Euro olarak ödenmesi istenen komisyon bedeli hk.!

tekstil komisyoncusu olarak bugün çalıştığımız üretici/ihracatçı firmaya ( yeni açılan bir firma olarak ) ilk faturamızı kestik...alacağımız komisyon ? değerinde olacak ve bugün merkez bankasının dünkü alış kuru üzerinden hesaplayarak fatura bedelini tl ye çevirip %18 kdv si ile kestik...ancak bugün muhasebecimizin anlattığı bilgiler biraz kafamızı karıştırdı..
bugün ? 2,22 iken ve faturada bunu belirttiğimiz için ödenecek meblağ buna göre hesaplanacağından eğer karşı taraf ödemeyi örneğin 10 gün sonra yaparsa ve ? ödemenin bankaya havale edildiği gün 2,22 değil de 3.10tl değerine çıkmış olursa kur farkından dolayı fazla kazanç elde etmiş olacağımızdan dolayı bu farkı fatura karşılığında bize bedel gönderen firmaya fatura etmeliymişiz...bu fatura sonrası yapılacak işlem nasıl olacaktır ?
ve peki ? paranın ödendiği gün 2,22tl den 2,12tl ye indiğinde ne yapmalıyız...muhasebeci anlattı ancak biraz karışık geldi bize..yanlış bir yol almamak için bilgi rica ediyorum..

Konu başlığı ve içeriğinde Büyük Harf kullanmak yasaktır.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!

Ynt: Euro olarak ödenmesi istenen komisyon bedeli hk.!

Döviz cinsinden kesilen faturalarda belli bir döviz tutarına karşılık gelen TL tutarı vardır. Alıcı ve satıcılar bu tutarları muhasebe kayıtlarına aldıktan sonra döviz kurundaki dalgalanmalara bağlı olarak ödeme veya tahsilat tarihinde de gerekli kayıtları atarlar.
Ülkemizde dalgalı döviz kuru sistemi uygulanması nedeniyle, satışın yapıldığı tarihteki kur ile tahsilatın yapıldığı tarihteki kur farklı olmaktadır. Dolayısıyla satış ve tahsilat tarihlerindeki döviz tutarları aynı olmasına rağmen TL tutarları farklı olmaktadır. Kurlardan kaynaklanan iki tutar arasındaki farklılıkların KDV karşısındaki durumu aşağıdaki gibi olmaktadır.
Satıcı tarafından düzenlenen yurt içi dövizli fatura KDV?ye tabi ise,
a- Satış faturasındaki KDV matrahı döviz cinsinden, KDV ise TL cinsinden takip edilip, ödeniyor ise satış tarihi ile ödeme tarihi arasında oluşan kur farkları KDV matrahı olacak, bu tutar üzerinden KDV hesaplanacaktır. Kur farkı kimin lehine doğmuş ise faturayı kesecek olan odur.
b-Satış faturasındaki KDV dahil bedel döviz cinsinden takip edilip, ödeniyor ise satış tarihi ile ödeme tarihi arasında oluşan kur farklarına iç iskonto yöntemiyle KDV hesaplanacaktır. Kur farkı kimin lehine doğmuş ise faturayı kesecek olan da odur.
Kur farkı faturalarına uygulanacak KDV oranı, hangi satış faturasından doğmuş ise bu faturalardaki KDV oranıdır.

Dövize endeksli olarak yurt içine yapılan satışlar ile dövize endeksli olarak ihraç kayıtlı satışların, satış ve ödeme arasında oluşan kur farklarının KDV karşısındaki durumu Konuyla ilgili Maliye Bakanlığınca 14 numaralı Katma Değer Vergisi Sirküleri yayımlamıştır

1000 ? kur 2,22
----------------------------------------
600 2.220,00
320 2.220,00
-----------------------------------------
kur 3,10 olursa
100 3.100,00
320 3.100,00
kur farkı faturası kesiyorsunuz
602 880,00
320 880,00
kur 2,12 olursa
100 2.120,00
320 2.120,00
firma size kur farkı faturası kesiyor
770 100,00
320 100,00

her iki durumda da ek bir tahsilat ya da ödeme yapmıyorsunuz

her iki cevap içinde sizlere teşekkür ederim...çok faydalı oldu....bir sorum daha olacak bilgi verebilirseniz çok sevinirim...
? cinsinden kesilmiş faturada komisyon bedeli ? olarak hesaplanıp kur değeri bildirilerek kaç ? alacağımızı not ettim....ve tl ye çevirerek kdv sini %18 hesapladım ...ancak firma kdv yi ödemiyor...kendileriyle sözleşme imzalamak istemiştik reddettiler....sözleşme ile çalışmıyoruz dediler....
sözleşme de KDV HARİÇ fatura olacağı belirtiliyordu...ancak KDV konusunda bir sözlü konuşmamız olmadı...
şimdi firma tüm komisyon faturaları sadece KDV DAHİL çalışılır gibi bir söz söyleyerek redediyor KDV ödemeyi...
bugün mali müşavirim ile görüştüğümde firmanın bunu bana mutlaka ödemesi gerektiği , bu faturanın onlarda açık görüneceğini ve komisyon faturasında mutlaka KDV DAHİL çalışılır diye bir tebliğ ya da madde resmen hiçbiryerde yeralmadığını iletti bize...
KDV yi bana ödediğinde ihracatçı/üretici firma bunu zaten devletten alıyor ( mahsup ederek vs ) ve alacağım KDV de benim cebime girecek ek bir meblağ değil...ben de bunu zaten devlete ödeyeceğim....firmadan bu KDV yi alabilmem için ve firma sahibini ikna edebilmem için KOMİSYON SÖZLEŞMELERİNDE KDV nin hariç mi yoksa DAHIL mi olması gerektiğine dair resmi bir bilgi nereden bulabilirim ve bu kdv yi nasıl alabilirim.

emansur ' Alıntı:
1000 ? kur 2,22
----------------------------------------
600 2.220,00
320 2.220,00
kur 3,10 olursa
100 3.100,00
320 3.100,00
kur farkı faturası kesiyorsunuz
602 880,00
320 880,00
kur 2,12 olursa
100 2.120,00
320 2.120,00
firma size kur farkı faturası kesiyor
770 100,00
320 100,00

her iki durumda da ek bir tahsilat ya da ödeme yapmıyorsunuz

Bu kayıtları anlayamadım.
Kur farkı faturası keserken kasa hesabı ile ne ilginiz var?