Emeklilik Hk.

Ayşe Gültekin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2013
Mesajlar
216
Konum
Akhisar
arkadaşlar,
öğrenmek maksadıyla bişey danışmak istiyorum bilgisi olan arkadaşlardan, aslında bu konularla pek bilgim yok sadece öğrenmek maksadım.

şimdi 1982 doğumlu olan yeğenimin ilk ssk girişi eylül-1998 idi. Staja başlamıştı. Ancak kurum kayıtlarında bu girişi gözükmüyor çünkü staj yaparken sigortalılık döneminde yaşı 16 idi. Kurumdaki görünen ilk ssk girişi şubat 2000.. Yeğenimin ara ara sigorta prim tahakkukları oldu. Şuanda 1585 günü var. Tahminen 5700 Gün ve 59 yaşında emekli olacak.

Benim merak ettiğim şey şu;

Şimdi 5700 gün prim ödemesi gerekiyor ya, ara ara ödenmeyen dönemleri var, yani 2000 yılından 2014 yılına kadar geçen dönemde işte örneğin 2008-2010 arası sigortalıyken 2011-2012 yıllarında sigortasızdı bunun gibi aralarda hep boşluklar var..

Emekli olacağı yaşını doldurmasına kadar; istediği her zaman 5700 günü doldurabilir mi? başka bir deyimle 2-3 yıl sigortalılık döneminden sonra araya boşluk girdi sonra başka bir yerde yine sigortalılığı başladı gibi. Bu aralardaki boşluk dönemleri, emekli olmasına engel bir durum mudur?
 
Selamlar
"İstediği her zaman" derken Ssk'lı çalıştığı müddetçe bu 5700 gün dolacaktır.Yani prim gününü tamamlamak için çalışıyor olmak gerekir.Çalışılmayan günlerin sayılması amacıyla da şu an görenen tek şansı askerlik borçlanmasıdır.Anlayacağınız aradaki boşluklar prim gününü etkileyecektir.Geçmiş boşluklara bişey yapılamayacaktır.(alternatif askerlik borçlanması) Bunun dışında 5700 gün ancak sigortalı çalışmakla dolacaktır..
Saygılar
 
Merhaba,
çok teşekkür ederim Tahsin bey,
istediği her zaman dememdeki kasıt; yani sigortalı bir işe girdi diyelimki 3 yıl çalıştı çıktı, sonra arada boşluğu oldu, öte yandan yine bir sigortalı işe daha girdi demek istedim. İsteğe bağlı prim ödemesi değil yanlış arz etmeyeyim

her halükarda askerlik borçlanmasını yaptırması gerekiyor o halde.
 
Selamlar
Anlatmak istediğinizi gayet iyi anladım Ayşe Hanım..
Çalıştığı ve çalışacağı her gün 5700 günün tamamlayıcısı olacaktır.Nerede,hangi firmada ne kadar süre çalıştığından ziyade,toplamda kaç gün çalıştığı önemlidir.Her halükarda derken,tabiki böyle bir zorunluluğu yok.Onunda bir bedeli var elbette..Yasalar sürekli değişiyor malumunuz,belki gerek kalmayadabilir.Şimdilik bunu düşünmesin derim..
Saygılar
 
Üst