Emekli Maaşı Hesaplama Kıstasları

Üyelik
11 Nis 2007
Mesajlar
31
herkese kolay gelsin

sorum şu ;

işletmeler sigortalılarını asgari ücretten fazla maaş vermelerine rağmen asgari ücret üzerinden ssk larını ödemekteler
bu işçilerin emekli maaşları hesaplanırken neler kıstas edinilecektir. sormamın nedeni şu biz işçilerimizi gerçek ücret üzerinden sigortalarını ödemek istiyoruz. bilyosunuzki bu işlemde stopaj ve ssk primi yönünden artı bir külfet getirecektir. yapacağımız işlem sizce kayda değermi etraflıca bir açıklama ve bir hesaplama örneği yazarmısınız.
 
Ynt: emekli maaşı hesaplama kıstasları

Merhaba,
Kısaca "ne kadar ekmek o kadar köfte" şeklinde bir tabir vardır. Bunu soruya uygularsak, "Ne kadar prim, o kadar emekli maaşı"
 
Ynt: emekli maaşı hesaplama kıstasları

üstadım orası kesin
ama hesaplaması nasıl mesala bir örnek vereyim işçi 24 yıl asgari ücretli çalışmış son bir yıl bir milyar dan ssk lı gözüküyor
 
Ynt: emekli maaşı hesaplama kıstasları

Merhaba,
506 sayılı yasanın yaşlıklık aylığının hesaplanması ile ilgili 61. maddesinin 4447 sayılı yasayla değişikliğe uğramış şekline göre o kadar kolay anlatılabilecek bir şey değil. Kısaca çalışma süresi (prim ödeme gün sayısı) ve aylık matrahın hesaplamaya girdiği bir hesaplama yöntemi var. (Maddenin 1999 yılından sonra geçerli şekline göre) 9000 gün çalışan bir sigortalı için enflasyona göre düzeltilmiş aylık ortalama matrahının %65'i kadar yaşlılık aylığı bağlanır.
Ama 1999 yılından önceki dönemler ile şu anda yürürlükte olan hükümler ortak hesaplanmaktadır. Eskiden memur maaş katsayısı ve gösterge rakamları baz alınarak bir hesaplama yapılmaktaydı. Yani bu forum sayfaları yetmez diye düşünüyorum.
 
Ynt: Emekli Maaşı Hesaplama Kıstasları

Kısacası önceden son 5 yıldaki primi dikkate alarak emeklilik maaşı hesaplanıyordu. Yeni çıkan yasayla artık çalıştığı yılların ortalaması baz alınarak hesaplanıyor.Yani 20 yıl boyunca asgari ücret gösteripde son 1 yılda 1000 ytl göstermenizin artık çok etkili bir faydası yok.
 

Benzer konular

Üst