fonradar

Enflasyon Kayıtları Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SM42
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İyi forumlar. Geçici vergi için yaptığımız enflasyon kayıtlarını silsek olur mu? Bu şekilde e-defter göndermek istiyorum.
(Edit: Enflasyon düzeltmesi kapsamına giren bir mükellef)

İyi forumlar. Geçici vergi için yaptığımız enflasyon kayıtlarını silsek olur mu? Bu şekilde e-defter göndermek istiyorum.
(Edit: Enflasyon düzeltmesi kapsamına giren bir mükellef)
bende bir soru sormak istiyorum sermaye şirketlerinde enflasyon muhasebesi kayıtlarını silmeden düzeltme yaptırdılar zararları zararda olsa indirilecek indirimler kısmında yazdık sonuçta bunlar bizin 648 hesabımızda kaldı 3. geçici vergi döneminde gene aynı zararda olsa dahi yapılacak indirimler stununa yazıcakmıyız? nasıl bir yol izlenmelidir bununla ilgili bir makale var mıdır?

Sevgili formdaslarim
Bu hesaplarin nasil kapatacaginizi ydaha once yazmistim

Sevgili formdaslarim

648 ve 658 hesaplar su sekilde duzeltilecek.

Hatirlarsaniz buninla ilgili son tebligde 648 hesabi gelire yazdik. Daha sonra beyanname uzerinde 350-Indirimler sutununa yazarak indirim konusu yaptik. 658 hesabida K.K.E.G yaparak beyanname uzerinde kar’a ilave ettik.

648 ve 658 hesaplar icin yine olustuklari andan yilsonuna kadar kalacak. Yilsonunds her iki hesap 690 hesabin borcuna ve alacagina islenecek ve beyanname uzerinde yukarida saydigim sekilde islem yapilarak kapatilacaktir. Yani 648 hesap 350-Indirimler sutununa yazarak indirim konusu yapilacak. 658 hesabida K.K.E.G yaparak beyanname uzerinde kar’a ilave edeceksiniz.

Sunu unutmayin muhasebede yapilan kayitlar asla silinmez. Ancak ve ancak ters kayitla yada Kanun, Uygulama Teblig vb. belirtilerek isleme tabi tutulur.

Son düzenleme:
Merhaba
2.dönem geçici vergi de yaptığımız kapanış kayıtları silinecek mi ? Gelir gider hesaplarını kapagmıştık, 590 hesap kullanıldı ? Bu kayıtları silmeli miyiz ?

Sevgili formdaslarim

Sevgili formdaslarim

Hatirlarsaniz buninla ilgili son tebligde 648 hesabi gelire yazdik. Daha sonra beyanname uzerinde 350-Indirimler sutununa yazarak indirim konusu yaptik. 658 hesabida K.K.E.G yaparak beyanname uzerinde kar’a ilave ettik.

648 ve 658 hesaplar icin yine olustuklari andan yilsonuna kadar kalacak. Yilsonunds her iki hesap 690 hesabin borcuna ve alacagina islenecek ve beyanname uzerinde yukarida saydigim sekilde islem yapilarak kapatilacaktir. Yani 648 hesap 350-Indirimler sutununa yazarak indirim konusu yapilacak. 658 hesabida K.K.E.G yaparak beyanname uzerinde kar’a ilave edeceksiniz.
Bu işlem enflasyon düzeltmesi kapsamına girmeyip düzeltme verilenleri kapsıyor sanırım.
Sunu unutmayin muhasebede yapilan kayitlar asla silinmez. Ancak ve ancak ters kayitla yada Kanun, Uygulama Teblig vb. belirtilerek isleme tabi tutulur.
Ben açıkcası kayıtları silmek istiyorum. Neticede bu işlem vergi ziyanına sebep olmuyor. Kimi muhasebeciler yılda tek maliyet ve yansıtma kayıtları atıyor. Benim öğrenmek istediğim, Enflasyon düzeltmesi kapsamına giren bir mükellefte bu kayıtları silerek bir sonraki dönem kayıt yapmak daha sonra onu da silerek yıl sonunda kayıt yapmak. Bu şekilde yapmanın sakıncası var mıdır onu merak ediyorum. E defteride maliyet, yansıtma ve enflasyon kayıtları olmadan göndermek istiyorum. Zaten ilk alıntıladığım mesajınızdaki 350 ve kkeg. ve ters hesaba atma olayı sadece enflasyon düzeltmesine girmeyip önceden düzeltme yapılanları kapsıyor sanırım.

Yardımcı olabilecek olan var mıdır?
Sayin SM42

Ben yukarida yapilmasi gerekeni yazdim. Ancak siz ''Bu işlem enflasyon düzeltmesi kapsamına girmeyip düzeltme verilenleri kapsıyor sanırım.'' sanip arkasindan ''Ben açıkcası kayıtları silmek istiyorum. Neticede bu işlem vergi ziyanına sebep olmuyor. Kimi muhasebeciler yılda tek maliyet ve yansıtma kayıtları atıyor. Benim öğrenmek istediğim, Enflasyon düzeltmesi kapsamına giren bir mükellefte bu kayıtları silerek bir sonraki dönem kayıt yapmak daha sonra onu da silerek yıl sonunda kayıt yapmak.'' boylede yazarak cevap vermissiniz.

Sanirim bu noktadan sonra bize yada bana cokda soyleyecek birsey kalmiyor.

Sevgili formdaslarim

Sevgili formdaslarim

Sayın Formdaşım

Haklısınız 3. dönem Kurumlar Geçici vergidede 648 hesaplar 350-indirimler 658 hesaplar K.K.E.G yaparak beyannameleri göndereceğiz galiba
Ama Maliyenin bu yaptırdığı ne kadar doğru?Defter kayıt ve belgelere aksi işlem yapmış oluyoruz Muhasebenin temel ilkelerine aykırı değil mi?

Siz Üstadlar ve Smmmler diploma yakıp miting yapılırken neden geri dönülmedi hiç mi değerimiz yok devletin gözünde bilmiyorum sayın hocam çok dertliyim bu konuda

Sayın Formdaşım

Haklısınız 3. dönem Kurumlar Geçici vergidede 648 hesaplar 350-indirimler 658 hesaplar K.K.E.G yaparak beyannameleri göndereceğiz galiba
Ama Maliyenin bu yaptırdığı ne kadar doğru?Defter kayıt ve belgelere aksi işlem yapmış oluyoruz Muhasebenin temel ilkelerine aykırı değil mi?

Siz Üstadlar ve Smmmler diploma yakıp miting yapılırken neden geri dönülmedi hiç mi değerimiz yok devletin gözünde bilmiyorum sayın hocam çok dertliyim bu konuda
Sayin ismail0309

Maliyenin yaptirdigi tartisilir. Burada seninle ayni fikirdeyim. Bu muhasebenin temel ilkelerine ve defter kayit belgelre aykiri bir islem de degil. Asil aykiri olan kayit silmek.

Cunku muhasebede kayit silmek diye bir sey yok. Yanlis kayit yapilsa bile ters kayitla duzeltin diyor. Hatta rakamlar yanlissa uzerine tek cizgi ile cizin dogrusunu yazin, ben yanlis duzelttigin rakami da goreyim diyor.

Ismailcigim cok dertli oldugun belli :) Ancak mitingden yanayim, diploma yakmaya karsiyim. Deger ve saygi devletten yada bir kimseden gelmez, onu meslek olarak bizim almamiz gerek.

Dert etme. Hersey bir gun duzelir.