Eğitim Gideri Kdv si

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tkank
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tkank

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Nis 2007
Mesajlar
411
avukat olan mukellefım kızına 2000.00ytl + kdv eğitim gideri yapmıştır.
bu gıderı deftere işleyip kdv sını ındırım konusu yapabılırmıyız.
faturayı kesen eğitim kurumu yapabılırsınız demiş.
 
Ynt: Eğitim Gideri Kdv si

Merhaba ;

Eğitim kurumu hangi maddeye istinaden söylemiş olabilir bilemiyorum. Ama bana göre GVK 68.maddede böyle bir harcama kalemi yer almamaktadır.

Tabi avukatlık ile ilgili mesleki yayınlar v.s. ise durum değişecektir.
 
Ynt: Eğitim Gideri Kdv si

İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi

Madde No 30
...........
d) Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi.
...........
 
Ynt: Eğitim Gideri Kdv si

gelir vergisi kanununun 89. maddesinin 2.bendine göre beyan edilen gelirin % 10'unu aşmaması vb diğer şartları da taşıması halinde mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim harcamaları gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirilebilir.

ancak katma değer vergisi kanununun 29.maddesi açıktır ve 1.bendinde açıkça "faaliyetlerine ilişkin olarak" ibaresi bulunduğundan faaliyeti ile ilgili bir gider olmaması sebebi ile indirim konusu yapılamaz.

saygılarımla
 
Ynt: Eğitim Gideri Kdv si

Eğitim - sağlık harcamaları indirimi
Gelir Vergisi Kanunu?nun 89. maddesinin (b) bendine göre yıllık Gelir Vergisi beyannamesinden indirilecek giderlerden olan eğitim harcamaları için dershaneden alınan faturaları KDV dahil olarak mı indirim konusu yapacağız. Yoksa KDV?sini ayrıştırıp matrahı mı indireceğiz. (H. Öztürk)

Yıllık Gelir Vergisi beyannamesinde mükellefler, kendilerine, eşine ve çocuklarına ait eğitim ve sağlık harcamalarının beyan ettikleri tutarın % 10?una kadarki kısmını indirim konusu yapabilirler. Burada eğitim ve sağlık harcaması olarak, harcamayı tevsik eden belgedeki (fiş veya fatura) KDV dahil tutar nazara alınacaktır. Çünkü alınan hizmetin toplam bedeli, KDV dahil tutardır. Burada harcamayı yapan, KDV?nin mükellefi olmayıp, kendisine vergi yansıtılan kişi durumundadır. Verginin müşteriden alınması ise özel hukuk uyarınca bedelin (sözleşme ediminin) vergi dahil olarak belirlenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle mükellefi olmadığınız bir vergiyi ayrıştırmanız söz konusu olamaz. (B. Doğrusöz
 
Üst