Faiz Hesabı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ademm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ademm

Katkı Sunan Üye
merhabalar,
bilindiği gibi bankalar kredi faizlerini mevduat faizlerinin bir hayli üzerinde tespit ederek uyguluyorlar.
ama bunun yanı sıra faiz hesabı yaparken de ayrıca kredi faizini yüksek hesaplıyor, yada mevduat faizini düşük hesaplıyor.

başımıza gelen bir olayı yazarak durumu netleştireyim.
bankaya faize yatırdığımız bir meblağ var.
vadesi dolduğunda faiz oranını bildiğimiz için biz de hesapladık bankayla aynı rakamı bulduk. formül= Faiz= A.n.t /36.500 olarak hesaplanmış. üniversitede de bize böyle öğretmişlerdi.

ama , kredi almamız söz konusu oldu bu sefer yukarıdaki formüldeki 36.500 rakamı 36.000 olarak kabul edilerek faiz hesaplandı.
bu da bizim az da olsa fazla faiz ödemize neden oldu.
bankaya soruyorsunuz böyle hesaplıyo sistem diyor. ama niçin böyle sorusuna cevap yok.

acaba diyorum faizin nasıl hesaplanacağına ilişkin bir düzenleme yok mudur?
arkadaşlar 36.500 olacağına yönelik kesinleşmiş yargı kararından bahsediyorlar ama bulamadım
bilgisi olan varsa paylaşalım.
herkese iyi günler.

Ynt: Faiz Hesabı

Bankanın uygulaması doğrudur.
Mevduat faizi 365 gün kredi faizi 360 gün üzerinden hesaplanır.
Ayrıca kredide çekilen tutara aynı gün yatan tutara bir sonraki iş günü valör verilir.
Bunun mantığı da paranın kullanımı ile ilgilidir.

Okularda da faiz hesabı böyle öğretilir zaten.

sn nguroy

ben bu uygulamanın dayanağını öğrenmek istiyorum
bankaların kredi faizleri zaten yeterince yüksek hatta bu konuda dünyada sayılı ülkeler arasındayız. bunun bir sonucu olarak bu yüksek faizden yararlanmak için gelmedik yabancı banka kalmadı ülkeye.

sorumda da belirttiğim gibi faizin hesabında neden biri 36.500 iken kredide 36.000 oluyo. yıl 365 gün değilmi. 36.500 olması gerekmez mi. eğer ay 30 gün kabul edilirse o halde mevduata da 36.000 uygulanmalı.

bu arada okullarda da faaizin hesabında 36.500 dikkate alınır. hem mevduat, hem kredi ve hem de reeskont hesaplamalarında 36.500 dikkate alınır. (N. AKDOĞAN; O. SEVİLENGÜL 9. baskı 1999 basım Gazi Büro Kitabevi- Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması-) okulda okuduğum kitap- başka arkadaşlara sordum onlar da aynı şeyi söylüyorlar.

Bilgilerinize.

Sebebini açıkladım. paranın banka tarafından kullanıma hazır olmasıdır.
Eğer o kitaplarda kredi faizi böyle öğretiliyorsa yanlıştır.

Benim zamanımda iki tür hesaplamada öğretilirdi.

sn. nguroy.

"Sebebini açıkladım. paranın banka tarafından kullanıma hazır olmasıdır.
Eğer o kitaplarda kredi faizi böyle öğretiliyorsa yanlıştır." diyorsunuz.

bizim sabahın 9.30 unda verdiğimiz para kullanıma hazır değil mi?

ayrıca benim sorum da formülün bölen kısmını merak ediyorum.
36.500 yılın 365 gün olmasının bir sonucudur değil mi?
kredi aldığımızda yıl neden 360 gün oluyor?
asıl öğrenmek istediğim bu.

bu arada, bankalarla ortaklığınız mı var bankayı haklı gösterme uğraşı içerisindesiniz:))))) ( şaka şaka)

Faiz hesabı

A= anapara
f= Faiz oranı
g=gün

adat hesabı = A.g
faiz = adat *faiz oranı/365 veya 360

Hayır bankaya yatan para aynı gün banka tarafından tasarruf edilemediği farz edilir.
sizin 36500 dediğiniz 365*100 formülünden kaynaklanmaktadır
Ayrıca bankalar faiz hesaplamsında serbesttir. piyasa koşulalrına göre hareket ederler.