 190.maddenin devamında var, yani hesaben yapılacak.Eczane fiili sayım yapmadan tuttuğu stok kayıtlarına göre size envanter listesi verecek (biz buna kaydi envanter diyoruz) sizde o listeye göre envanter defteri kayıtlarınızı ve stok-maliyet hesaplarınızı işleyeceksiniz.
 
Üst