Ekonomik Sebeple Çıkış Verilip Yerine Aynı Pozisyona Çalışan Alınması

Merhaba, mevcut çalıştığım iş yerinde 17 şubat 2019 itibari ile ekonomik sebepler gösterilerek işten çıkarıldım.
21 mart 2019 tarihine kadar ihbar süremi çalışırken, 1 mart 2019 tarihinde aynı pozisyona yeni bir teknik eleman alındı. Maaş olarak da benden daha yüksek bir maaş ile alındı.
Beni işten çıkarmalarında ki en sebep ise ekonomik sebep değil, çalışma şartlarından dolayı 170 e şikayet etmiş olmam. Bakanlıktan yazı geldikten 1 gün sonra çıkışımı verdiler. Kıdem tazminatımı veriyorlar.

Sorum şu:

1. Ben firmaya manevi tazminat davası açabilir miyim?(Gitmeden yerime aynı pozisyona eleman aldıkları için)

2. Yıllık 270 saati aşan çalışmam var. Bununla ilgili mahkemeye gitsem ispatı bana mı ait ve alabilir miyim? Bu fazla çalışmaya karşılık serbest zamanda kullandırılmadı.(Toplamda yılda 600 saat fazla çalışmam var.)

3. İhbar süresini çalışırken bu işlemler için nasıl bir yol izlemeliyim.

Merhaba, mevcut çalıştığım iş yerinde 17 şubat 2019 itibari ile ekonomik sebepler gösterilerek işten çıkarıldım.
21 mart 2019 tarihine kadar ihbar süremi çalışırken, 1 mart 2019 tarihinde aynı pozisyona yeni bir teknik eleman alındı. Maaş olarak da benden daha yüksek bir maaş ile alındı.
Beni işten çıkarmalarında ki en sebep ise ekonomik sebep değil, çalışma şartlarından dolayı 170 e şikayet etmiş olmam. Bakanlıktan yazı geldikten 1 gün sonra çıkışımı verdiler. Kıdem tazminatımı veriyorlar.

Sorum şu:

1. Ben firmaya manevi tazminat davası açabilir miyim?(Gitmeden yerime aynı pozisyona eleman aldıkları için)

2. Yıllık 270 saati aşan çalışmam var. Bununla ilgili mahkemeye gitsem ispatı bana mı ait ve alabilir miyim? Bu fazla çalışmaya karşılık serbest zamanda kullandırılmadı.(Toplamda yılda 600 saat fazla çalışmam var.)

1- Evet dava açabilirsiniz. ispatı size ait. Ancak benim kanımca kazanmak zor.
2- Evet açtığınız dava da bunu da talep edebilirsiniz. İspat evrakları mevcut ve kuvvetli ise kazanırsınız.
3-Çalışırken bütün bunlara ait somut belge ve delilileri temin etmeye bakın. Sonra bir avukatla görüşürsünüz.

Çalışıyor iken niçin fazla mesainizi talep etmediniz? Ücret pusulalarınızı imzalar iken niçin şerh koymadınız?

Çalışıyor iken niçin fazla mesainizi talep etmediniz? Ücret pusulalarınızı imzalar iken niçin şerh koymadınız?

dediğiniz o kadar saçma bir cümle ki :) millet iş bulmak için kırılma noktasına gelmiş siz fazla mesai vs. için niye şerh koymadınız diye tavsiye veriyorsunuz. millet iş bulduk aman patron bizi çıkarmasın diye kırk takla atıyor üzerine bir de fazla mesai için talepte mi bulunacaklar.

Sorum şu:

Üstat benim tavsiyem şu eğer sizi ekonomik nedenlerle çıkarttılarsa işe iade davası açabilirsiniz. İspatınız da çok kolay olacaktır. Çünkü sizden sonra herhangi birisini almaları otomatik olarak sizi haklı duruma çıkaracaktır. İhbar süresini çalışırken yapamazsınız. işten çıkışınız verildikten sonra gidip işe iade davası açacaksınız. bu kadar basit.

dediğiniz o kadar saçma bir cümle ki :) millet iş bulmak için kırılma noktasına gelmiş siz fazla mesai vs. için niye şerh koymadınız diye tavsiye veriyorsunuz. millet iş bulduk aman patron bizi çıkarmasın diye kırk takla atıyor üzerine bir de fazla mesai için talepte mi bulunacaklar.

Aslında yanlış olan şu sizin düşünceniz bunun farkındamısınız?

...İhbar süresini çalışırken yapamazsınız. işten çıkışınız verildikten sonra gidip işe iade davası açacaksınız. bu kadar basit.
Bir başka yanlışınız daha ,
işe iade davası sözleşme feshedileceği bildirilmiş ise bildirim tarihinden, bildirimsiz fesih yapılmışsa fesih tarihinden itibaren belli bir zaman şartına bağlıdır. O süreyi kaçırdığınızda her şey için iş işten geçmiş olur.
SÖzleşme feshi bildirim tarihinden itibaren 1 aylık süre içinde işe iade talepli uzlaşma için başvuruda bulunulması gerekir, 1 yılı aşan çalışması olan bu arkadaşımızın ihbar süresi ise 28 gün!
dediğiniz gibi ihbar süresi bittikten sonra arabulucuya başvurmakta 2 gün gecikirse, başvurusu red edilir.

Aslında yanlış olan şu sizin düşünceniz bunun farkındamısınız?

Yanlış bir şey yok gayet gerçekçi bir yaklaşım.Hiç bir iş yerinde, sendikalı değilseniz, çalışmaya devam etmeyi düşündüğünüz sürece böyle bir

şey yapamazsınız.Hukuken bir engel var mi? yok.Ama iş hayatının da gerçeklerini unutmamalıyız.