En yüksekten bağkur primi ne kadardır?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
2010 rakamlarına göre ödenmesi gerekn en düşük ve istendiği takdirde ödenebilecek en yüksek asgari ücret tutarı ne kadardır acaba??

Ynt: en yüksekten bağkur primi ne kadardır?

ilk 6 ay 729 - 4738,50 arası matrah üzerinden kendi % göre.
2. 6 ay 760,50 - 4943,25 arası matrah üzerinden kendi % göre.

kendi% derken ne demek istediniz sayınturko anlamadımda
Teşekkürler

Prim oranını kastetmiş sanırım. Kişiye göre değişiyor ya. Eğer öyle değilse bana da bir açıklama lazım.

evet ortalama bir rakam öğrenebilirmiyi lütfen??

452,79 nasıl, eski sistem 14.basamağa denk geliyor.

yaklaşık 250 ve 1.500 gibi bir ralık olmuyor mu??

Merhaba ;

Benim de bu konudaki bilgim ;

T U R K O ' Alıntı:
ilk 6 ay 729 - 4738,50 arası matrah üzerinden kendi % göre.
2. 6 ay 760,50 - 4943,25 arası matrah üzerinden kendi % göre.

Asgari ücret ile tavan ücret arasındaki rakam * ( sabit oran + işyeri tehlike sınıfı ) = Ödenecek Prim

Örnek tavan ücret baz alındığında ;

4.738,50 * ( 32,5 + 1,00 ) = 1.587,40 TL.

Tekrar merhaba ;

Nereden buldunuz sorusu gelir düşüncesi ile ;

5510 sayılı kanunun
Madde 0081: Prim oranları ve Devlet katkısı

Bu Kanun gereğince alınacak sigorta prim oranları aşağıdaki şekildedir:

a- Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının % 20'sidir. Bunun % 9'u sigortalı hissesi, % 11'i işveren hissesidir.

b- (Bent 08.05.2008 tarih ve 26870 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile Değişmiştir.) Bu Kanunda belirtilen fiilî hizmet süresi zammı uygulanan işlerde 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;

1 - (a) bendi kapsamında çalışan sigortalılar için uygulanacak malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, bu maddenin (a) bendinde belirtilen % 20 oranına; 40 ıncı maddeye göre 60 fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde 1 puan, 90 fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde 1,5 puan, 180 fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde 3 puan,

2- (c) bendi kapsamında çalışan sigortalılar için ise uygulanacak malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, bu maddenin (a) bendinde belirtilen % 20 oranına; 40 ıncı maddeye göre 60 fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde 3,33 puan, 90 fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde 5 puan, 180 fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde 10 puan,
eklenmesi suretiyle belirlenir ve bu şekilde bulunan oran ile bu maddenin (a) bendinde belirtilen % 20 oranı arasındaki farka ait primin tamamı işveren tarafından ödenir.

c- Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre % 1 ila % 6,5 oranları arasında olmak üzere, 83 üncü maddeye göre Kurumca belirlenir. Bu primin tamamını işveren öder.

d- 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen öğrenciler ile (e) bendinde belirtilen kursiyerler için prim oranı prime esas kazançlarının % 1'idir. Kursiyerlerin prime esas günlük kazançlarının hesaplanmasında prime esas günlük kazanç alt sınırı dikkate alınır. Aday çırak, çırak ve mesleki eğitim gören öğrencilerin prime esas kazancı ilgili kanunlarında belirtilen şekilde uygulanır.

e- (Bent 08.05.2008 tarih ve 26870 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile Yürürlükten Kaldırılmıştır.)

f- (Bent 08.05.2008 tarih ve 26870 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile Değişmiştir.) Genel sağlık sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olanlar için 82 nci maddenin birinci fıkrasına göre hesaplanan prime esas kazancın % 12,5'idir. Bu primin % 5'i sigortalı, % 7,5'i ise işveren hissesidir. Yalnızca genel sağlık sigortasına tâbi olanlar ile 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (e) bendi ve bu Kanunun geçici 13 üncü maddesinde belirtilenlerin genel sağlık sigortası primi, prime esas kazancın % 12'sidir.

g- (Bent 08.05.2008 tarih ve 26870 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile Değişmiştir.) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar (a), (c) ve (f) bentlerindeki prim oranlarının toplamı üzerinden primlerini öderler

h-.................

i-..................

Yani; a bendi % 20

f bendi % 12,5

c bendi % 1- 6,5
--------------------------------
Toplam 33,5 - 39,5

yani belirlenen matrahın ilgili yüzdesi bağkur primi olmalıdır diyorum.

muhasebe ' Alıntı:
Tekrar merhaba ;

Nereden buldunuz sorusu gelir düşüncesi ile ;
5510_md 82' Alıntı:
Günlük kazanç sınırları
MADDE 82- Bu Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 6,5 katıdır.

Geriye alt kazancın dayanağı kaldı sanırım.

Bağkur primleri kişinin aylık geliri ve işinin tehlike derecesine göre değişmektedir. Kişi aylık gelirinin % 33,5 ile 39,5 oranında prim ödemelidir. Kişi aylık gelirini bildirirken Asgari ücretin aylık tutarından az ise asgari ücretin % 33,5 ila 39,5 oranında prim öder.
Yani bağkurlunun geliri asgari ücret tutarına denk geliyorsa ve iş tehlikesiz bir iş ise 729,00* 33,5/100 = 244,21 prim öder.

SGK kişinin gelirini belgelere dayanarak eksik beyan ettiğini tespit ederse prim farklarını isteyebilir.
Örneğin kişinin geliri vergi levhasında 12.000,00 tl olsun kişinin aylık geliri 1000 tl'dir ödeyeceği prim % 33,5 335,00 eder. Eğer kişi gelirini alt sınırdan beyan etmiş ve 244,21 tl. prim ödemişse ileride yapılacak bir araştırmada SGK prim farkını tahsil edebilir.

SMMM FATİH ' Alıntı:
SGK kişinin gelirini belgelere dayanarak eksik beyan ettiğini tespit ederse prim farklarını isteyebilir.
Örneğin kişinin geliri vergi levhasında 12.000,00 tl olsun kişinin aylık geliri 1000 tl'dir ödeyeceği prim % 33,5 335,00 eder. Eğer kişi gelirini alt sınırdan beyan etmiş ve 244,21 tl. prim ödemişse ileride yapılacak bir araştırmada SGK prim farkını tahsil edebilir.
Bunun dayanağı nedir?

Ynt: En yüksekten bağkur primi ne kadardır?

Güzel soru,
Dayanağını şuan hatırlamıyorum. Ama bir yerde okumuştum. Araştırıp en kısa zamanda yazarım

Yorucam biraz ama, memnun olurum.

PRİME ESAS KAZANÇ BEYAN TALEP FORMU

1479 / 2926 sayılı Kanuna tabi aktif sigortalı olarak prim ödemekteyim.

5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin ( g ) bendine göre belirlenen prim oranlannın hesabına esas tutulan 82 inci maddeye gore tespit edilen prime esas gunluk kazancın alt sınırı ( asgari ücretin otuzda biri) ile üst sınırı (günlük kazancın alt sınırının 6,5 katı) arasında olan,günlük kazanç tutarım ..................YTL'dir.

Kurumun denetim ve kontrol ile görevli memurlarınca, işyerimde fiilen yapılan tespitlerde ve kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatlan gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerde; prime esas kazancımın kuruma bildirilmediği,veya eksik bildirildiğinin tespit edilmesi halinde Kurumca mevzuat hukumleri dogrultusunda uygulanacak ceza ve yaptırımları kabul ediyorum.

SMMM FATİH ' Alıntı:
Bağkur primleri kişinin aylık geliri ve işinin tehlike derecesine göre değişmektedir. Kişi aylık gelirinin % 33,5 ile 39,5 oranında prim ödemelidir. Kişi aylık gelirini bildirirken Asgari ücretin aylık tutarından az ise asgari ücretin % 33,5 ila 39,5 oranında prim öder.
Yani bağkurlunun geliri asgari ücret tutarına denk geliyorsa ve iş tehlikesiz bir iş ise 729,00* 33,5/100 = 244,21 prim öder.

SMMM FATİH ' Alıntı:
.....

Kurumun denetim ve kontrol ile görevli memurlarınca, işyerimde fiilen yapılan tespitlerde ve kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatlan gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerde; prime esas kazancımın kuruma bildirilmediği,veya eksik bildirildiğinin tespit edilmesi halinde Kurumca mevzuat hukumleri dogrultusunda uygulanacak ceza ve yaptırımları kabul ediyorum.

Bu sadece bir form. Üzerinde yazanın bir yaptırımının olması için kanunda yerinin olması lazım. Kanunda yazmayan suç olmaz. Yasada 193 ve/veya 5520 ye vb... atıf yok. Ama kurum kendi içinde size "yanınızda çalışan kişiden daha az kazanç beyan etmişsiniz halbu ki bunun altında olmaz ver bakalım farkı" diyebilir.

SMMM FATİH ' Alıntı:

Siz böyle bir yazının altına imzanızı atın. Daha sonrada kanunda yeri yok diye ceza ve yaptırımları kabul etmeyin.

Sizin dediğinizin doğru olduğunu düşünelim, Zarar beyan eden ikinci sınıf işletme sahibinin aylık primi ne olacak ve/veya kişinin geliri ileri ki dönemlerde oluşur ancak beyan geçmiş dönemi kapsıyor o anlık prim farkı ne olacak ve/veya onu geçtim, bunu imzalamanız halinde diye bakmıştınız olaya; imzalasanız bile ne diyor formda "mevzuat hükümleri doğrultusunda vb....." mevzuatta nere de var gelir vergisine atıf vb.....? Ama ileride mevzuatta değişiklik yapılırsa orası ayrı o kısmı bilemem.