sigorta

Eski SMMM'nin EK-4 ile Geçmiş Dönem Beyanname Göndermesi ve Mevcut SMMM'nin Mevcut EK-3'ün Durumu

Merhaba meslektaşlar meslek de yeni bir meslektaşınız olarak ;

Bir devir dosyasında eski ve yeni meslek mensubunun geçmiş dönem beyannameleriyle ilgili uygulamayı netleştirmeye çalışıyorum. Özellikle bu işlemi fiilen daha önce yapmış olan SMMM'lerin tecrübesini merak ediyorum.

Şimdi örnek durum:

Mükellef 31.12.2025 tarihinde eski SMMM'den ayrılıyor, 01.01.2026 itibarıyla yeni SMMM ile çalışmaya başlıyor,

Yeni SMMM'nin TÜRMOB/e-Birlik hizmet sözleşmesi ve buna bağlı GİB Ek-3 “Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi”aktif durumda,

Daha sonra 2025 yılına ait eski SMMM'nin sorumluluğunda olan gönderilmesi gereken Aralık 2025 beyannameleri var.

Burada benim takıldığım nokta şu:

Eski SMMM'nin Ek-4 Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi yapıp beyannamesini gönderebilmesi için yeni SMMM'nin mevcut Ek-3 Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi iptal ediliyor mu?

Eğer ediliyorsa; Sadece GİB'deki Ek-3 mü iptal ediliyor, yoksa Yeni SMMM'nin TÜRMOB/e-Birlik hizmet sözleşmesi de ayrıca feshediliyor mu?

Çünkü Ek-3 içerisinde hizmet sözleşmesinin tarih ve numarası bulunuyor ve GİB bu bilgileri e-Birlik sistemiyle kontrol ediyor.

Dolayısıyla işlem gerçekten;

Yeni SMMM'nin TÜRMOB hizmet sözleşmesi feshedilir → Ek-3 iptal edilir → eski SMMM Ek-4 yapar → beyannamesini gönderir → Ek-4 işlem sonunda kapanır → yeni SMMM yeniden TÜRMOB hizmet sözleşmesi + Ek-3 yapar şeklinde mi ilerliyor?

Yoksa TÜRMOB/e-Birlik hizmet sözleşmesine hiç dokunmadan sadece Ek-3 iptal edilip, eski SMMM Ek-4 ile beyannamesini gönderiyor ve işlemden sonra mevcut hizmet sözleşmesine dayanılarak yeni Ek-3 yeniden mi oluşturuluyor?

Bir de özellikle şunu merak ediyorum:

Aktif Ek-3 bulunan bir mükellef için başka bir SMMM'nin Ek-4 yapmasına GİB sistemi izin veriyor mu? İzin vermiyorsa hangi hata/uyarı çıkıyor?

Rica etsem özellikle bu işlemi GİB sisteminde fiilen yapmış olan meslektaşlar, nasıl yaptığınızı ve mümkünse işlem sırasını paylaşabilir misiniz?

Mevzuat yorumu kadar, hatta daha çok fiili GİB/e-Beyanname uygulamasını öğrenmek istiyorum.

Teşekkürler.

Kıymetli üstadlarım konu önemlidir yaşadığınız deneyimleri ve bilgiyi paylaşmanızı rica ederim. Bilgi paylaştıkça güzeldir. Teşekkür ederim

Geri