ek-1 ek-2 'ler

ek1-ek-2 kaldırılmalıdır

ek-1 ve ek-2 nin zaten bir mantığı yoktur.kesinlikle laldırılmalıdır.zaten
e-bildirge çıkmıştır.Kurumlar kendi aralırında halletmedirler.Kaldıramıyorlarsa bilgisayar ortamına acilen geçmelidirler.
Öyle yukarıdan ahkam kesmekle olmaz bu işler.14 yıldır bu mesleği yapıyorum.Ne işe yaradığını hala anlamadım
 
Ek-1 ve EK-2 kesinlikle kaldırılmalıdır, kanunun çıktığı zamanki
şartlarla şu anki şartlar çok faklıdır.E-bildirge de zaten çalışanlara
ait giriş çıkış bilgileri mevcuttur.İkiside aynı Bakanlığa bağlı kurumların böyle konularda ortak çalışmasından doğal birşey olamaz.İşverenlerin bu bürokrasiden acilen kurtulması, gerekir diye düşünürken, birde bu belgeler için Müşettiş tutanağı beklenmeksizin resen idari para cezası uygulamasına başlanmıştır.Cezalarda çok yüksektir.

Ek-1 ve Ek-2 ler, zaman, kağıt, ve posta pulu israfından başka
bir şey değildir.
 
arkadaşlar siz kalksın kalmasın diye tartışırken benim çalıştığım büroda 2 firmadan ceza yedik ceza miktarlı 495,00 ytl toplam 1,000 ytl. gereksiz bir yazışma olduğunun farkındayız hepimiz ama kesilen cezalar bu işi sıkı tutmamıza zorluyor. süresinde düzenlenmemiş ek1 ve ek2 leri göndermemenizi tafsiye ediyorum. ama süresi dolmamış olanları mutlaka gönderin. cünki cezalar bayağı bi arılaştı.
 
ramazan murat'a katılıyorum burada yazışmak aslında pek birşey ifade etmiyor. Yapabileceğimiz tek şey çalışma bakanlığına itiraz yazıları göndermek olabilir. ben e-mail yoluyla bir iki defa yazı yazdım. Eğer sizlerde itirazda bulunursanız belki değerlendirirler. Birde ramazan murat bey ne kadar geç göndermenizden geldi ceza?
 
Sayın Ramazan Bey,
Size gelmiş olan ceza birçok kişiye gelmiş bulunmaktadır.
Daha önce geç gönderilerde ceza gelmiyordu. Ancak kurumun müfettişlerinin incelemeleri sonucunda durum tespit edilirse ceza kesiliyordu.

Ancak bakanlık bir iç genelge ile bu durumu değiştirip sadece müfettişlerin tespiti ile sınırlı olmaktan çıkardı. Kurumda çalışan bir memur ek1 ve ek2 nin geç gönderildiğini tespit ettiği and ceza tahakkuk ettiriliyor.
Üstelik Sendikalar kanununa muhalefet edildiği gerekçesi ile ceza, Ağır ceza olduğu için Savcılık duruma el koyuyor. Soruşturma bu şekilde devam ediyor.

Ancak son bir gelişme daha oldu. Belirttiğiniz gibi cezalar kişi başına 495 YTL. idi. Bir arkadaşımın mükellefi cezayı yatırmaya gittiğinde 1/3 ünü ödemiş. ( Cezası 1.500 YTL. iken 500 YTL. ödemiş. )
Bu durum 01.06.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bir kanun maddesiyle gerçekleşmiş.
Şimdi biz de bu kanun maddesini arıyoruz.
Kolay Gelsin
 
Ek1 ve Ek 2 Ler.hk.

İyi günler, gördüğüm kadarı ile birçok meslektaş bu konuda sıkıntılı veya net birşey yok. 4857 sayılı iş kanunu ile gelen kısımda işyerini bildirme ve istisnalar kısmında ı) bendinde 507 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununun 2. maddesinin tarifine uygun 3 kişinin çalıştığı işyerleri de istisna kapsamında ama bugün 507 sayılı Esnaf ve Sanatlarlar kanunu değiştirildi ve eski şekli yürürlükten kalktı. Ayrıca E Bildirgeler çıktığındada Ek 1 ve Ek 2 lerin artık alınmayacağı gibi bir söylentide çıktı. Bir an önce netlik kazanmalıki kimler bildirilecek kimler bildirilmeyecek hep muallakta kaldı. 4857 sayılı iş kan.ilg.kısmı aşağıdaki gibi.
İşyerini bildirme

MADDE 3. - Bu Kanunun kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren, işyerinin unvan ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, çalışma konusunu, işin başlama veya bitme gününü, kendi adını ve soyadını yahut unvanını, adresini, varsa işveren vekili veya vekillerinin adı, soyadı ve adreslerini bir ay içinde bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır.

Alt işveren, bu sıfatla mal veya hizmet üretimi için meydana getirdiği kendi işyeri için birinci fıkra hükmüne göre bildirim yapmakla yükümlüdür.

(4884 sayılı kanunla eklenen fıkra) Ancak, şirketlerin tescil kayıtları ise ticaret sicili memurluklarının gönderdiği belgeler üzerinden yapılır ve bu belgeler ilgili ticaret sicili memurluğunca bir ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili bölge müdürlüklerine gönderilir.



İstisnalar

MADDE 4.- Aşağıda belirtilen işlerde ve iş ilişkilerinde bu Kanun hükümleri uygulanmaz;

a) Deniz ve hava taşıma işlerinde,

b) 50'den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veya işletmelerinde,

c) Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri,

d) Bir ailenin üyeleri ve 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dahil) hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde,

e) Ev hizmetlerinde,

f) İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı kalmak üzere çıraklar hakkında,

g) Sporcular hakkında,

h) Rehabilite edilenler hakkında,

ı) 507 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununun 2 nci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde
......
Sn. Suayben inde belirttiği gibi yeni getirilen fakat getirenlerin bir kere bile olsun Ek 1 Ek 2 hazırlayıp gönderdiğinden postaladığından şüpheli olduğum bir uygulamaki cezasıda cabası savcılık olayları falan. Tasvip etmiyorum. Ek 1 ve Ek 2 ler şimdiye kadar hangi işçi veya işverenimizin işine yaramışki, boşuna zaman, emek, kağıt, para israfından başka birşey değil. SSK kayıtlarından internet ortamında işverenlerin ve işçi hareketlerinin takip edilebileceği kanaatindeyim. Kolay gelsin.
 

Benzer konular

Üst