Eğitim İçin Kıdem Tazminatı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan puputi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba;
Yaklaşık bir senedir özel bir üniversitede elektrik teknisyeni olarak çalışmaktayım ve lise mezunuyum iş verenin işe girme koşulu olarak hem okuyup hemde çalışma hakkımın olduğunu söylemesine rağmen bu sözü tutmamış ve mağdur duruma düşmüşümdür.birdahaki öss sınavına kadar boş kalmamak için sesimi çıkarmadan işime devam etmekteyim ve bu sene eğitim görmek istiyorum eğitim nedeniyle işten ayrılabilirmiyim ayrılırsam kıdem tazminatı alabilirmiyim

teşekkür ederim

Ynt: Eğitim İçin Kıdem Tazminatı

sayın puputi eğer yaptığınız sözleşmede bu dedikleriniz yazılı olarak varsa ve bu şekilde olduğu halde işveren bu verdiği sözü yerine getirmedi ise o zaman eski 1475 sayılı kanunun 16.maddesi ve yeni 24.maddesine göre işçi bu yapılan sözleşmeyi fesih edebilir ve hemde 14.maddenin 2.kısmına görede tazminatını işverenden alır ve eğer işveren vermezse mahkeme yolu ile alırsınız(dayanak 1475/16-II kısmına göre yeni 4857/24-II kısmına göre),kolay gelsin.

sözleşmede bu maddeler yok ve yazılı bi anlaşma yok sadece sözlü bir şekilde anlaşılmıştır benimle aynı durumda olan arkadaşım şahit olarak gösterilebilirmi yada ben bu hakkımı nasıl savunabilirim

Yazılı bir anlaşma yoksa herhangi bir tazminat alamazsınız.

Zaten yazılı ve bu koşulları kapsayan bir sözleşme dahi olsa burda ödenebilecek tutarın adı kıdem tazminatı olmaz. Ancak sözleşmeye uymama tazminatı olabilir.

peki benim askerlik için muayene kağıdım geldi yani eylül başlarında asker olabilirim ama okumakta istiyorum hangi okulu kazanacağımda belli deil işten askere gideceğim diye ayrılsam daha sonrada okulu kazanırsam askerliğimi tecil ettirsem kıdem tazminatı alabilirmiyim askerede gitmeyi düşünüyorum

Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı için sevk belgesi istenir.

sayın nguroy eğer yapılan sözleşmede kanunun verdiği yetki çerçevesinde ve kanuna aykırı olmayacak madeler ve ibareler koyulabilir ve buda kanunen geçerli haklar durumuna gelir ve eğer işveren bu kişiye sözleşmede bu hakkı verdi ise yapacağını söyledi ise ve yapmadı ise o zaman bu yazılı sözleşmeye riayet etmemek ve işverenin işçiyi bir nevi kandırmasıdır ve buda eski 1475/16-II kısmına ve yeni 4857/24-II kısmına girer ve işçiye 1475/14.maddenin 2.paragrafına göre sözleşmeyi fesihte kıdem tazminatı alma hakkı verir ve bunu adıda kesinlikle kıdem tazminatıdır ve burda adına kıdem tazminatı denmesi ise hem Verisel açıdan ve özellikle SGK açısıandan önemlidir,çünkü 5510/80.maddenin ilgili ''c'' kısmıda gayet açıktır ve ''b'' kısmına girmiyorsa o zaman adına ne derseniz deyin bu ödemeler ve yardımlar SGK ya tabidir der işte bu açıdan adının kıdem tazminatı olması önemlidir ve kıdemdede bildiğiniz üzere hem Vergi yoktur(GV) ve hemde SGK kesintisi yoktur,kolay gelsin.

? Yani sonuç ne? Ben tersini söylemedim ki yazlı sözleşmede varsa olur.

''Zaten yazılı ve bu koşulları kapsayan bir sözleşme dahi olsa burda ödenebilecek tutarın adı kıdem tazminatı olmaz. Ancak sözleşmeye uymama tazminatı olabilir.''

sayın Yönetici Nizam bey öncelikle kızmayın çünkü siz yöneticisiniz,şimdi ben burda son açıklamamdaki detay ve maksat sizin yukarıya eklediğim kısımla ilgilidir ve adı kıdem olmaz noktası ile ilgilidir ve bende adı kıdem olur diyorum ve bununda önemli olduğunu Vergi ve SGK açısından ve özellikle SGK açısından daha önemli olduğunu yazıyorum ve olayda bu daha ne olsun yani ve bu sizce önemli değilmi tabiki sizcede önemli ve bende yanlış anlaşılmaya sebebiyet verilmemesi açısından önemli olduğu içinde bu açıklamayı yaptım yukarda son yazımda,kolay gelsin.

Çalşıanla işveren bir iş sözleşmesi yaparsa bu gebel olarak süreli veya süresiz olur.
Süreli iş sözleşmesinin sona erme şekilleri sözleşmede belirlenmiştir.
Süresiz olanlar ise iş kanunu çerçevesinde belirlenmiştir. İş yasasında belirsiz süreli iş sözlemelerinin hangi hallerde fesih edilmesi durumunda kıdem tazminatı ödeneceği ve uyulması gereken ihbar önelleri de yazılmıştır.

Bunların dışında bir nedenle sözleşme sona ererse kıdem hakkı doğmaz.

puputi ' Alıntı:
sözleşmede bu maddeler yok ve yazılı bi anlaşma yok sadece sözlü bir şekilde anlaşılmıştır benimle aynı durumda olan arkadaşım şahit olarak gösterilebilirmi yada ben bu hakkımı nasıl savunabilirim

Ortada yazılı bir sözleşme yok zaten. :)