personel maaş programı

Engelli sigortalıda ssk da indirim?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stajer34
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

stajer34

Katkı Sunan Üye
arkadaşlar %14 raporlu olan bi işçi sakatlık indriminden yaraarlanamıyor %40 ın altında olduğu için peki ssk da da en az %40 mı özürlü olmalı teşvikten yararlanabilmesi için?

Ynt: Engelli sigortalıda ssk da indirim?

2008-77 sgk genelgesine göre (özürlü oranlarından bahsetmediği için) teşvikten yararlanır...

İşkur da özürlü olarak kayıtlı olması gerekiyor. çünkü teşvikten yararlanmak için
"Sigorta Primi İşveren Hissesi Teşvikinden Yararlanmak Amacıyla Verilecek Belge" yi
İşkur'da onaylatıp SGK'na vermeniz gerekir.

tabiki işkurdan yazı alması gerekiyor
soru teşvikten yararlanabilmek için özürlülük oranında alt limit varmı

İşkur'a kayıt olabilmesi için de
% 40 ve üzeri özürlü olması
gerekir.

Aslında özürlüden kasıt, %40 ve üzeri özürlü demektir. Diğer özür oranları ayrıca belirtiliyor.
Çünkü sağlıklı olduğunu düşünen bir insan da özürlü raporu almak isterse, %0 çıkmaz. Örneğin kulaklarınızda hafif bir sorun varsa, ya da tansiyonunuz yükseliyor, şekeriniz varsa, gözlüğümüz varsa, %1-2'lik raporlar söz konusu olacak.
Bunların tümünü de "özürlü" statüsüne sokarsak, özürsüz kimse kalmaz :)
%39 özürlü olan bir kişinin yararlanabileceği "özürlülere tanınan hak ve kolaylıklar" a tek bir örnek dahi bilmiyorum.

teşvikle ilgili özürlülük oranında alt limiti ilgili mevzuatlarda göremedim...
özürlülük oranlarında mevzuatda bir sınır varsa %14 özürlü raporu verilmemesi gerekmezmi
mevzuat %40 ın altında özürü bulunanları özürlü statüsüne koymuyorsa %14 e özürlü raporu verilmesi abes değilmi bu mevzuat özürlü raporu verenleri bağlamıyormu...

Teşvikte özürlülük alt limit oranlarını görmemeniz doğal.
Çünkü kimlerin özürlü kontenjanına dahil olacağını İşkur
mevzuatı belirliyor. Bu nedenle Muafiyetten yararlanmak içinn özürlünün
İşkur'a kayıtlı olması gerekmekte yine bu neden için "Sigorta Primi İşveren Hissesi
Teşvikinden Yararlanmak Amacıyla Verilecek Belge" İşkur tarafından
onaylanmaktadır.

emansur ' Alıntı:
teşvikle ilgili özürlülük oranında alt limiti ilgili mevzuatlarda göremedim...
özürlülük oranlarında mevzuatda bir sınır varsa %14 özürlü raporu verilmemesi gerekmezmi
mevzuat %40 ın altında özürü bulunanları özürlü statüsüne koymuyorsa %14 e özürlü raporu verilmesi abes değilmi bu mevzuat özürlü raporu verenleri bağlamıyormu...

Sadece vergi ve hak açısından değerlendirmeyin olayı.
Örneğin %10 özürlü olan birisi özürlülere tanınan hiç bir haktan faydalanamaz ama -atıyorum- ehliyet alırken önemli olacaktır.