fonradar

Evde Yapılan Elişi Ürünlerin İnternetten Satışı

Üyelik
10 Şub 2015
Mesajlar
2
Konum
ankara
Merhaba arkadaşlar,

Ben devlet memuruyum. Eşim ev hanımı. Evde tasarladığı takıları satmak istiyor. Araştırmalarımda eşim için vergiden muaf esnaf belgesi alabileceğini öğrendik.

Cevaplamanız mümkünse 3 sorum olacak;

Birincisi eşim için bir site açıp yada gittigidiyor, sahibinden, facebook gibi siterlerde takıları satmamızda bir sakınca var mı?

İkincisi eşim vergiden muaf esnaf belgesi aldığında maaşıma yapılan eş yardımı kesilecek midir?

Üçüncüsü sattığı elişleri için bir kayıt defter vs. tutması gerekiyor mu?

Herşeyin kurallara uygun olmasını istiyoruz. Başka dikkat etmemiz gereken hususlar varsa yazarsanız sevinirim.

İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

İyi çalışmalar...
 
Sayın gulselder,

Birincisi eşim için bir site açıp yada gittigidiyor, sahibinden, facebook gibi siterlerde takıları satmamızda bir sakınca var mı?

Gelir Vergisi Kanunu 9. Madde
6. (5615 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen bent Yürürlük; 04.04.2007) Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.(3)

-İkincisi eşim vergiden muaf esnaf belgesi aldığında maaşıma yapılan eş yardımı kesilecek midir?

Eş yardımı dediğiniz tutar. 18 TL.dir.

"Kendi nam ve hesabına çalışanlardan, gelir vergisinden muaf olanların, Esnaf ve Sanatkâr Siciline kayıtlı oldukları tarihten itibaren sigortalılıkları başlar. Ancak bu sınıfa giren sigortalıların tescil işlemleri yapılırken, Esnaf ve Sanatkarlar Odalarının görüşü alınır. Vergiden muaf esnaf, Esnaf Odaları Birliğinden yada Esnaf Odalarından alacağı muafiyet belgesini SGK' ya götürerek muaf olduğunu belgelemek zorundadırlar."

Alabilirmisiniz sorusunun cevabı ise, Evet alabilirsiniz. "Sadece aktif ücretli olarak çalışan eş, çalışan eş statüsündedir."

-Üçüncüsü sattığı elişleri için bir kayıt defter vs. tutması gerekiyor mu?

Vergiden muaf esnaf defter tutma zorunluluğu yoktur.

II- Defter Tutmak Zorunda Olmayanlar (213 Sayılı Vergi Usul Kanunu)

Aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişilerin defter tutmak zorunlulukları bulunmamaktadır.

Gelir vergisinden muaf olan esnaf ve gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler;
Gelir Vergisi Kanununa göre kazançları basit usulde tespit edilenler.
Kurumlar vergisinden muaf olan:
İktisadi kamu müesseseleri;
Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler
İstisna hükümlerinin uygulandığı gerçek ve tüzel kişilerin Gelir ve Kurumlar vergisinden muaf olmaları, söz konusu mükelleflerin muaf olmadıkları vergiler nedeniyle defter tutmalarına etki etmemektedir. Bir başka anlatımla gerçek veya tüzel kişinin mükellefi olduğu bir vergi türü nedeniyle defter tutması gerekiyor ise bu defteri tutmak zorunda olacaklardır.
 
uğur bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Küçük bir düzeltme yapayım eş yardımı 18 tl değil 169 tl.dir.
 
Üst