Ekip Olarak Çalışan Taşeron İşçisine Verilmeyen Kıdem Tazminatı

Üyelik
29 Kas 2011
Mesajlar
5
iyi günler;
15 kişiden olusan işçi grubu bir ustabaşı liderliğinde 15 ay boyunca konut inşaatında taşerona bağlı olarak yevmiye usulü çalışıyorlar. taşeron tüm sigorta ödemelerini düzenli olarak yapıyor.15 ay sonunda proje tamamlanıyor ana firma ve taşeron sözleşmesi bitiyor taşeron da gruba liderlik eden ustabaşıyla el sıkışıp işlerine son veriyor. Gruptaki 15 kişi 15 aylık calısmaları karsılıgında kıdem ve ihbar tazminatları hakettiklerini iddia ederek istiyorlar. taşeron firma herhangibir iş sözleşmesine dayandırılmadan yevmiye usulu çalıştınız diyerek tazminatı reddediyor.
geçmiş yıllarda aynı taşeronda kısa süre kısa süre geçici olarak çalışan işçilerin toplam çalışma sureleri ele alınarak yargıtay kararı ile tazminat odemeleri yapılmış görülüyor. ancak onlarda 2 3 aylık geçici iş sozleşmeleri varmıydı bilmiyorlar.

Bu şekilde bir ekip halinde inşaat işinde sözleşmesiz yevmiye usulu calısan bu arkadaslar taşeron ya da ana firmadan 15 ay kesintisiz calıstıkları için tazminat talep edebilirler mi?

Teşekkür ederim.

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.
 
Ynt: EKİP OLARAK ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİSİNE VERİLMEYEN KIDEM TAZMİNATI

Sn.Crack
Sorunuz içinde birden fazla konuyu barındırmakta isede işin özünden hareket ederek cevap vermeye çelışalım.
Ekip taşeron firma elemanı olarak;
a.ya "yevmiye usülü dediğiniz için)çağrı üzerine, işe gidilen günlerde tam zamanlı çalışmışsınız
b.yada (kesintisiz dediğiniz için)15 ay süreyle aralıksız çalışmışsınız
c.her ikisinden hangisi olursa olsun,işin belirli süreli olması durumu-özelliği varsa ve bu süre bir defada tamamlanmış ise talep edilecek tazminat olmaz,
d.iş sözleşmesi düzenlenmemiş(yerine başka geçerli belde de verilmemiş ama esas konumuz bu değil)fakat bu noktada İŞİN MAHİYETİ ÖNEM ARZEDER,anladığımız bu işin esaslı olguya bağlı(proje kapsamında)başlayan-devam eden ve süre sonunda biten bir iş olduğudur.
Yargı kararlarında her olay farklı,kendine özgü şartları,süreçleri itibariyle neticeside farklıdır,salt mantık değerlemesi yapmayınız.
SONUÇ:Olay da anlatılan ve anlaşıldığı kadarıyle işin muayyen süreye (PROJE SÜRESİNE BAĞLI) "BELİRLİ SÜRELİ "olma durumu sözkonusu gibi,birer adet yıllık izin ücreti alacağınız var,çalıştınız ve ispat edebilirseniz fazla mesai ile bayram ve genel tatil çalışması karşılığı ücretleri talep edebilirsiniz.
 
Ynt: EKİP OLARAK ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİSİNE VERİLMEYEN KIDEM TAZMİNATI

Son olarak tavsiyem,danışma ücreti vererek bir avukat ile konuyu etraflıca istişare etmeniz(bizim görüşlerimizide iletiniz)dir
 
Üst