Elektrik Mühendisliği Şahıs Şirketi Açmak Hakında Bilgi

Üyelik
24 Ara 2014
Mesajlar
8
Konum
ist
Merhabalar,

Maliye, vergi, muhasebe konularına yeni girdim, öğrenmeye çalışıyorum, konuyu yanlış yerede açmış olabilir, yeniyim. Bazı kafam takılan soruları cevaplamanızı rica edeceğim. Bildiklerinizi numaraları yazarak cevaplayabilirsiniz. Teşekkürler..


1-Elektrik Mühendisliği üzerine Şahıs firması açmak için "Mali müşavir muhasebeci" tutmak zorunlumu, zorunlu ise bununla igili kanunu, mevzuatı yazar mısınız.

2-Mali müşavir aylık ücretleri tahmini ne kadar olmalıdır?

3-Proje ve taahhüt işleri yapacağım. Sadece proje çizimi yaptığım iş için "serbest meslek makbuzu" keseceksin, malzeme kullanırsan ve/veya proje ve taahhüt olarak iş yaparsan "fatura" keseceksin dendi. Bu doğru mudur?

4- Serbest meslek makbuzu için "Serbest meslek defteri" tastiği ve fatura için "işletme defteri" defteri açılacakmış. Muhasebeci bu defterleri açıp notere tastik ettiriyormuş, 2 defter içim bunun yaklaşık ücreti nedir.

5-Her işe Fatura kessem bunun bir cezası var mı, bir türlü serbest meslek defteri olayını çözemedim, benim ödeceğim gelir vergisini karşı taraf ödüyor AMAÇ NE, ha o ödemeiş ha ben ödemişim, neden kafa karıştırıyorlar, FATURA'da herşey çok basit ve net, kısaca malzeme kullanmadığım işlere vs her işe
FATURA KESSEM olmuyor mu? Bu olay kesin sadece TÜRKİYE de vardır, bana çok saçma geldi, mantığı ve amacını çözemedim..

Umarım cevaplarsınız, yardımlarınız teşekkürler..
 
1 ) Evet zorundasınız.

2) Eğer 2 defter birden olacaksa muhasebe ücreti 150 TL olur en az.

3) Proje işi serbest meslekdir. Diğer işler için işletme defteri zorunludur.

4) Defter tasdik işini noter yapar ve açılışta 125 civarı masrafı olur.

5) Bu olay uzun iş yazmak ile anlatılmaz :)
4)
 
Arkadaşım sen eğitimli bir kişisin s.meslekten kalemin ucu ile geçim sağlayacaksın smmm lerde aynı senin gibi görüştüğün smmm arkadaşımızın söyledikleri doğrudur kafana yattı ise sana güven verdi ise inan güven gerisini merak etme sen.
5nci soruya cevaplar:Vergiler kanun ile düzenlenir yasa koyucuınun bir bildiği varkı s.meslekte ilme sanata ve beceriye dayandığı gerekçesi ile ayrı vergilendirirmiş vergisini ise karşı taraf mükellefi ise ödenmesi için onu sorumlu tutmuş bence bu kişiye bu parayı tamamen verirsen mart ayında ödeyemez zaten sermayesi yok idare vergi alamaz diye düşünmüş olabilir.Hatta kdv de bile faturayı alanı sorumlu tuttuğu işler var yine bu endişe ile ödersen idareye yatıramaz diye.Vergi sisteminde avrupada olmayan bir çok eksik var mesela bizde hiç geçim indirimi yok 100 tl kazansanda onun vergisi var bu ancak senii benim gibi düşünenlerin partileri iktidara gelirse düzelir ama biatçı ve sadakaya alıştırılmış toplumun bir kesimi tavır değiştirmediği mevcut düzene destek verdiği yiyelim içelim vergi vermeyelim tavrında olduğu için gerçek vergi adaleti sağlayacak olanları iktidara getirmiyor oy vermiyor maalesef vergileri arttıracağım adaletli vergi alacağım diyen parti oy alamaz.Yeni işin hayırlı olsun üzülmemek için bu ülkede çalışmaya karar verdiğine göre mevcut vergi kanunlarına uygun olarak haraketle ticaret ve meslek yapabilirsin.
 
Son düzenleme:
...

1-Elektrik Mühendisliği üzerine Şahıs firması açmak için "Mali müşavir muhasebeci" tutmak zorunlumu, zorunlu ise bununla igili kanunu, mevzuatı yazar mısınız.
...
Biz nasıl ki elektrik projesi çizip imzalayarak iş yapamıyor isek sizlerde defter tutma vs hizmetleri kendiniz yapamazsınız. Hatta yapmamalısınız. Biz her gün hangi kanunda ne değişti ne oldu ne bitti sürekli takiple bu işi yürütüyoruz. Yapacağınız küçük bir hatanın size yüklü miktarda ceza olarak dönebileceğini bilerek haraket etmelisiniz.
 
@merkür2 Merhaba, ilk defa kendi işim olacak buna yeni girdim, işin içine girince kavramları daha yeni öğreniyorum, mali müşavir tutmak zorunlumu onu öğrenmek istedim, bununla ilgili kanun varsa böyle kanunları merak edip okuyorum. Amacım sadece bilgilerimi düzeltmek ve öğrenmek. Mali müşavir zorunlu olmasa bile, zaten kişi kendi işleri artınca sadece kendi mesleğine zaman ayırabilir, kendi işi dışında bir şeye zaman ayırması kendi işinin büyük oranda azalmasına sebep olur. Her halükarda zaten tutulması gerekecek.
 
"Damga vergisi" kısaca nedir ve hangi zamanlarda fiyat neye göre hesaplanıp ödeniyor... Aylık mı ödeniyor, yıllık mı?

Niye bu kadar karışık yapıyorlar, sırf bilmem ne vergisi uydurulmuş gibi geliyo.. :D Bakalım daha nasıl tuhaf vergiler öğrencem..
 
Damga vergisi kısaca nedir ve hangi zamanlarda fiyat neye göre hesaplanıp ödendiğini anlayabilmek için DV kanununu baştan sona okumalısınız.
 

Benzer konular

Üst