fonradar

Eğitim Gerçekten Şart

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
30/11/2008 Şevket TEZEL [email protected]

Herkesin yaşam seyrinde büyük etkisi olan ilköğretimlerini sağlayan mekanizma başta öğretmenleri olmak üzere çok önemli.

Ben de bu anlamda üzerimde büyük emekleri olan ilkokul öğretmenim Neriman MACAN?ın ve bana okumayı sevdiren öğretmenim Levent AKSAY?ın şahıslarında tüm öğretmen ve ilköğretim müfettişlerine buradan saygı ve hürmetlerimi sunarak konuya girmek istiyorum.

Eğitim gerçekten şart ve bu gerçek her ne kadar klişeleşmiş bir ifade haline gelse, hatta Cem YILMAZ bunu replik olarak tiye alsa da, ülke ve dünya gelişiminde eğitimin, bütün kötülüklerin anası olan cehaleti köreltecek en büyük aktör olduğunu düşünüyoruz. Bütün faaliyetler insan bazlı olarak yürütülebileceği için bu faaliyetleri yürütecek insan kaynağı da büyük önem taşıyor. Bu bakımdan eğitim-öğretim görevini yürüten öğretmen ve müfettişlerin sorunlarına eğilinmeli.

İlköğretim müfettişleri dertli

Oysa ülkemizde eğitim-öğretim dışındaki sahalarda denetim yapan diğer müfettişlere nazaran daha olumsuz özlük koşullarına tabi olduklarını belirten ilköğretim müfettişleri ?Denetledikleri öğretmenlerden bile daha az maaş aldıklarından ve seslerini duyuramadıklarından? şikâyetçiler.

Diğer müfettişlere makam ve görev tazminatı hakkı tanınırken salt ilköğretim müfettişlerinin yoksun bırakılması gerçekten ilginç.

Eğitimin ve eğitim çalışanlarının önemine saygı duymanın yanında, e-posta kutuma yağan onlarca ilköğretim müfettişi mailinden de biliyorum ki 3-4 aydır sorunlarını duyurma konusundaki ısrarlı çabalarını takdir etmemek mümkün değil.

Umarız yetkililer ilköğretim müfettişlerinin sesine kulak verirler ve kamu çalışanlarının ücret ayarlamasında zam ve tazminatlardan göreceli olarak eksik yararlandırılan, makam ve görev tazminatından ise diğer müfettişlerin aksine hiç yararlandırılmayan ilköğretim müfettişlerinin özlük haklarında iyileştirme için gerekli değerlendirmeyi yaparlar.

Olumsuzluktan doğan pozitif pırıltı sönmesin

Tanık olduğum ikinci realite ise son yıllarda yetişen öğretmenlerin başarı düzeyleri ve meslek aşklarının üst seviyede oluşları. Bunda 20-30 yıl önceki ÖSS sınavlarında alt tercihleri oluşturan eğitim fakültelerinin bugün üst tercihleri doldurmada tıp fakülteleriyle başa baş yarışır hale gelmelerinin büyük önemi bulunuyor. Eğitim sistemimizde bir türlü düzeltemediğimiz çarpıklıklardan çıkan ve genç ve parlak beyinleri eğitim-öğretime kanalize eden bu güzel bir sonucun en azından korunması gerekiyor.

Bundan dolayı da ülkemizin genç ve pırıl pırıl beyinlerince eğitim-öğretim hizmetlerine karşı duyulan bu sevgi ve ilgi selinin önünün negatif ayrımcılıkla kesilmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.

Şube müdürleri de mağdur

Her kurumdaki şube müdürleri de ?Eşit işe eşit ücret? skalasından haklı olarak beklenti içinde bulunuyor. Çünkü tıpkı ilköğretim müfettişleri gibi onlar da makam ve görev tazminatından yoksun bırakılanların en üstündeki memur tabakasını oluşturuyorlar. Alt kademelerindeki çalışanlardan az maaş alır hale gelen, üst unvanlarla da ücret farkı giderek açılan şube müdürleri umutla yeni bir paket bekliyor.

Sosyal Güvenlik Müşavirleri geliyor

Eğitim deyince ülkemizde koskoca bir boşluğu ifade eden sosyal güvenlik bilgisine de değinmeden geçmemek gerekiyor. Sosyal güvenlik müşavirliğinin asıl sahiplerine bırakılmasını en çok da bugün bu işi idareten yürüten muhasebeci ve mali müşavirler bekliyor. Hem önemli bir boşluğu gören ve hem de kriz söylemlerinin çokça duyulduğu bugünlerde bu boşluğu doldurmak amacıyla lisans mezunu Türk gençlerine İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle iş sahası hazırlayan Ali TEZEL?in çabası her türlü takdirin üzerinde.
 
Üst