Emekli Sandığından Malülen Emeklinin Çalışması

MELEK

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
200
Emekli sandığından malulen emekli olan kişiyi işe alırsak neler yapmalıyız ne gibi işlemleri var ayrıca sigorta giriş evrakları ne olmalı?
 
melek hanım
5434 sayılı T.C. Emekli sandığı yasasının 44. maddesine göre malul sayılan ve malulen emekli olan emekli sandığı iştirakçilerinin emekli olarak bir işte çalışmalarına yasal bir engel yoktur. 506 sayılı sosyal sigortalar yasasının 3. maddesinin II/C fıkrasında kanunla kurulu sosyal güvenlik kurumlarından malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken 506 sayılı yasaya tabi bir işte çalışmaya başladıklarından yasanın 78. maddesine göre tespit edilen prime esas kazançları üzerinden % 30 oranında ( % 22,5 işveren % 7,5işçi payı) sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.
melek hanım 506 sayılı yasaya göre malulen emekli olan birinin yeniden sigortalı olarak işe başlamaları halinde sosyal güvenlik destek primine tabi olamayacakları normal sigortalılar gibi sigortalı işe girişlerinin yapılacağı işe başladıkları tarihten itibaren malullük aylığı kesilecektir.
 
Sayın Aktürk cevabınız için teşekkürler, o zaman bu kişinin giriş işleminde bir farklılık yok, daha önceden sişgorta kurumundan sigorta numarası almamış ilk giriş işlemini yapıp sigorta numrası alınmalı diye düşünüyorum.
 
merhaba melek hanım
şahıs daha önce emekli sandığı iştirakçisi olup bu kurumdan malulen emekli olduğundan ve daha önce de 506 sayılı kanuna tabi bir işte hizmet akdi ile çalışmamışsa işe giriş bildirgesinde ilk giriş olduğu formun baş tarafına büyük harflerle EMEKLİ olarak yazacaksınız sigortalının sosyal güvenlik bilgileri kısmına; sigortalının SGDP'ne tabi olacağını emekli sandığındaki sandık numarasını yazacak aylık alıyor yazmanız gerekiyor. Ayrıca 2 nüsha SİGORTA KOLU TERCİH BİLDİRİMİ formunu düzenlemeniz lazım.
 
Sayın Aktürk, sigorta kurumuna gittim, malulen emekli olan işçiyi, işe aldığımızda bu kişinin emekli maaşının kesileceğini söyledi işçide maaşının kesilmesini istemiyor bu nedenle işe alamadık.
 
merhaba melek hanım
ya siz yapacağınız işlemi yanlış anlatmışsınız ya da sigorta memuru ezbere konuşmuştur emekli sandığından görev malulü aylığı alanların 506 sayılı yasaya tabi bir işyeri,nde hizmet akdi ile çalışmalarına bir engel yoktur. emekli sandığında malullük aylığı da kesilmez. sigortalının işe girişlerinde yapılması gereken işlemleri yukarıda anlatmıştım
emekli sandığında görev malulüğü aylığı alanlar için ya % 30 oranında s.g.d.p ödenecek bu sigortanın sağladığı iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasının sağladığı yardımlardan yararlanacak ya da bu sigortalının yazılı istemleri halinde % 20 oranında malulük yaşlılık ölüm sigortaları için ödeme yapılacak sigortalının ikinci seçeneği de kabul etmeleri halinde ödenecek toplam prim oranı % 50' dir
melek hanım eğer şahıs sosyal sigortalar kurumunda malulen emekli olmuş olsaydı işe giriş yaptığı tarih itibariyle malullük aylığı kesilecekti ama dikkat etmeniz gereken husus bu şahısın emekli sandığında görev malülü olduğu ve bu kurumdan görev malullüğü aylığı alıyor olması.
 
Üst