Eşit İş Eşit Ücret / Fark Ücret Alacağı

Üyelik
28 Haz 2017
Mesajlar
2
Konum
hatay
Merhaba, ben özel sektör çalışanıydım . iş sözleşmesi vs gibi herhangi bişe yok . şirketimde ücret eşitsizliği sıkıntısı yaşıyordum. bulunduğum bölüm( satış pazarlama ) 4 kişiyiz, diğer çalışanlarına göre 2.000 ila 2.250tl arası düşük ücretle çalışıyorum. prim sistemi, başarı değerlemesi yok , düz maaş alıyoruz. eğitim düzeyimiz aynı(lisans mezunuyum) hatta birinin hem kidemi (1 sene) hem eğitim seviyesi (ön lisans) benden daha düşük (torpilli) fakat maaşı benden 2.000 tl yukarıda . 10 senedir çalışmaktayım. sıkıntımı genel müdür e 3 kez , genel müdür yardımcısına 1 kez aktardım, hiçbir sonuç alamadım . Kolay iş bulunmadığı ve devam eden borçlar krediler vs den dolayıda iş değiştiremedim bu kadar zamandır . bu sebepten hakkımı hukuki yolla almak istedim . “eşit iş eşit ücret” kanunu nu duydum . Eşit olduğumuzu ispat edebileceğim aynı iş yerinde çalışmış 5 şahitim , diğer arkadaşlarımın maaş bordroları (bordrolarda görevi kısmında aynı işi yaptığımız açıka yazıyor -"pazarlama" olarak ) , diğer arkadaşlarımla aynı yetki hatta zaman zaman daha yetkili olduğumu ispat edecek imzalanmış satış sözleşmeleri , şirket evrakları , faturalar vs şeklinde çok güçlü deliller mevcuttur . Bu şekilde geçmişe yönelik maaş farkımı tahsil etme durumum söz konusu olabilir mi ?

Daha fazla bu şekilde devam edemeyeceğimi zam yapılması ve geçmiş kayıplarımın telafi edilmesini istedim. Yine olumsuz karşılandı ve bu sebepten dolayı iş yerinden ayrılmış durumdayım. araştırdığım kadarıyla su bilgiye ulaştım – “İşveren, eşit davranma borcunu ihlal ederse İş Kanunu’nun 5. Maddesi gereğince işçinin ücretinin 4 katına kadar olan uygun bir tazminatı ödemek zorunda kalacaktır. İşçinin tazminata esas ücreti, çıplak ücret olacak ve hesaplama çıplak ücret üzerinden yapılacaktır.

İşçi, eşit davranma borcu nedeniyle talep edeceği tazminatın yanı sıra bu süreçte mahrum kaldığı haklarını da talep edebilir.”

Birkaç tane yargıtay kararı da buldum aslında ama yinede içimde bir kuşku söz konusu . Yargıtay kararlarını okuyorum fakat hukuki bilgim olmadığından net bir çıkarım yapamıyorum .
bu durum benim için çok önemli , hakkım olduğunu düşündüğüm tazminatı ve geriye dönük alacaklarımı tahsil edebilir miyim ?çok merak ediyorum, çünkü cok yüklü bir tazminat hakkım oluşuyor bu şekilde

Cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz , şimdiden teşekkür ederim.
 
İşyerinden ne zaman ayrıldınız?
Ayrılma kararınızı yazılı olarak bildirdiniz mi işverene?
Ayrılma sebebi olarak ne sebep belirttiniz ?
 
27.05.2017 tarihinde ayrıldım . Bu konuda anlaşamayınca mahkemeye vermemden çekinip , sana yapacağımız tek iyilik 10 yıllık çalışmana istinaden 4. madde dolasıyla çıkış yapalım ve iş başvurularında olumlu referans verilir diye çıkışımı aldım . Kıdem tazminatımı verdiler fakat ihbar vermediler (pirensipmiş) . İmzaladığım çıkış evrakı 27.05.2017 tarihli fakat ihbar ı 60 gün önce tarihli imzalattılar . Bu konuda olumlu bir bilgiye ulaşır ve hakkımı alabileceğime inanırsam fazla mesai , yıllık izin ve ihbar tazminatı ile ilgilide dava düşünüyorum .
Bu arada açmaya değermi değmezmi hesaplama yapabilmeniz açısından benim maaşım ve arkadaşlarımın maaşlarını yazıyorum . Benim : 3.910 TL , A kişisi 6.150 H kişisi 6.000 yeni ayrılan bir diğer arkadaş 6.000 TL alıyordu.
 
Üst