uyumsoft

Erzak Yardımı Sgk Kesintisi Hk

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ugurakin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ugurakin

Katkı Sunan Üye
Merhaba,

Toplu iş sözleşmemizde erzak yardımı var. Bu yardımı çalışanlara 3 ayda 1 (yılda 4 kez) gıda ürünleri (un, şeker, yağ, vb) vererek yapıyorduk (ayni yardım), bordroda da gelir ve damga vergisine tabi tutuyorduk.

Erzak yardımını bir marketle anlaşıp alışveriş çeki (bonosu) şeklinde çalışanlara dağıttığımızda uygulama ayni yardım olarak mı dikkate alınır yoksa nakdi yardım mı ? sonuçta dağıtılan alışveriş çekleri sadece anlaştığımız markette geçerli.

Kısacası bu durumda sgk kesintisi uygulamak gerekir mi ? diye sormak istiyorum.

Teşekkür ederim.

Sonuç olarak markette para yerine kullanıldığından ve bunun da nakti yardıma gireceğinden ilgili tutar brütleştirilmelidir. Böylece sgk, işsizlik, damga ve gelir vergisine tabi olacaktır.

Gaziantep?te akrilik iplik imalatı işiyle uğraşan (G) İpilk A.Ş., 16.08.2010 tarihinde fabrikada çalışan 100 işçisine ramazan ayı dolayısıyla erzak yardımı yapılmak üzere 10 kg?lık torba içinde pirinç dağıtmaya karar vermiştir. Sözü edilen erzak yardımına ilişkin veriler şöyledir:
1- Alış bedeli (KDV Hariç) 20.-TL olan 100 torba pirinç alınmış ve aynı gün işçilere dağıtılmıştır.
2- Bu alım için satıcılara banka üzerinden toplam 2.160 TL ödenmiştir.

Gelir Stopajı ve Damga Vergisinin Hesaplanması

Brüt Ücret = Net Tutar / ( 1 - ( Gelir Vergisi Oranı + Damga Vergisi ) )
Brüt Ücret = 2.160 / ( 1 - ( 0,15 + 0,0759 ) )
= 2.160 / 0,7741
= 2.790.-TL
Gelir Vergisi = Brüt Ücret x Gelir Vergisi Oranı
Gelir Vergisi = 2.790 x % 15 = 418,5.-TL
Damga V. = Brüt Ücret x Damga Vergisi Oranı
Damga V. = 2.790 x % 0,0759 ) = 21,17.-TL

SGK primi hesaplanmayacak

Sigortalılara ayni olarak (örneğin yağ, un, ayakkabı, elbise gibi mal olarak) yapılan yardımlar, tutarları üzerinde durulmaksızın sigorta primine esas kazançlara dahil edilmeyecektir. Ancak, ayni yardımların sigortalılara nakden ödenmesi halinde (örneğin yağ parası, un parası, ayakkabı parası gibi) prime tabi tutulması gerekmektedir.

Resul Kurt