bende bir soru sormak istiyorum sermaye şirketlerinde enflasyon muhasebesi kayıtlarını silmeden düzeltme yaptırdılar zararları zararda olsa indirilecek indirimler kısmında yazdık sonuçta bunlar bizin 648 hesabımızda kaldı 3. geçici vergi döneminde gene aynı zararda olsa dahi yapılacak indirimler stununa yazıcakmıyız? nasıl bir yol izlenmelidir bununla ilgili bir makale var mıdır?İyi forumlar. Geçici vergi için yaptığımız enflasyon kayıtlarını silsek olur mu? Bu şekilde e-defter göndermek istiyorum.
(Edit: Enflasyon düzeltmesi kapsamına giren bir mükellef)
Bu işlem enflasyon düzeltmesi kapsamına girmeyip düzeltme verilenleri kapsıyor sanırım.Sevgili formdaslarim
Bu hesaplarin nasil kapatacaginizi ydaha once yazmistim
Sevgili formdaslarim
648 ve 658 hesaplar su sekilde duzeltilecek.
Hatirlarsaniz buninla ilgili son tebligde 648 hesabi gelire yazdik. Daha sonra beyanname uzerinde 350-Indirimler sutununa yazarak indirim konusu yaptik. 658 hesabida K.K.E.G yaparak beyanname uzerinde kar’a ilave ettik.
648 ve 658 hesaplar icin yine olustuklari andan yilsonuna kadar kalacak. Yilsonunds her iki hesap 690 hesabin borcuna ve alacagina islenecek ve beyanname uzerinde yukarida saydigim sekilde islem yapilarak kapatilacaktir. Yani 648 hesap 350-Indirimler sutununa yazarak indirim konusu yapilacak. 658 hesabida K.K.E.G yaparak beyanname uzerinde kar’a ilave edeceksiniz.
Ben açıkcası kayıtları silmek istiyorum. Neticede bu işlem vergi ziyanına sebep olmuyor. Kimi muhasebeciler yılda tek maliyet ve yansıtma kayıtları atıyor. Benim öğrenmek istediğim, Enflasyon düzeltmesi kapsamına giren bir mükellefte bu kayıtları silerek bir sonraki dönem kayıt yapmak daha sonra onu da silerek yıl sonunda kayıt yapmak. Bu şekilde yapmanın sakıncası var mıdır onu merak ediyorum. E defteride maliyet, yansıtma ve enflasyon kayıtları olmadan göndermek istiyorum. Zaten ilk alıntıladığım mesajınızdaki 350 ve kkeg. ve ters hesaba atma olayı sadece enflasyon düzeltmesine girmeyip önceden düzeltme yapılanları kapsıyor sanırım.Sunu unutmayin muhasebede yapilan kayitlar asla silinmez. Ancak ve ancak ters kayitla yada Kanun, Uygulama Teblig vb. belirtilerek isleme tabi tutulur.
Sayin SM42Yardımcı olabilecek olan var mıdır?
Sayın FormdaşımSevgili formdaslarim
Bu hesaplarin nasil kapatacaginizi ydaha once yazmistim
Sevgili formdaslarim
648 ve 658 hesaplar su sekilde duzeltilecek.
Hatirlarsaniz buninla ilgili son tebligde 648 hesabi gelire yazdik. Daha sonra beyanname uzerinde 350-Indirimler sutununa yazarak indirim konusu yaptik. 658 hesabida K.K.E.G yaparak beyanname uzerinde kar’a ilave ettik.
648 ve 658 hesaplar icin yine olustuklari andan yilsonuna kadar kalacak. Yilsonunds her iki hesap 690 hesabin borcuna ve alacagina islenecek ve beyanname uzerinde yukarida saydigim sekilde islem yapilarak kapatilacaktir. Yani 648 hesap 350-Indirimler sutununa yazarak indirim konusu yapilacak. 658 hesabida K.K.E.G yaparak beyanname uzerinde kar’a ilave edeceksiniz.
Sunu unutmayin muhasebede yapilan kayitlar asla silinmez. Ancak ve ancak ters kayitla yada Kanun, Uygulama Teblig vb. belirtilerek isleme tabi tutulur.
Sayin ismail0309Sayın Formdaşım
Haklısınız 3. dönem Kurumlar Geçici vergidede 648 hesaplar 350-indirimler 658 hesaplar K.K.E.G yaparak beyannameleri göndereceğiz galiba
Ama Maliyenin bu yaptırdığı ne kadar doğru?Defter kayıt ve belgelere aksi işlem yapmış oluyoruz Muhasebenin temel ilkelerine aykırı değil mi?
Siz Üstadlar ve Smmmler diploma yakıp miting yapılırken neden geri dönülmedi hiç mi değerimiz yok devletin gözünde bilmiyorum sayın hocam çok dertliyim bu konuda