Emekli işçide stopaj 5084 veya 5350 yasadan faydalanma hk

rıza özbek

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
577
Emekli olarak çalışan işçinin s.g.d.primi yatmaktadır.İş yeri organize sanayi bölgesinde 5084 sayılı kanuna göre stopaj ve ssk işveren hissesinde %100 muafiyet şartlarını taşımaktadır. Emekli olarak çalışan işçiden kesilen gelir vergisi 5084 sayılı kanuna göre terkin edilebilir mi? Görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Hayırlı çalışmalar dilerim.
 
Şu iş arefesinde kafam karıştı. Yanlış hatırlamıyorsam emekli işçi maaşında %30 sgdp yatırılıyor. Stopaj kesintisi de yok.Yanlışsam düzeltiniz.
 
emekli işcilerin sgdp yatırmalarına rağmen şartları taşısalar bile 5084den yararlanamıyorlar.aynı şekilde benim de işcilerden biriside tüm şartları taşıyor ancak int.üzerinden sgdp tahakkukunu yaptırırken kabul olunmuyor.
 
hayır stopaj kesintisi var onu normal muhtasar beyannmede gösterip ödüyoruz ancak 5084 indirimi yok.evet sgdp primide %30.iyi çalışmalar
 
Gelir vergisi stopajı teşviki
Madde No 3
Kapsam
(5350 Sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle değişen(*) madde. Geçerlilik: 1.4.2005, Yürürlük: 18.5.2005) 31.12.2008 tarihine kadar uygulanmak üzere 2 nci maddenin (a) bendi kapsamındaki illerde;
a) 1.4.2005 tarihinden itibaren yeni işe başlayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, en az otuz işçi çalıştırmaları koşuluyla, bu iş yerlerinde çalıştırdıkları işçilerin,

b) 1.4.2005 tarihinden önce işe başlamış olan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, 1.1.2005 tarihinden önce ilgili idareye vermiş oldukları en son aylık prim ve hizmet belgelerindeki işçi sayısını en az yüzde yirmi oranında artırmaları ve çalıştırılan toplam işçi sayısının asgari otuz kişiye ulaşması halinde, bu iş yerlerinde çalıştırılan toplam işçi sayısını geçmemek üzere, artırdıkları işçi sayısı ile mevcut işçilerden artırdıkları işçi sayısının iki katı kadar işçinin,

Ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin; organize sanayi veya endüstri bölgelerinde kurulu iş yerleri için tamamı, diğer yerlerdeki iş yerleri için yüzde sekseni, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.

Terkin edilecek tutar, işçi sayısı ile asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken gelir vergisinin çarpımı sonucu bulunacak değer üzerinden yukarıda belirtilen oranlara göre saptanan tutarı aşamaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.
 
Saliha hanım ve haluk bey cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

emekli işcilerin sgdp yatırmalarına rağmen şartları taşısalar bile 5084den yararlanamıyorlar.aynı şekilde benim de işcilerden biriside tüm şartları taşıyor ancak int.üzerinden sgdp tahakkukunu yaptırırken kabul olunmuyor.

Benim anlamadığım husus internet üzerinden sgdp tahakkuku ssk ile ilgili.Nasıl kabul olunmuyor. Stopaj ile ilgisini anlayamadım. 5084 sayılı yasa ile alakalı tebliği okudum. emekli ile ilgili bilgiye rastlamadım. Elinizde döküman varsa yazarsanız memnun olurum. Hayırlı akşamlar dilerim.
 
merhaba;
SSK 5350 sayılı kanunla ilgili yayınlamış olduğu 16-344 Ek genelgede,
3.2.3-Aylık sosyal güvenlik destek priminin, işsizlik sigortası priminin ve topluluk sigortasına göre sigortalı olanların işveren hissesi primleri kapsama dahil edilmeyecektir. Ancak, sosyal güvenlik destek primi ödeyenler (emekliler) sigortalı sayısının tespitinde dikkate alınacak, işletmelerde çalıştırılan aday çırak, çırak ve öğrenciler ise sigortalı sayısının tespitinde nazara alınmayacaktır.



Genelgenin tamamı için aşağıdaki link

http://www.alomaliye.com/ssk_genelgesi_16_344.htm
 
Merhaba;
Aynı sorunu Kütahya'da bende yaşadım.
Mevcut 5084 ve 5350 sayılı yasalarda ve nede 1 ve 2 nolu tebliğlerde Emekli Çalışan işçilerin teşvik hükümleri konusundaki durumları hakkında bir hüküm bulunmamaktadır.
Benim şahsi kanaatim bu emekli çalışan işçiler ile uygulamanın SSK nın yönetmeliğine paralel bir şekilde olması gerektiğidir.
Yani; teşvikden yararlanma sartlarından işçi sayısının tespitinde dikkate alınmalı, fakat bu işçilerin ücretleri üzreinden Stopaj indirimi yapılmamalıdır.

Herkese iyi akşamlar dilerim. Saygılarımla.
 
Üst