Eşinin Ücreti

Üyelik
7 Ara 2005
Mesajlar
13
sosyal sigortalar kanunu md.3 ı-b de işverini ücretsiz çalışan eşi sigortalı değildir diye bir ifade var. eğer ücretli çalışıyorsa sigortalı sayılacak ve sigorta primleri eşi tarafından ödenmesi gerekecektir.
gvk md 40/2 de hizmetli ve işçiler için yapılan tedavi ve ilaç giderleri ile ödenen sigorta primleri gider yazılabilir ancak md 41/2 de ise işyeri sahibi, eşi ve çocuklarına yapılan ödemeler, ücretler, tazminatlar, ikramiyeler ve komisyonlar kanunen gider kabul edilmiyor.
buna göre işverenin hizmet akdine bağlı ve ücretli çalışan eşi için yaptığı ödemelerden-ssk,gv,dv,net ücret-sadece ssk mı gider yazılabilecek? diğerleri de yazılırsa kanunen kabul edilmeyen gider mi kabul edilmesi gerekecektir?
 
Sayın ugur_ozenc,
Gelir Vergisi Kanununda ticari kazanç mükellefleri ile zirai kazanç mükelleflerinin işletmeden eşine ve çocuklarına ödediği ücretlerin ticari ve zirai kazancın tespitinde gider olarak indirilemeyeceğine ilişkin hükümler mevcuttur.Ancak GVK'nın 68.maddesinde serbest meslek kazanç mükelleflerinin işletmeden eşine veya küçük çocuğuna ödediği ücretlerin,serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak indirilemeyeceğine ilişkin hüküm bulunmamaktadır.Bu nedenle,serbest meslek kazanç mükelleflerinin serbest meslek faaliyeti nedeniyle yanında çalıştırdığı eşi veya çocuklarına ödeyeceği ücretlerin mesleki kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.Buna göre ticari ve zirai kazançlarda hiç bir ödeme gider olarak kabul edilemez.
 
Sayın ugur_ozenc,
SSK açısından, işverenin yanında ücretle çalışan eşine ödediği ücret, SSK, İşsizlik Sigortası primi gibi ödemeleri işverenin tabi olduğu resmi defterlerine kayıt edeceksiniz. Aksi durumda işyeri kayıtlarının geçersizliği vb nedenlerle hak ve menfaat kaybına ve cezai müeyyidelere maruz kalırsınız.
GVK açısından ise işverenin yanında ücretle çalıştırdığı eşine yaptığı ücret ve diğer kanuni yükümlülüklere ait tutarları, mali karı hesaplarken ticari kara ilave edeceksiniz. Diğer bir deyimle, işverenin yanında ücretle çalıştırdığı eşine yaptığı ücret ve buna bağlı olarak yüklendiği diğer kanuni yükümlülükler kanunen kabul edilmeyen gider niteliğinde olmaktadır.
Buna göre değerlendirip işlem yapabilirsiniz. Kolay gelsin...
 
Üst