Emanet Paralar 336 Hesap mı ?

tarkaniz72

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Eyl 2008
Mesajlar
785
Konum
İZMİR
İstanbul'daki x şirketinin mallarını izmirde satıp nakitleri kendi şirketimizin hesabına yatırıyoruz. (mallar envanterimize girmiyor) ay sonunda hizmet pirim faturamızı kesip x şirketine yolluyorum. x şirketine ait hesabımızda birikmiş paradan, kestiğim fatura kadarını hesabımda alıkoyup arta kalanı x şirketine havale ediyorum. örneğin ekimde 60000 tl nakit birikmiş hesabımızda, x şirketine ait, prim faturam 20000 tl.. 20000 tl hesabımda bırakıp 40000 tl havaleyle x ştine yolluyorum... kısaca muhasebe kaydı nedir rica etsem saygılarımla.
 
Ynt: Emanet Paralar 336 Hesap mı ?

Sayın MEslektaş,
Sorunuzu biraz daha açarmıssınız.....İfade ettiğiniz paralar, teminat kapsamında bir para mıdır? Mallar sizde konsinye olarak mı duruyor? Siz aracı mısınız?
Kolay gelsin
 
Ynt: Emanet Paralar 336 Hesap mı ?

Merhaba,


336 hesap ticari olmayan borçlar için kullanılmaktadır.Dolayısıyla anlattığınız işlem için uygun değildir.

Siz 329 hesabı kullanmalısınız. Çünkü ortada bir ticari faaliyet var.

Ancak anlattığınız işlem sakıncalıdır. Onu belirteyim. Çünkü aracılık yaptığınız firma faturayı kestiğine göre 8.000.- TL yi aşan satışların bedelleri faturayı kesen firmanın hesabına yatmak zorundadır. Bu yüzden;

Siz malın bedelini göderirken alıcının adını referans vermelisiniz.

Ayrıca aynı durum sizin kestiğiniz fatura içinde geçerlidir. Sizin kestiğiniz ve 8.000,- TL nin üzerindeki satışların bedelide bankaya fatura kestiğiniz firma tarafından yatırılmalıdır.

Yani aslında orginasyonu hatalı kurgulamış bulunmaktasınız. Her halukarda muhtemel incelemede cezayla karşılaşacağınız kuvvetle ihtimaldir.


Saygılarımla,
 
Ynt: Emanet Paralar 336 Hesap mı ?

Biz sadece aracıyız, çalıştırdığımız işcilerin masrafı ve AVM masrafları bize ait. Mallar perakende satılıyor ve satışlarda istanbuldaki firmanın(izmir şubeleri) faturaları kullanılıyor(zaten mallar istanbuldaki firmanın) Bahsettiğim paralar kasada biriken nakitler, zaten pos'lar istanbuldaki esas firmanın hesabına giriyor. Bu kasada biriken paraları ben izmirdeki firmamızın hesabına yatırıyorum (ay sonunda hesaplanacak ve istanbulun bana Hizmet faturama istinaden göndermesi gereken TL yi garantiye alıyorum yani) Ben sadece İstanbuldaki firmaya Hizmet bedeli faturası kesiyorum. Ceza yememem gerek :(
 
Ynt: Emanet Paralar 336 Hesap mı ?

konsinye mal değil bu mallar. envanterime girmiyor. mallar ist. daki firmaya ait. perakende olduğu için 8000 ytl yi geçmeyen mallar
 
Ynt: Emanet Paralar 336 Hesap mı ?

Kısaca özetlemek gerekirse, istanbuldan konsinye malı alıp izmire götürüyorsunuz. Emanet para dediğiniz yaptığınız nakit ve faturasız satışlar için tahsil ettiğiniz tutarın karşılığı sanırım. Her halükarda birincisi bahsettiğiniz tutar kadar istanbuldaki şirketin hesabına yatırıp mahsup edemezsiniz 8000 ytl tutarını aştığı için bankadan kendileri sizin hesaba havale göndermeleri gerekir. Yaptığınız işlem zaten yanlış bir işlem, burada anlatmak biraz zor.
 
Ynt: Emanet Paralar 336 Hesap mı ?

Tşk ederim ama yanlış anlaşılıyorum ben yani anlatamadım ksura bakmayın. Konsinye mal değil. İstanbuldaki firma İzmirdeki şubesine mal yolluyor . Bizde bu şubelerde işci çalıştırıyoruz, işciler bize ait sadece, mal bize ait değil. İşleticilik sözleşmemiz var istanbuldaki şirketle aramızda. Kasaya o gün satışlardan dolayı (elbetteki faturalı satış) giren parayı istanbuldaki şirkete yollamıyorum !!! izmirdeki şirketimizin hesabında biriktiriyorum. Ay sonu oluncada hakettiğimiz işleticilik bedelini hesapta bırakıyorum kalanını havale yapıyorum istanbula.. İşlemlerin hepsi tamamen banka üzerinden yapılıyor. İşte bunun muhasebe kaydını sormuştum.. tşk
 
Ynt: Emanet Paralar 336 Hesap mı ?

yada bu Emanet Para Sayılmıyormu ? başlığımı yanlış açtım ben :(
 
Ynt: Emanet Paralar 336 Hesap mı ?

Emanet gelen paralar , normal muhasebe hesapları içine kaydedilir..Bir tür cari hesap kullanacaksınız. Bana göre. Size nakit para veriliyor ve siz bu paraları hesaplarınıza kaydedecek, yapılan masrafları onlara dekont edeceksiniz.
 

Benzer konular

Üst