Fason Mobilya İşçiliğinde Tevkifat

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan islm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
545
Konum
Kocaeli
üstadlar hayırlı akşamlar;

benim iki sorum olacak daha doğrusu sizden teyit alıcam ;

1-şirketimiz fason olarak dışarıya mobilya yaptıracak bütün malzemeleri biz vericez bize sadece işçilik faturası kesilecek.bu işlem sonucundaişçilik faturasının kdvsin de tevkifat mı yapmamız gerekiyor fason tekstil işlerinde 1/2 oranında mobilyada da mı 1/2 kdv tevkifat yapıcaz?
2- şirket ünvanında tekstil uzantısı var mobilya uzantısı yok.mobilya satışı yapmak için ünvana mobilya kelimesi ekletmeli miyiz?
teşekkürler şimdiden...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
1- 117 Nolu KDV GT bölüm 3.2.7'ye göre sadece tekstil ve konfeksiyon fason işçiliği kdv tevkifatına tabidir, diğer fason işçilikler değil.

2-Yeni TTK ile ultra vires yasağı kalmadığı için ünvan değişikliğine gerek yoktur.
 
Son düzenleme:
koray bey fason teks.ve konf.kdv'ye tabidir,diğer fason işçilikler değil derken kdv tevkifatına tabi değildir demek istediniz galiba.yoksa bize keseceği fason işçilik kdv ye tabi olsa gerek
 
Pardon haklısınız gecenin bu saatinde yazarken KDV tevkifatına tabi değildir yazmak yerine, KDV'ye tabi değildir yazmışım. Yoruldum her halde bugün biraz:) Kafa karıştırmaması için hemen düzeltiyorum.
 
koray bey ;
ivdb sitesi üzerinde bir muktezaya rastladım burda son satırda
"Ancak; firmanızca başka firmaların bordrosunda kayıtlı işçiler kullanılarak yapılan “üretim işçiliği” hizmeti 96 ve 97 Seri No.lu KDV Genel Tebliği kapsamında eleman temini olarak değerlendirildiğinden tarafınızdan %90 oranında KDV tevkifatı yapılarak beyan edilip ödenmesi gerekmektedir." cümlesine rastladım.
T

burda bizim adımıza üretim işçiliği yapılacak.dolayısıyla ödeyeceğimiz kdv de tevkifat yapmamız gerekiyor galiba. nedersiniz?
 
Mukteza güncel değil, zira 117 Nolu KDV Genel Tebliğinin 7/29 ve 7/30 maddeleri uyarınca 96 ve 97 Nolu KDV Genel Tebliğlerinin ilgili bölümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
 
aradan bir kaç gün geçti ama tevkifat konusunda hala emin olamadım.koray bey siz mobilyada muhatabın keseceği fason üretim işçiliği kdv tevkifata tabi değil dediniz. şirketin smmm si ve başka bir smmm tanıdığa sordum her ikiside üretim işçiliğinde kdv nin tevkifata tabi olduğunu beyan ettiler.ben de işin içinden çıkamadım:)bunun dışında genelgeye bakıyorum mobilya fason işçiliği ile ilgili bölüm bula mıyorum.sadece tekstil ve konfeksiyon işçiliği kdv tevkifatından bahsediyor.
 
Demek şirketin SMMM'si ve diğer tanıdık SMMM bu olayı benden daha iyi biliyorlar, hatta o kadar iyi biliyorlar ki 117 Nolu KDV Genel Tebliğinden bile daha iyi biliyorlar.
 
Birazdan antipatik olmayı da göze alarak her zaman olduğu gibi bazı eleştirilerde bulunacağım. Lütfen böyle olmayan meslektaşlarımız üzerine alınmasın.

A,B ve C SMMM olan 3 arkadaşmış. Bir gün A ile B çay içerken A B'ye "tekstil fason işçiliğinde KDV tevkifatı var" demiş. B bunu bilgiyi duyunca hiç sorgulamadan doğru kabul etmiş, bilgi doğru olmasına doğruymuş ama B A'ya bu bilginin yasal dayanağı nedir diye sorma ihtiyacı hissetmemiş. B kendisi de konuyu araştırma ihtiyacı duymamış, zaten böyle bir mesleki alışkanlığı da yokmuş. Aradan bir hafta geçmiş B arkadaşı C ile telefonda konuşurken "tekstil fason işçiliğinde KDV tevkifatı var" demiş, C bu cümleyi "bütün fason işçiliklerde KDV tevkifatı vardır" olarak duymuş. Tabi C de B'den yasal dayanak talebinde bulunmamış veya bu duyduğu bilginin doğrulunu araştırma zahmetine girmemiş. Artık C tüm kalbiyle bütün fason işçiliklerin tevkifata tabi olduğuna inandığı için, uygulamasını böyle yapmaya başlamış, hatta konu hakkında kendisine sorulan sorulara da ısrarla ve de elbette yasal dayanak göstermeden tevkifat vardır diye cevap vermiş.

Şimdi bu hikayede hatalı olan kim sizce?

A-Doğru bir bilgi verip, verdiği bilginin yasal dayanağını söylemeyen ve hatta bilmeyen A

B-Öğrendiği bilginin doğruluğunu kontrol etmeyen B

C-Hem öğrendiği bilginin doğrulunu kontrol etmeyen, hem de yanlış duyduğu bilgiyi ısrarla doğruymuş gibi savunan C

D-Hepsi
 
koray bey sizi dediğiniz gibi bir duruma sokmak gibi bir gayem yok.ben doğru olanı bulmaya çalışıyorum ki yok sa size zaten suçlayıcı bir şekilde yanlış biliyorsunuz derdim.ben bu konularda acemiyim çok net bir şeyler biliyor olsa idim burda sizlerden ve tecrübelerinizden müsade ettiğiniz derece de faydalanmak istemezdim.
kolay gelsin...
 
koray bey sizi dediğiniz gibi bir duruma sokmak gibi bir gayem yok.ben doğru olanı bulmaya çalışıyorum ki yok sa size zaten suçlayıcı bir şekilde yanlış biliyorsunuz derdim.ben bu konularda acemiyim çok net bir şeyler biliyor olsa idim burda sizlerden ve tecrübelerinizden müsade ettiğiniz derece de faydalanmak istemezdim.
kolay gelsin...


Allah, allah bu ne alınganlık, ben siz öyle yapıyorsunuz demedim ki zaten, A,B ve C'den sizi de kast etmedim. Daha ziyade genel olarak meslek mensuplarına bir eleştiri yapmıştım. Benim yazdıklarımdan olsa olsa bir önceki mesajınızda bahse konu olan iki SMMM'nin alınması gerekir, sizin değil.

Siz doğru olanı yapıyorsunuz, bilmediğiniz tereddüt ettiğiniz bir konuda soru soruyorsunuz, öğrenmeye çalışıyorsunuz, biz de bilgimiz yettiği kadarıyla cevap vermeye çalışıyoruz.

Sizi kesinlikle hedef almayan bir mesaja verdiğiniz bu tepkiniz beni şaşırttı gerçekten de.
 
Son düzenleme:
koray bey sizi dediğiniz gibi bir duruma sokmak gibi bir gayem yok.ben doğru olanı bulmaya çalışıyorum ki yok sa size zaten suçlayıcı bir şekilde yanlış biliyorsunuz derdim.ben bu konularda acemiyim çok net bir şeyler biliyor olsa idim burda sizlerden ve tecrübelerinizden müsade ettiğiniz derece de faydalanmak istemezdim.
kolay gelsin...

Sayın aygunh34,

Sayın koraykarakaya'nın yazdığı örnekleme bahsettiğiniz diğer SMMM'lere vurgu yaparak yazmıştır,sizi hedef alarak yazılan bir örnekleme olmadığı gibi üzerinize alınmanızda gereksizdir. Zaten şahsınıza yapılan bir örnekleme olsaydı 8 No.lu mesajında sizi bu konu hakkında muhattap alıp şahsınıza yönelik cevap yazardı.

Sayın koraykarakaya zaten kötü bir şey dememiş sorunuza zaten etkili ve kesin cevap vermiştir her zaman Sayın koraykarakaya ve tüm forum üyelerinin bilgileri yettiği kadar istifade edebilirsiniz.

Sayın koraykarakaya'nın tanıdığınız SMMM'ler için yaptığı örnekleme sizi kızdırdı ise orasına bir şey diyemem sizin düşüncenizdir.

İyi Günler.
 
Değerli meslektaşlar,

Konuya gördüğüm kadarıyla tebliğin 3.2.5. bölümü olan "İŞGÜCÜ TEMİN HİZMETLERİ" kapsamında yaklaşılmamış. Konu bu çerçeveden değerlendirildiğinde ve şartların uyması halinde Tevkifat olabileceği kanaatindeyim.

Saygılar,
 
Sayın Tktvlkn bu olayda iş gücü temin hizmetinin en önemli unsuru olan temin edilen elemanların, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması unsuru mevcut değildir.
 
Sayın Tktvlkn bu olayda iş gücü temin hizmetinin en önemli unsuru olan temin edilen elemanların, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması unsuru mevcut değildir.

Sayın Koraykarakaya,

Bu konu ile ilgili "aygun" arkadaşımız söz konusu işleme ait elemanların bu yönüne ilişkin bir bildirimde bulunmamış. Böyle olduğunu siz mi farz ettiniz yoksa bir bilgi mevcut mudur? Bu nedenle şirket SMMM'leri konuyu bu yönden bağdaştırmış olabilirler mi? "aygun" arkadaşımızın bahsettiği "dışarıya yaptırıcaz" kesilmesi dışarda değilde 3. bir firmayı kastetmek amacıyla kullanılmış olabilir mi? diye düşünüyorum.

Maksadım sadece böyle bir husus olabilir gibi bir tereddüdütüm var, onu gidermek.

Saygılar,
 
"Fason olarak dışarıya mobilya yaptıracak" cümlesinde ki "fason" kelimesi bir işin asli sahibi değil başka bir kişi veya kurumca yapıtırılabilecek olması anlamına geliyor, uygulamada fason kelimesi genel-geçer bir kelimedir. Başka bir firmaya ait (sorumluluğu size ait) personelin yan tarafta size ait bir dükkanda gelip sizin mobilyalarınızı monte etmesi veya her ne işlem gerekiyorsa gerçekleştirmesi halinde, burada nasıl olupta "İŞGÜCÜ TEMİN HİZMETİ"nden söz edilemez?

Ben bu işe "yahu bu fasondur, fason tekstil ve konfeksiyon işleri, fason çanta ve ayakkabı dikim işlerinde tevkifat vardır" dediğimde, yarın bir inceleme esnasında; "tebliğin 3.2.5. İŞGÜCÜ TEMİN HİZMETLERİ bölümüne hiç mi bakmadın" derler.

Bence ilgili arkadaşa konunun detayını anlatmasını söylemekte ve ona göre gerekirse görüş değiştirmek fayda var.
 
Son düzenleme:
Fason kelimesinin Türkçe sözlük anlamı şudur; ticaret malzemesi marka sahibi tarafından karşılanarak başka bir firmaya yaptırılan mal. Buna göre diğer şirketin işçileri gelip, mükellefin sevk idaresinde mükellefin iş yerinde imalat yapıyorlarsa işgücü temin hizmeti olur elbette, ama ona da fason imalat denmez.
 
Fason imalat aynen Sayın koraykarakaya'nın belirttiği gibi yapılır kendi malzemesini karşı tarafa vererek imalat yaptırılması açık ve net fason imalatıdır. Malzemeyi temin eden bunu kendi büyesinde imal ettirse bunun adıda 'fason üretimi olmaz'

Fason üretimini özellikle tekstil sektöründe çok fazla görürüz tekstil firması ipliğini karşı küçük atölyelere tartım şeklinde teslim eder üretim sonunda bu çıktılar teslim firmasına yine kilo bazlı teslim edilir (birim fiyat parça başı olarak dikkate alınır) fireler düşüldükten sonra hesaplamalar yapılır kolay anlatımla bu işlem FASON ÜRETİMDİR.


İyi Günler.
 
Değerli arkadaşlar ben sizi anlıyorum, o yönde bir sıkıntı yok teşekkür ederim.

Ancak, ben ilgili kişinin durumundan bahsediyorum ve siz beni anlamamakta ısrar ediyorsunuz. Bana benim bildiğim şeyleri yazmayın rica ediyorum.

Ben diyorum ki arkadaşın durumu bu şekilde olabilir ama siz kesin konuşuyorsunuz.
 
Üst