Evlilik İzni

suleyman057

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 May 2006
Mesajlar
189
Konum
Ankara
arkadaşlar kolay gelsin sigortalı olarak çalışan bir kişinin evlilik izin hakkı kaç gündür... şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim...
 
Günaydın,

İş Kanunun da evlilik izni diye bir kavram bulunmamaktadır. Ancak işyerleri genelde evlenmelerde 3 güne kadar ücretli izin vermektedir.

Kolay Gelsin.
 
Günaydın,
İş kanunu madde 55-ı) hükmü gereğince. İşçilerin evlenmelerinde 3 güne kadar yasal izin hakları vardır.
 
4857' Alıntı:
Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller
MADDE 55. - Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır:
i. İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinler.
Evlenme iznini işveren on gün de verebilir iki gün de ancak üç güne kadar ki evlenme izni çalışılmış gibi sayılır.
 
Arkadaşlar,

55.Maddede yorum farklılığı yapmayın. Orada Yıllık İzin Hesabında Çalışmış gibi sayılan haller sıralanmıştır. Evlenme ve ölüm nedeniyle siz personelinize eğer izin veriyorsanız, bunun 3 güne kadar olan süreleri Yıllık İzin hesabında dikkate alacaksınız. Yoksaki ilgili maddede evlenmede 3 gün ücretli izin verilir demiyor. İşveren isterse ücretli izin vermeyebilir, ama bu verdiği sürenin en fazla 3 gününü yıllık izin hesabında sikkate almalı.

Umarım anlaşılmıştır.

Kolay Gelsin.
 
işalanın evlenmede izin hakkı diye bir şey yoktur. işverenin insiyatifine bağlıdır. işveren isterse hiç izin vermeyebilir, isterse ücretli, isterse ücretsiz izin verir. ama izin vermiş ise yıllık izin süresini hesap ederken en fazla 3 günü çalışılmış gün gibi değerlendirmesi şarttır.
 
Kod:
MADDE 55. -  Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır:
Kod:
ı) İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar ana veya babalarının eşlerinin kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinler.

kanun metni açık ve nettir.Başlıktan da anlaşılacağı üzere yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınır.
 
Sn Forumdaşlar bu konu nedeniyle bir düşüncemi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bazı arkadaşlarımız iş yükü nedeniyle bir konuda yorum yaparken sadece şekli olarak yasa maddesini okuyup olumlu veya olumsuz görüş bildiriyorlar. Bizler buna eskiden (lafzi yorum )derdik. hepimiz bazen aynı şekilcilik açmazına düşüyoruz.

Ancak yasaları yorumlarjen yasa yapıcının amacına göz atmak. mantık ve deney süzgecimizden geçirip olayın özüne inmeye çalışıp, bazı noktaları öyle yorumlamak analitik düşünce yeteneğimizi arttıracaktır.
Evet yasa evlenme halinde 3 gün izin verilir diye doğrudan belirtmemiş. Fakat 55 inci madde ile bu 3 günü çalışılmış saymış, ayrıca 46/b ile de bunu ayrıca vurgulamıştır. Yani zimmen 2 yerde açıkça 3 günlük yasal izinden bahis etmiştir.
Pratik olarak düşünürsek de siz işveren olarak evleniyorum diyen işçinize zorla çalışacaksın diyebilirmisiniz. :(
 
çalışılmış gibi sayma başkadır, ücretli izin verme başkadır. diyelimki siz işverensiniz. iyi bir sipariş aldınız ama bunu karşılayabilmek için önümüzdeki bir ay tüm işalanların çalışması gerekli ve siz bu durumu "önümüzdeki bir ay kimse izin istemesin veremem diye" tüm çalışanlara önceden bildirdiniz. sırf işten kaçmak için bir personel evlilik tarihini bile bile bu döneme rast getirdi. işveren olarak bu durumda ücretli izin verirmisiniz?
 
Sn. Nane ;
:o Sizin söylediğiniz extrem bir durumdur. İşçiniz bile bile böyle bir tarihte evlenicam diye tutturyorsa , bu işte kötü niyet vardır. Ben şahsen böyle bir işçiyi bir dakika bile çalıştırmam. Taksın sepeti koluna :twisted:
 
Üst