fonradar

Eczanelerde Ciro Primi veya Hizmet Bedeli Faturası

Üyelik
8 May 2007
Mesajlar
18
arkadaşlar kolay gelsin
eczanelerin ilaç depolarına kesecekleri ciro primi faturaları veya hizmet bedeli faturaları arasında bir fark varmı (vergi yönünden) cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Eczanelerde Ciro Primi veya Hizmet Bedeli Faturası

mergen ' Alıntı:
arkadaşlar kolay gelsin
eczanelerin ilaç depolarına kesecekleri ciro primi faturaları veya hizmet bedeli faturaları arasında bir fark varmı (vergi yönünden) cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Merhaba,

İkisinin arasında fark yoktur. İkisi de kdv oranına tabidir.

Hizmet (KDVK/4)

Madde 4 - 1. Hizmet, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemlerdir.

Bu işlemler; bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi, şekillerde gerçekleşebilir.

2. Bir hizmetin karşılığının bir mal teslimi veya diğer bir hizmet olması halinde bunların her biri ayrı işlem olup, hizmet veya teslim hükümlerine göre ayrı ayrı vergilendirilirler.

Ciro Primleri ve Verginin Konusu;

Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonlarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapıaln ödemeler katma değer vergisine tabi olacaktır. Zira, bu tür bir iskonto doğrudan satılan malla ilgili değildir. Burada söz konusu olan iskonto, firmanın yaptığı ek bir çalışmanın ya da çabanın sonucu olarak doğmaktadır. Dolayısıyla yapılan iş ana firmaya karşı verilen bir hizmettir. Çünkü, ana firma ile satıcı firma arasında düzenlenen sözleşmeye göre (yazılı veya sözlü), satıcı firma sözleşmenin hükümlerine uygun olarak belli bir çabayı göstermiştir. ki (belli bir hizmet vermiştir ki) ek ödemeye (iskontoya) hak kazanmıştır. (KDVK GT:26)
Bu nedenle, yukaırda belirtilen şekilde uygulanan ve Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 4. maddesi çerçevesinde "hizmet" kapsamına giren bu işlemlere ait ciro primleri, aynı Kanun'un 1/1. maddesi uyarınca verginin konusu kapsamındadır.
 

Benzer konular

Üst