Emeklilikten önce sağlıktan sürekli yararlanır hale gelmek mümkün mü?

Üyelik
30 Eki 2010
Mesajlar
2
Şu an 35 yaşındayım ve emeklilik yaşım 57 görünüyor. 57 yaşımdan sonra sağlıktan sürekli faydalanıyorum. 57 yaşımdan önce de sağlıktan sürekli faydalanır duruma geleceğim bir koşul var mı? Yani şu kadar gün prim ödenirse, şu kadar sigortalılık süresinden sonra artık prim ödenmesine gerek yok, sağlıktan emekli olana kadar faydalanabilirsin denilebiliyor mu? teşekkürler.
 
Ynt: Emeklilikten önce sağlıktan sürekli yararlanır hale gelmek mümkün mü?

emekli oluncaya kadar denemiyor.
 
Ynt: Emeklilikten önce sağlıktan sürekli yararlanır hale gelmek mümkün mü?

sadece sağlık primi ödeyebilir miyim?
cevap evetse, bunun miktarı nasıl belirlenir? mesela bu ay ne kadar öderdim?
teşekkürler.
 
Ynt: Emeklilikten önce sağlıktan sürekli yararlanır hale gelmek mümkün mü?

Sayın RSireli,

Tabiki eskiden prim gününüzü doldursanız bile 25 yılılk süre ve emeklilik yaşınızı doldurmanız için gereken zamanı beklerken çalışmaz iseniz sağlık yardımından faydalanamıyordunuz. Bunun için vatandaşlar ya kendini ssk lı olarak gösteriyor, ya isteğe bağlı prim ödüyordu. Tabii ki çalışmaya devam edenler için zaten sorun yoktu. AMa buna imkanı olmayanlar hem çalışamayanlar hem de prim ödemesini devam ettiremeyenler için ise sağlık imkanlarından yoksunluk durumu ortaya çıkıyordu.
Bu imkansızlığı ortadan çıkaran yeni bir gelişme oldu. Bunu sevinirek size haber verebilirim. artık sağlık yardımından yararlanamayan çocuklar için 18 yaşına kadar sağlık yardımından faydalanması mümkün olacakken, büyükler içinde yapacakları gelir tesbiti bildirimi ile kendi adına düşecek primi ödeyerek sağlık yardımından faydalanması tüm Türk vatandaşları için mümkün olacak.
BAhis ettiğim gelişme Genel Sağlık Sigortası olarak adlandırılan ve bir milat olan sağlık yardımından faydalanmayan vatandaş kalmaması için yapılmış büyük bir atılım ve çağ'dır Sgk tarihinde. Onun için bu başvuruyu yapmak için ilgili Sgk kurumuna başvurarak yapacağınız bildirim ile tescil olabilir. Gelir tesbiti için bağlı olduğunuz kaymakamlık birimine başvurmanız . Gelir tesbiti yaptırmadan üst seviyeden prim ödeyerek sisteme dahil olmak içinise direk sgk kurumuna başvurmanız gerekecek. Bu uygulamanın başlangıç tarihi 1,Ekim,2010 tarihi idi. Yeni ve büyük bir gelişme olması itibari ile ertelenmesi ve ek süre verilmesi gündemde. Bu konuda ilgili sgk kurumları kayıt başvurularını yapmaktalar. Eğer bağlı olduğunuz sgk kurumuna başvurursanız sizin talebinize uygun bir cevap verilecektir. Ama artık üzülmenizi gerektirecek vatandaşlık ve temel insani haklar çerçevesinde ki imtiyazlara ulaşmak günden güne daha da kolay oluyor.

Kalın sağlıcakla,
Serhan GENÇ



GSS Kapsamında ödenecek prim ile ilgili hesaplamalar şöyle olacak:
Genel Sağlık Sistemi gereği, hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar belirlenen tarihlerde başvurdukları takdirde GSS kapsamına alınacaklar fakat sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için sigorta primlerini kendileri ödeyecek. Sisteme dahil olmayanlar ise 760.5 lira para cezasına çarptırılmanın yanı sıra yapılacak olan gelir tesptinde aylık gelirleri de 1521 liranın üzerinde sayılarak maaşlarından sigorta primi için her ay 182.5 lira para kesilecek.

SGK tarafından yapılması gereken tespit sonucunda; aile içinde kişi başına düşen aylık gelir, brüt asgari ücretin 3'te 1'inden (253.50 TL) az olanların primlerini devlet ödeyecek.

Kişi başına düşen aylık geliri; brüt asgari ücretin 3'te 1'i (253.50 TL) ile brüt asgari ücret (760.50 TL) arasında olduğu belirlenen kişiler için aylık 30.42 TL GSS primi ödenecek. Kişi başına düşen geliri; brüt asgari ücret (760.50) ile brüt asgari ücretin 2 katı (1521 TL) arasında olduğu belirlenen kişiler için aylık 91.26 TL GSS primi ödenecek. Kişi başına düşen geliri; brüt asgari ücretin 2 katından fazla (1521 TL'den fazla) olduğu belirlenenler için aylık 182.52 TL GSS primi ödenecek.

Örneğin; sosyal güvencesi olmayan 4 kişilik bir ailenin eline 1200 lira geçiyor, yani kişi başına 300 lira düşüyor. Brüt asgari ücret 760 lira. Bunu üçe böldüğünüzde 253 lira çıkıyor. Kişi başına 253 liradan fazla geliri olan bu ailemiz, ayda 30 lira prim ödeyerek sağlık yardımlarından faydalanacak. Ama 5 kişilik bir ailenin eline toplam 1000 lira geçiyorsa, bu herkese 200 lira düştüğü anlamına gelir. O zaman ailenin primini devlet karşılayacak. Şayet 4 kişilik bir ailenin 2 bin 500 lira geliri varsa ortalama 625 lira düştüğünden, bu aile ayda 88 lira prim ödeyecek.?
 
Üst