Emeklilik Koşulları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan enginak
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba, 1971 doğumluyum, 1/10/1993 tarihinde SGK'lı oldum. 7500 prim (düzenli max/tavan ücret üstünden) gün sayısına ulaştım, ancak şimdi çalışmıyorum. Emeklilik için 2025 yılına kadar 2,5 yıl daha çalışmam gerekiyor, toplam 9,5 yıl daha yaşı beklemem gerekiyor.

1. kendi şirketimi kurarsam emeklilik koşullarında ve/ya gelir açısından zarar görür müyüm?

2. emekli sandığına geçersem emeklilik koşullarında ve/ya gelir açısından zarar görür müyüm?

3. sgk'lı olarak 2,5 yıl daha min/taban ücret ile çalışırsam emeklilik koşullarında ve/ya gelir açısından zarar görür müyüm?

teşekkürler.

selamlar, saygılar

1- Şirket kurarsanız bağkura geçersiniz. Bu kez emeklilik için 9000 gün prim şartını yerine getirmeniz gerekiyor. Ayrıca daha düşük maaş alırsınız.

2- 4c emekli sandığı konusunda pek bilgim yok.

3- 2.5 yıl tabandan prim ödenmesi çok fazla bir etki yaratmaz çünkü bugüne kadar hep tavandan ödenmiş. Ancak neden 2.5 yıl daha çalışmanız gerektiğini anlamadım prim gün şartını doldurmuşsunuz çünkü.

Teşekkürler Emrah Bey, sgk sitesinden sorguladığımda 25 yıl fiili çalışma istiyor emekliliğim için, her ne kadar prim gün sayım fazla olsa da...

Acaba yanlış bir hesap yapıyor olabilir misiniz ? Çünkü 1 ekim 1993 te sigortanız başlamış. Buna göre 4a emeklilik şartlarınız 54 yaş , 5675 fiili prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi.

Sizin 7500 gün fiili priminiz var yani fiili prim gün şartını çoktan doldurmuşsunuz. Sadece yaş ve sigortalılık süresi şartlarınız daha dolmamış. 9,5 yıl sonra yaş şartınız ve 2,5 yıl sonra sigortalılık süresi şartınız doluyor.

25 yıl sigortalılık süresi şartını fiili prim günü olarak algılamışsınız siz bence.

ok, zaten 54 yaşına geldiğimde 25 yıl şartı da dolmuş olacak, hiç tekrar sgk primi ödemesem de.... doğru mudur?
teşekkürler.
engin

Evet şu an prim gününe ihtiyacınız yok sadece yaş ve sigortalılık süresi şartlarını beklemeniz gerekiyor.

Askerlik borçlanması yaparak yaşı biraz geri çekebilirsiniz.