Envanter Denetimi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan muratt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

muratt

Katkı Sunan Üye
Selam..Bu yılsonunda envanter denetimlerine ağırlık verileceği söyleniyor...Olası denetim ihtimaline karşı hangi iş kolundaki mükelleflere dikkat etmeliyiz..bu konu hakkındaki görüşleriniz nedir? Saygılar..

Ynt: Envanter Denetimi

Sayın murat Bey
Vergi Dairesi Başkanlıkları tarafından yapılan duyurularda 2008 yılında yapılacak Envanter denetiminde, 2007 yılında sürekli devreden katma değer vergisi beyan eden veya faaliyette bulunulan iş hacmine göre kayda değer bir katma değer vergisi ödemeyen ticari emtia alım ve satımı yapan ve bunları üreten mükellefler nezdinde yapılacağını duyurmuştur. bilgilerinize sunulur...

arkadaşlar ben zannetmiyorum a dan z ye birebir sayım yapacaklarını sadece iş formaliteye dökülür. Yolda irsaliyeyi görüp koskoca kamyona bakmayan denetimciler gibi denetim olur diye düşünüyorum.

iyi günler ;

Fiili envanter sayımı için mükelleflerimize gelen yazılarda defter ve belgeler istenmektedir.Bu istenilen belgelerin hepsinin verilmesinde herhangi bir sorunumuz yok ,fakat yevmiye defterini nasıl ve ne şekilde verebiliriz.Malumunuz üzere ,genelde olduğu gibi bu defterleri beyannamelerden sonra çekip muhafaza etmekteyiz.Sizler bu konuda neler yapıyorsunuz görüşleriniz nelerdir.
İyi Çalışmalar...

09.01.2008 tarihi itibariyle envanter denetimi banada geldi bence en kısa zamanda belğeleri işleyip yılsonu çalışmalarını yapıp defteri döktürmek

09.01.2008 itibariyle bizede envanter denetim yazısı geldi bence belğeleri en kısa zamada işleyip sene sonu çalışmalarını yapıp yevmiye defterini dökmek

Bizim bir mükellefe de geldi.. Acaba daha önce bunu yaşamış olanların deneyim ve önerilerini alabilirmiyiz?? Ne kadar sürüyor, nelere ağırlık veriyorlar vb.?? Bir de süre isteme hakkımız var mı? Gelen yazıda 9-31 ocak diyor enazından aysonuna kaydırmak için talepte bulunulabilir mi??

Selamlar ,
Arkadaşlar bu fiili envanter sayımından önce gidilecek vergi mükelleflerine bilgi veriliyor mu ? Bilgi verilmiyor ise yasal defterleri anında işletmede isteyip bakacaklar mı acaba veya işletmede sayım yapıldıktan sonra belli bir süre verilip o süre zarfında mı defterler istenecek

"muhtelif mükellefler" kişisine, stoklarını makul seviyeye indirecek bir rakamda fatura düzenlenmesini isteyeceklerdir. 50m2 dükkanı olan bir nalburda deposu da yok ise kaç milyon YTL'lik stok olabilir ki? yada kaç yüzbin YTL'lik?

bencede fatura kestirecekler fakat onlar gelmeden biz fatura düzenlesek daha mı iyi olur muhtelif müşterilere diye yoksa onların demesini mi beklemeliyiz?

Bizim mükellefe Cuma geldiler.. Envanter defterini ve 30.11.2007 itibariyle basılmış yevmiye defterini istediler.. Envanter defterinden envanter toplamının 30% 'unu bulacak şekilde özellikle büyük rakamlı kalmeleri seçtiler ve fiziki olarak görmek istediler.. Ayrıca Ocak ayında kesilmiş giriş ve satış fatura ve irsaliyeleri istediler ve üzerlerine not düştüler.. 15 gün sonra da vergi dairesine gidip Aralık sonu dökümleri ibraz edeceğiz, envanter ve yevmiye kapanış maddesine de bakacaklar sanırım.. Sonuçta bir problemle karşılaşmadık ve bitti:))

merhabalar,
sayın fugenç.
mükellefiniz hangi il ve ilçe de bilgi verirmisiniz ?
ayrıcı tek tek sayım mı yapıldı ? yoksa sadece öyle bir bakıldı mı ?
bizede yazı geldi ama henüz gelen giden olmadı
ayrıca gelmeme gibi bir durum olabilir mi ?
hiç gelen denetmenlerle konuştunuz mu ?
gelenler vergi dairesinden mi ? yoksa denetmenler grup müdürlüğünden mi ?
bilgi verirseniz çok sevinirim.
rast gele

Bir mükellefimizde envanter denetimi henüz yapıldı. Vergi Denetmenleri Büro Başkanlığı'ndan geldiler. Envanter defterindeki yıl sonu değerleri ve yıl sonundan bugüne kadar gelen ve kesilen faturalar üzerinden kaydi miktar belirleyerek fiili sayım yaptılar.

Mükellefte 3 ad. depo, 2 ad. şube vardı, hepsini saydılar. Yaklaşık 5 saat sürdü. Fiili envanter bir miktar fazla çıktı. Fazla çıkan miktar kadar tuttukları tutanağa istinaden fatura kestirdiler. Genel olarak sorunsuz geçti diyebilirim.

İşin ilginci kesilen faturayı kaydedip defteri getir dediler. Şimdi 2008 yılı Ocak ayına ait yevmiye defterini yazmak durumundayım. Daha önce hiç yapmadığım türden bir şey. Yazıcaz artık yapacak bir şey yok.

ilimiz Bursa.. Gelenler Vergi Denetmenleri, Vergi dairesinden değil.. Tek tek saymadılar, sadece listeden seçtikleri kalemleri kontrol etiler.. Dediğim gibi 30%'u hedefliyorlar.. Bursada 2000 mükellef carmış ve sanırım tebliğ edilenlerin hepsine gidecekler.. O gün kızımın kolu kırılmıştı hastanedeydim telefonda 1 gün sonra gelmeleri için neredeyse yalvardım ama hiç tınmadılar, ancak 2-3 saat zaman verdiler..
Fiili sayım vb haricinde giriş faturaları ve yevmiye kayıtlarına bakmadılar, işin ilginci ama yevmiye defteri 30.11'e kadar basılmış mı diye baktılar..