fonradar

Esnaf Odası Sicil Kaydı

nizo

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
179
bir mükellefim üç ayrı konuda vergi mükellefidir.oda kaydı yapmak üzere esnaf odasına gittiğinde üç iş kaydı yapılamayacağı bir işini kapatması gerektiği söylenmiştir.bu konuda bilgisi olanların yorumunu bekliyorum.bir mükellef üç iş kolunda aynı anda mükellef olamazmı olursa odaya kaydı yapılamazmı?
 
Arkadaşımın Sicil Müdürü olması nedeniyle sorununuzun çözülmesi için konuyu kendisine ilettim ve sorununuzun çözümü için kendisinden şu cevapları aldım:

Yeni çıkan 5362 sayılı yasaya göre odaya kayıt işlemleri yalnız esnaf sicil müdürlükleri tarafından elektronik ortamda yapılmaktadır. Esnaf sicil müdürlüğüne vergi dairesinden alınmış üç mesleği yaptığına dair mükellefiyet yazısını ibraz ettiğinizde sicil müdürlükleri tarafından iştigal ettiği her bir mesleğin tescil işlemi ve mesleği ile ilgili meslek odalasına kaydı yapılacaktır(gerekli harç+ilan bedeli yatırılması şartı ile-Her bir meslek tescil işlemi için ayrı harç+gazete ilan bedeli ödenir.) Birden fazla konuda faaliyet gösteren bir mükellefin örneğin bakkallık, nakliyecilek, lokantacılık mesleklerinde faaliyet gösteren bir mükellefin Bakkallar Odasına , Şoförler Odasına ve Lokantacılar odasına ayrı ayrı oda kaydı yapılması gerekmektedir. Bir tescil işleminin masrafı yaklaşık olarak 200 milyon olduğu düşünülerse üç mesleğin tescili işleminin mükellefe maliyeti 600 milyon gibi rakamı bulacaktır. Çünkü her bir meslek için ayrı ayrı tescil işleminin yapılması gerekmekte ve alınan ücretlerin de ayrı ayrı alınması gerekmektedir. Yalnız 200 milyon (harc+gazete ilan bedeli) yatırılması durumunda yalnız bir meslek tescil ettirebilmektedir.
Yani mükellefiniz 200 milyon civarında tutan masrafı ödemesi nedeniyle yalnız bir mesleğin kaydı yapılacaktır.İkinci mesleğini kayıt yaptırmak istemesi halinde bir 200 milyon daha masraf çıkacaktır.
Bilginize.
 
cevabınız için teşekkürler
ama mükellefimin üç iş kolunuda tescil ettirmek istediği halde üç iş kaydı yapılamayacağı söylenmiştir.bunun dayanağı nedir merak ettim sadece.
iyi çalışmalar
 
Üst